Levidays

Kittilän kiitotiellä on aina kesäkeli

Kymmenen minuutin ajomatkan päässä Leviltä sijaitseva Kittilän lentoasema kätkee sisäänsä ällistyttäviä asioita ja lumen ammattilaisia. Finavian Lapin aluejohtaja Jonna Pietilä kertoo kentän arjesta asioita, jotka tekevät hänet ylpeäksi.

”On aina hauska laskeutua talvisaikaan lentokoneella Lappiin yhdessä ulkomaalaisten matkustajien kanssa. Ihmiset pysähtyvät jo lentokoneen ovella ja alkavat kuvata lunta. Jo siitä tulee wow-efekti, että täällä keskellä erämaata on toimiva ja sykkivä lentoasema, johon koneet laskeutuvat säällä kuin säällä. 

Vaikka lentoasema on laitos, jonne mennään nopeasti sisälle ja tullaan nopeasti ulos, tämä paikka kätkee sisälleen ällistyttäviä asioita: esimerkiksi talven taklaaminen ja suomalainen snowhow ovat maailmallakin tunnettuja taitoja.

Kiitotiellä on käytännössä aina kesäkeli, vaikka lunta tulee ja pakkanen paukkuu. Tärkein työkalumme ja lentoaseman sydän on kitkavaunu, joka mittaa kiitotien kitkaa. Sen tulosten perusteella teemme toimenpiteet kentälle. Välillä kiitotietä harjataan, ja jos se ei riitä, käytämme jäätä sulattavia aineita. Oikea taktiikka tulee vain kokemuksen kautta, ja sitä meidän kunnossapidon ihmisillä riittää. 

Turvallinen olo lentokentällä

Finavian palveluksessa työskentelee vakituisesti 13 ihmistä, pääasiassa kunnossapitohenkilöstöä ja palveluneuvojia. Finavian lisäksi Kittilässä toimii maahuolintayhtiö, joka hoitaa lähtöselvityksen ja matkustajat laukkuineen sisään ja ulos koneesta. 

Viime aikoina työmme on tietysti painottunut terveysturvallisuuteen. Haluamme tehdä parhaamme, jotta ihmisillä on lentokentällä turvallinen olo. Pyrimme huolehtimaan siitä, että turvavälit säilyvät, pullonkauloja ei synny ja kaikki sujuu nopeasti. Meillä on täällä auttamisen kulttuuri ja pyrimme auttamaan matkustajia jo ennen kuin he ehtivät etsiä apua. Pieni lentokenttä mahdollistaa sen.Vaikka Kittilän lentoasema palvelee laajalti Lapin alueen turismia ja asukkaita, on maailmassakin ihan ainutlaatuista, että vain kymmenen minuutin matkan päässä kentästä sijaitsee matkailun vetonaula, Levi.

Olen asunut Levillä kesästä 2019. Tuntuu ihmeelliseltä, että saan asua täällä, minulla on Levillä oma talo ja voin harrastaa rakkaimpia harrastuksiani: hiihtää, lasketella ja kelkkailla. Muuttaessani tiesin kyllä, että laskettelurinteet ovat loistavat, mutta olin myös äärettömän positiivisesti yllättynyt Levin hiihtoladuista. Ne ovat monipuoliset, profiililtaan vaihtelevat ja aina priimakunnossa. Se on ollut minulle se wow-asia.”


Tutustu lisää inspiroiviin tarinoihin Leviltä