Ajankohtaista

Levin joulukuu lukuina

Levillä on tehty töitä terveysturvallisen lomailun ja harrastamisen eteen. Ensimmäinen joulukuu tässä uudessa tilanteessa näytti, kuinka suomalaiset lomailevat terveysturvallisesti Levillä.

Levin hiihtokeskuksessa toimittiin vastuullisesti

Levin hiihtokeskuksen hissilipunmyynti nousi joulukuussa 7,9% edellisvuoteen verrattuna. Hiihtokeskus ohjeisti asiakkaitaan ostamaan hissiliput verkkokaupasta ja ihmiset toimivat toivotusti, sillä verkkokaupan osuus oli tänä vuonna 43% kokonaislipunmyynnistä. Verkkokaupan osuus kasvoi 41% vuoteen 2019 verrattuna. Hiihtokeskus perusti myös lipunmyyntipisteitä ulos ja ne toimivat hyvin. Tällä tavalla oli vähemmän ihmisiä sisätiloissa.

- Kotimaiset matkailijat paikkasivat hiihtokeskuksen osalta hyvin puuttuvat ulkomaalaiset. Suomalaiset liikkuivat enemmän omalla autolla ja heillä oli omia laskettelu- ja hiihtovälineitä. Vuokraaman myynti tippui 34% edellisestä vuodesta. Emme kuitenkaan pidä tätä erityisen huonona asiana, koska nimenomaan silloin vuokraamossa oli väljempää, sanoo Jouni Palosaari.

Levin hiihtokeskus on mukauttanut toimintaansa koronaturvalliseksi. Hiihtokeskus ohjeistaa asiakkaitaan käyttämään kasvomaskeja liikkuessaan sisätiloissa sekä muistamaan turvavälit myös hissijonoissa. Ski Busseissa on tänä vuonna myös maskipakko, samoin kuin Gondoli-hississä matkustaessa tulee käyttää suojamaskia tai mennä hissiin vain oman seurueen jäsenen kanssa. Tuolihississä tulee myös muistaa turvavälit sekä käyttää kasvomaskia, mikäli ei matkusta oman seurueen jäsenen kanssa. Hissilippuporttien määrä on myös puolitettu isoissa tuolihisseissä, jotta turvavälit pystytään säilyttämään.

Medioissa esille nousseet hissijonokuvat kertoivat sitä tosi asiaa, että ihmiset pitivät jonossa turvavälejä. Hisseihin mentiin myös usein vain omassa seurueessa eli laskijat eivät halunneet istua esimerkiksi tuolihississä turvavälien sallimissa rajoissa maskin kanssa tuntemattomien kanssa.

Levitunturissa joulukuussa vierailleet suomalaismatkailijat toimivat koronavastuullisesti sekä annettujen ohjeistusten mukaan. Lapin sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä on tiedossa 12 matkailijaa, jotka ovat olleet tartunnan kantajina Levillä. 
 
- Vaikka joitakin tartunnan kantajia on alueella ollut, niin ihmiset ovat toimineet vastuullisesti ja hakeutuneet heti testeihin. Merkittäviä joukkoaltistumisia ei ole syntynyt. Haluan kiittää Levi Ski Resortia ja kaikkia yrityksiä, jotka ovat tehneet kovasti töitä turvallisen matkailun edistämiseksi. Erityisesti Levi Ski Resort on saanut matkailijoilta positiivista palautetta, koska he velvoittavat asiakkaita käyttämään maskia omissa tiloissaan. Näin ollen asiakkaat ovat kokeneet olonsa turvalliseksi lomailla Levillä, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Visit Levin välitysmyynti joulukuussa

Visit Levin koko joulukuun myynti jäi viime vuodesta vain -34,5%. Alkukuu oli hiljainen, kun alueelta puuttuivat yritysryhmät, pikkujouluryhmät, laskettelija- ja hiihtotreeniryhmät sekä kokousryhmät, joita normaalisti on aina joulukuun alussa. Myös ulkomaalaiset matkailijat jäivät saapumatta alueelle.

Jouluviikon lomahuoneistojen ja mökkien myynneissä jäätiin vain 1% viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Uutena vuotena (30.12.-1.1.) Visit Levin välityksessä olevat lomahuoneistot ja mökit olivat loppuunmyyty. 

- Olimme positiivisen yllättyneitä joulun ja uuden vuoden matkailijamääristä ja haluamme kiittää kaikkia alueella vierailleita Levin terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta, toteaa Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Visit Levin välityksessä olevista ohjelmapalveluista lyhyet huskysafarit myivät parhaiten kotimaisille asiakkaille. Jonkin verran suomalaisia kiinnostivat myös poroajelut ja tämän lisäksi vuokrattiin moottorikelkkoja, lumikenkiä ja polkupyöriä. Joulukuun ohjelmapalveluista myytiin -74% vähemmän kuin viime vuonna.

- Ulkomaisten matkailijoiden puuttuminen näkyi alueella etenkin hotellien, ravintoloiden ja ohjelmapalveluyrittäjien toiminnassa. Näillä palveluilla ei tänä jouluna ollut riittävästi kotoperäistä kysyntää, toteaa Kivisaari.

Tammikuu ja helmikuun alku on Levillä hiljaista ja alue toivookin kotimaisten matkailijoiden löytävän tunturiin myös tänä aikana. Levin hiihtokeskuksessa valaisemattomat luonnonlumirinteet avataan viikolla 7, kun päivänvaloa ja lunta on tarpeeksi. Tällöin on hiihtolomille käytössä koko rinne- ja hissikapasiteetti.
 


 

Lisätiedot:

Visit Levi, toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari, puh. 040 198 3958, yrjotapio.kivisaari@visitlevi.fi 
Oy Levi Ski Resort Ltd, toimitusjohtaja Jouni Palosaari, puh. 0400 690 770, jouni.palosaari@levi.fi