Levidays

Hiihtäjän ensilumenharjoittelu Levillä

Levillä paljon viihtyvä ja treenaava maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen kertoo miksi hän tykkää leireillä Levillä, ja palaa Leville yhä uudestaan harjoittelemaan kautta varten.

Kaikkina niinä vuosina kun olen ollut Suomen edustaja arvokisoissa on leiritykseeni kuulunut ensilumenleiri Levillä .Niinäkin vuosina kun olen kuulunut maajoukkueeseen ja leirit ovat olleet muualla niin olen ollut valmentajani kanssa Levillä vähintään 10 päivän jakson marraskuussa ennen kuin varsinainen kilpailukausi alkaa.

Miksi tulen aina Leville ensilumille ?

Usein kuulen monien puhuvan, että Levillä saisi olla hieman rankempi ensilumenlatu. Harvemmin kuulen sitä kuitenkaan hiihtäjiltä, jotka hiihtävät todella kovaa.  Minä olen täysin erimieltä asiasta; Levin latuprofiili on ehdottomasti riittävän vaativa! Ennenkaikkea Levin ensilumenladussa on kaksi tärkeää asiaa, joiden vuoksi haluan aina aloittaa tai olla vähintään 10 päivää Levillä ennen kauden alkua.

Ensilumen latuprofiili pitää olla monipuolinen,  jotta lihaksiston kuormitus ei ole liian yksipuolista. Monissa paikoissa profiili koostuu nousuosuudesta ja laskuista, kun taas vastaavasti Levillä profiili mahdollistaa kaiken tyyppisen hiihtämisen  ja tekniikoiden käyttämisen. Tarvittaessa löytyy myös riittävästi nousua, ja ainakin minä olen saanut itseni riittävän ahtaalle kilpailun omaisissa treeneissä  Levin ensilumilla.
Varsinkin ensilumilla lihaksisto ei ole vielä tottunut lumella hiihtämiseen niin paljoa  ja lihaksisto  menee helposti ”hitaaksi ” jos reitti on liian yksipuolinen.

Toinen merkittävä asia Levillä on lumen liukkaus: Levillä varsinainen  ensilumenlatu tehdään tykittämällä ja latu on ollut kaikkina näinä  vuosina  erittäin liukas ja hyvässä kunnossa, jopa kovilla pakkasilla  Säilölumi on ehdottomasti nykyään tärkeää ympäri Suomen olevilla ensilumenladuilla, mutta minulle Levin perinteinen tykkilatu mahdollistaa mielestäni  vieläkin  laadukkaamman harjoittelun.

Kun puhun ladun liukkaudesta, niin siihen vaikuttaa luonnollisesti ladun koostumus paljon. Koskaanhan me ei voida vaikuttaa sääolosuhteisiin, mutta jos latu on erittäin pehmeä ja jauhoinen niin varsinainen hiihtäminen on huomattavasti raskaampaa lihaksistolle, joka on jo lujilla erilaisesta kuormituksesta ja jopa tekniikka kärsii hiihtämisestä paljon . 

Ensilumenharjoittelussa laadukkaat harjoitukset optimaalisissa olosuhteissa on se tärkein asia, ja siksi olen vuosittain tullut aina takaisin Leville .

Ensilumen aikaan usein hiihdetään paljon, mutta minusta on tärkeä säilyttää mukana myös kesäharjoittelu elementtejä 20-30% harjoittelusta. Syksyllä kun illat pimenevät nopeasti niin juoksu on edelleen osa harjoitteluani ja  Levin alueen valaistut kevyenliikenteet väylät mahdollistavat jalkalenkit vaikka maastot olisivatkin jo lumiset tai muuten liian liukkaita .
Ensilumiharjoittelu on aktiivihiihtäjän parasta aika. 

Riitta Liisa Roponen