Ajankohtaista

Levillä nautitaan kulttuurielämyksistä ympäri vuoden!

Kittilä on virkeä kulttuuripitäjä ja Levin lähialueilla löytyy paljon virikkeitä kulttuurinnälkäisille. Kittilästä on tullut monia tunnettuja taiteilijoita, kuten Reidar Särestöniemi ja Kalervo Palsa sekä Einari Junttila. Kaikkien näiden taitelijoiden elämäntyöhön pääsee tutustumaan Levin lähialueilla. Kurkkaa myös vinkit ohjelmista joissa voit tutustua paikalliseen kulttuuriin luonnossa liikkuen tai rauhoittuen..

Taiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) koti- ja taidemuseo Kittilän Kaukosessa. Ainutlaatuisen museomiljöön näyttelyt vaihtuvat vuosittain, ja esillä on aina runsaasti Särestöniemen teoksia. Lisäksi Särestössä järjestetään konsertteja ja tapahtumia.
Museon alueeseen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä Reidar Särestöniemen rakennuttamat, arkkitehtipariskunta Reima ja Raili pietilän 1970-luvulla suunnittelemat Galleria ja Ateljee. Komeat kelohonkarakennukset edustavat modernia, maisemaan sulautuvaa suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen, tulipalossa vuonna 1977 tuhoutuneen ateljeekodin kivijalka.
Galleriassa on aina runsaasti esillä Särestöniemen värikylläistä taidetta ja näyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeessa nähdään kolmesta neljään uutta näyttelyä vuodessa ja kokonaisen pihapiirin kattava Vanha Särestö kertoo elämästä pohjoisessa sekä valottaa Särestöniemen suvun tarinaa.
Museon asiakkaita palvelee kahvila ja museokauppa. Kahvilassa voi nauttia Särestössä leivottua, kuuluisaa pullaa ja pientä suolaista. Kahvilassa on esillä myös kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.
Museo on avoinna ympäri vuoden ti-la klo 12-18, suljettu juhlapyhinä. Avoinna myös sopimuksen mukaan.
Lisätiedot: p. +358 (0) 16 654 480 tai info@sarestoniemenmuseo.fi Osoite: Särestöniemi-museo Särestöntie 880 99110 Kaukonen

Kesän 2020 uutuutena Reidar Särestöniemen museolla järjestetään Reidarin Koivikkokävelyä torstaisin klo 12.00 - 15.30. Ilmoittautuminen keskiviikkoon klo 13.00 mennessä puhelimitse: +358 (0) 16 654 480 (Info). Hinta 75 €/hlö, minimiosallistujamäärä 10 henkilöä. Reidarin koivikkokävelyllä katsomme luontoa Reidarin silmin ja harjoittelemme oman luontoyhteyden ja luovuuden avaamista puuhengityksen ja shinrin-yokun eli metsäkylvyn menetelmin. Retken lopuksi maalaamme oman koivikkomme.

Kalervo Palsan töitä esittelevä Palsa-museo sijaitsee Kittilän keskustassa, Narikaksi kutsutulla omakotitaloalueella.
Ateljeessa nähtävillä taiteilijan tekemät seinämaalaukset. Museo on avoinna kesäisin, kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Kalervo Palsa asui suurimman osan elämästään Kittilässä. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa ammattikoulussa 1971–1972 ja Suomen Taideakatemiassa 1973–1977. Hän lähetti ensimmäisen kerran teoksia ryhmänäyttelyyn vuonna 1967 Taideseura Palaksen Lapin taiteen vuosinäyttelyyn Rovaniemelle ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 1968 Kittilän kirjastossa. Hänen maalauksena olivat radikaaleja ja hänen mielestään "ei riitä, että maalaa kukkia, täytyy maalata hirttosilmukoitakin." Hän ei saanut töitään juuri myydyksi, joten hän ansaitsi rahaa tekstaamalla suomennettuja puhekuplia sarjakuviin Yhtyneiden Kuvalehtien sarjakuvalehtiin.
Lisätiedot: Puhelinnumero: 016654480. Kalervo Palsan kotimuseon toiminta hallinnoidaan Kittilän Kaukosessa sijaitsevan Särestöniemi-museon kautta
Palsa-museon osoite:Kivitie 14 b, 99100 Kittilä
 

Einari Junttila (1901-1975) oli syntyperäinen kittiläläinen, kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka tunnetaan nimenomaan akvarellimaalarina. Hän teki myös öljyväri- ja pastellitöitä. Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä lapin luonnon tulkitsija.
Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Kansainvälistä tunnustusta saaneella taiteilijalla oli kutsunäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.
Taiteessaan Junttila oli erityisesti vanhan, alkuperäisen Lapin tallentaja, mutta myös myöhemmän ajan kuvaaja. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan. Maalaustensa aiheet tämä "lyyrinen realisti" sai kotinurkiltaan Kittilän luonnosta: tuntureilta, metsälammilta, puroilta, soilta ja jokivarsien niityiltä. Einari Junttila elätti siveltimellään 9-henkisen perheen. Hän viihtyi samoillen tuntureilla, yksinäisyydessä, maalaten Lapin maisemia ja ihmisiä yli 60 vuotta aina kuolinpäiväänsä saakka. Museossa on nähtävän myös hänen viimeisenä elinpäivänään maalaamansa taulut.
Einari Junttila Taidemuseo
Taidemuseo on Einari Junttilan koti- ja taideympäristö, jonka hän rakensi sodan jälkeen uudestaan 1930-luvun lopulla rakentamansa talon perustuksille. Einari Junttila taidemuseo on perustettu 28.12.1991, jolloin tuli kuluneeksi 90 vuotta hänen syntymästään. Einari Junttila taidemuseon perustaja ja nykyinen omistaja on taiteilijan tytär Terttu Junttila. Hän on koonnut näyttelyn yksityisten kokoelmista. Museo on avoinna torstaisin klo 13-17, muina aikoina sopimuksen mukaan.
Taidemaalari Einari Junttilan töitä on seuraavissa kokoelmissa: Ateneumin taidemuseo, Helsingin sotamuseo, Kemin taidemuseo, Kittilän kunta (neljä historiallista työtä), Rovaniemen kaupungin taidekokoelma. Lisäksi hänen töitään on useiden muiden taidemuseoiden kokoelmissa.
Lisätiedot: puhelinnumero: +358407034657, osoite: Sammontie 5, 99100 Kittilä (Kittilän kirkonkylässä)

Taidemaalari Reijo Raekallion galleria Raekallio Pöntsössä, noin 20km Leviltä Muonioon päin tarjoaa kävijöille alati muuttuvan näyttelyn ja pienen kahvilan. 
Reijo Raekallio on liikkeen ja valon kuvaaja. Hän on maalannut taidetta elävästä elämästä 50v. Olipa aiheena ihmiset, porot tai pelkkä luonto, liike, tunnelma ja valo ovat maalausten tärkeimpiä ominaisuuksia. Reijo maalaa mielikuvan pohjalta ja sekä ihmis- että eläinaiheet ovat hieman karrikoituja. Tummien syväväristen akvarellien värinkäyttöä on pidetty suurenmoisen koloristisena.  

Reijo aloitti maalausharrastuksen 1968. 1969 1. Oma näyttely Kittilässä ja 1. pääsy jyrytettyyn näyttelyyn Ars Arcticaan Rovaniemelle. 1974-77 Lahden taidekoulu, 1978 Taidemaalariliiton jäsen, 1977.81 opettajana Pälkäneellä lukukauden ja 3vuotta Lapin taidekoulussa Torniossa. 1981 muutto Pöntsöön, ateljeen rakentaminen, 1983-89 Lapin taidetoimikunnan jäsen 3 vuotta. 3 vuotta puheenjohtajana. Kittilän taidepalkinto 1988.
1992-98 Valtion kuvataidetoimikunnan jäsen
1985 Ars Arctica palkinto, Suomen leijonan ritarikunnan ansioristi 2000
1988 galleria valmistuu ja alkaa jatkuva näyttely, avoinna joka päivä jo 30vuotta
Reijon maalaustapana on tehdä useaa työtä yhtä aikaa - hän luonnostelee, piirtää, maalaa. On hyvin tuottelias. Lisäksi hän on kehittynyt vuosien varrella mandoliinin soittoharrastuksessaan melkoiseksi pelimanniksi.
Kotigalleria Pöntsönkylässä, 18km Leviltä Muoniontietä on monimuotoisena, taiteilijan suunnittelemana rakennuksena itsessään nähtävyys, jossa on aina esillä noin sadan maalauksen viikoittain vaihtuva näyttely.
Yhteystiedot: Reijo 040 4840122, Maria 050 3203604, info@galleriaraekallio.com

Kittilän kotiseutumuseo sijaitsee Pakatissa, noin 4 kilometriä Kittilän kirkonkylän keskustasta, luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla. Museon kokoelmat koostuvat lähinnä kittiläläisestä 1900-luvun alkupuoliskon talonpoikaisesineistöstä, joista on kertynyt lähes 1000 esineen kokoelma. Museoalueen muodostavat vanhaan peräpohjalais-lappilaiseen tapaan sijoitetut rakennukset. Päärakennus on rakennettu 1860-luvulla, ja sitä vastapäätä sijaitsee navetta. Muut rakennukset - talli, makasiini, tavara-aitta, vilja-aitta, savusauna, käymälä ja niliaitta - on sijoitettu pihapiirin ympärille.
Museo on avoinna kesäisin. Suora numero museoon on 040 869 7460. Museo avoinna 24.6.-15.8. välisenä aikana tiistaista lauantaihin klo 11-17.

Lappilaiseen ja suomalaiseen kulttuuriin pääsee Levin lähialueilla tutustumaan myös opastettujen ohjelmien parissa. Tilauksesta järjestämme kullanhuuhdontaretkiä Lemmenjoelle kesäsin, luonnon rauhasta nautitaan metsärentoutuksessa riippumatossa köllien ja patikointi- tai marjojenpoimintaretkillä paikallinen opas kertoo kuinka luonnon kanssa eletään yhteydessä ja mitä kaikkea luonnosta voi hyödyntää. Koska lapin kulttuuriin kuuluu ehdottomasti poronhoito ja porotalous, porotilavierailuille pääsee syksyllä ja talvella, loka-marraskuussa voi jopa lähteä tutustumaan poroerotukseen paikallisen poronhoitajan matkassa. Elokuusta huhtikuulle pääset osallistumaan Lappilaiseen rumpurentoutukseen, jossa kuulet Lapin tarinoita ja rauhoittava Lapin rummun sointi saa kehosi rentoutumaan. Levin lähistöltä löytyy myös shamaani joka voi antaa Lapin kasteen ja kertoa mystiikkaa sisältävää tarinaansa! 

Tutustu tarkemmin ohjelmiin tästä