Levidays

Lapland Safareiden opas avaa luonnon ihmeet

Lapland Safaris on luontomatkailijan aarreaitta, jonka kautta pääsee lukuisille ohjatuille retkille Lapin luontoon. Levin aluepäällikkö Janne Alaniska kertoo, miksi suomalaistenkin kannattaisi lähteä oppaan kelkkaan.

”Olen kasvanut luonnossa liikkumiseen niin pienestä pitäen, etten osaa eritellä, että hienointa on ihanat puut tai pörröiset eläimet. En ajattele sitä niin, minulle luonnossa liikkuminen on tavallista, se poimittuu arkeen.

Olen kotoisin Tarvolasta Rovaniemen vierestä, maatilan poika. Luonto- ja erähommat ovat tulleet verenperintönä, lapsena oltiin aina kalassa tai metsällä. Opiskelin Rovaniemen yliopistossa lakia, mutta aloin tehdä opintojen ohella oppaan hommia Lapland Safariksella. Parin vuoden jälkeen siirryin kokopäivätöihin ja vuonna 2008 siirryin Leville. Työ vähän kuin kaappasi mukaansa.

Oppaan työssä tärkeintä on olla oma itsensä. Ei ole mitään valmista käsikirjoitusta, vaan pitää keskustella asiakkaiden kanssa ja kuunnella, mitä he toivovat. Asiakkaita on monenlaisia, joten on hyvä, että on myös monenlaisia oppaita. Joillekin asiakkaille tärkeintä voi olla turvallisuuden tunne, eli luottamus siihen, että tämän henkilön kanssa uskallan lähteä maastoon arktisissa olosuhteissa.

Suomalaisille ei ole luontevaa ottaa opasta mukaan metsään tai kelkkasafarille. Minä uskon, että luonnosta saa paljon enemmän irti kokeneen oppaan kanssa, joka tietää hienoimmat kohdat, tuntee reitit ja osaa viedä paikkoihin, joihin ei itse tulisi mentyä. Kyllähän ihmiset ottavat opettajan rinteeseenkin, miksei sitten luontoon.

Varusteet valmiina 2500 matkailijalle

Minun mielestäni on tärkeää, että Lapin luontoa kunnioitetaan ja että sitä häiritään mahdollisimman vähän. Meillä moottorikelkat ovat työkalu, joilla päästään luontoon, ei itsetarkoitus. Oppaat huolehtivat, että pysytään merkityillä reiteillä. Kun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja ajaa asiakkaiden kanssa postikorttimaisemissa, onhan se hienoa.

Talvinen luonto on meidän ulkomaisille asiakkaillemme hienoin elämys. Arktiset pakkasetkin ovat elämys, jota ei rahalla saa. Meillä on Levin-toimipisteessä varusteet 2500 matkailijalle, niiden puolesta voimme lähteä retkille kelissä kuin kelissä. Valtaosa asiakkaistamme tulee Hollannista, Ranskasta ja Britanniasta. Peruselementit, eli moottorikelkkasafarit, huskyajelut, poroajelut ja revontulet ovat iso syy tulla meille.

 

 

Yleensä asiakkaat eivät osaa edes kuvitella miltä talvinen luonto tuntuu. Siksi retket lähes aina ylittävät odotukset. Monet asiakkaamme ovat nähneet etukäteen kuvia talvisesta metsästä tai huskyajelusta, mutta on vaikea ymmärtää tai ennakoida etukäteen, miltä tuntuu, kun koiravaljakko lähtee vetämään täydellä voimalla. Sen kokemista suosittelen suomalaisillekin.”

Lue lisää inspiroivia tarinoita Leviltä