Levidays

Lempeissä löylyissä

Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

SAUNAN OVEN takana odottaa yllätys. Löy­lyhuoneen höyryssä, ajan patinoimalla hirsi­seinällä roikkuu rivi punaisia villasukkia. Niiden tarkoitus selviää aikanaan – kiivetään ensin lauteille.

- Tämä Taivaanvalkeiden sauna on yksi suosikeistani, Maija Palosaari sanoo ja huokaa istuessaan saunan lämpöön.

Visit Levin markkinointijohtajana toimiva Maija on lupautunut esittelemään kolme erilaista saunaa. Edessä on koko illan mittainen löylysafari, joka aloitetaan Ounas­joen rantatörmältä.

Taivaanvalkeiden rantasauna toimi alun­perin tukkikämppänä. Se on osa Tonttulan Elämyskylää, jossa lapsille ja lapsenmielisil­le on tarjolla piparinpaistoa, tonttukoulua ja monenlaista muuta ohjelmaa. Tulevana talvikautena sinne tulee uutuutena Aurora Pyramideja. Myös pukuhuoneen virkaa toimittavassa aitassa on joului­nen tunnelma: takassa rätisee kodikas valkea ja pöydillä on olkipukkeja, lyhteitä ja muita koristeita.

Maija heittää kauhallisen vettä kolmen metrin päässä sihisevälle kiukaalle kadehdittavan tarkasti, tippaakaan ei roisku hukkaan. Lempeä löyly kohoaa lauteille kuin varkain ja saa huokaamaan.

- Saunomisen pitää olla nautinnollista, Maija sanoo.

- Ei saa olla liian kuumaa, täydellinen löyly on kostea ja peh­meä. Ja hengittämisen täytyy olla helppoa: mitä suurempi sauna, sitä hapekkaampi ilma.

Kun on saatu hiki pintaan, on aika vetää punaiset villa­sukat jalkaan. 50 metrin päässä Ounasjoen rannassa odot­taa avanto, eikä karhealla lumihangella sovi astella paljain jaloin. Paksut sukat suojaavat hyvin: pulahduksen jälkeen ulkona pystyy seisoskelemaan monta minuuttia ennen kuin jalkapohjia alkaa palella.

Taivaanvalkeiden saunassa viihtyisi hel­posti koko illan, mutta parin löylytuokion jälkeen on aika jatkaa matkaa.

PITKULAISEN IMMELJÄRVEN rannassa odottavan lauttasaunan konsepti on nerokas. Lauteille mahtuu tusina saunojaa, ja oles­kelutilaa löytyy niin takkatuvasta kuin katetulta terassilta. Juomilla lastattu jääkaappi ja grilli pitävät huolen siitä, että saunalautalla viihtyy vaikka koko päivän. Paikasta löytyy myös poreamme ja puilla lämmitettävä palju.

Sulan veden aikaan lautta seilaa ympäri luonnonkaunis­ta Immeljärveä. Nyt se on kevätjäiden vankina, mutta toki uimiseen tarjotaan mahdollisuus: terassin ovella odottaa tummanpuhuva avanto.

- Täydellinen löyly on kostea ja pehmeä.

- Avannossa uimisen jälkeen olo on rentoutunut mutta samalla energinen, Maija sanoo ja kertoo muutenkin pitä­vänsä uimisesta.

- Oma mökkisaunani on joen rannalla, ja usein käyn uimassa myös Levin kylpylässä.

Uimisen lisäksi Maijan saunahetkiin kuuluu muitakin tärkeitä rituaaleja: vihtominen, löylytuoksut (suosikkina koivu), sekä vilvoittelu raikkaas­sa ulkoilmassa.

- Jäähylle on pakko päästä, oli keli mikä hyvänsä. Oma ennätykseni on vilvoittelu 40 asteen pakkasessa, Maija kertoo ja nauraa.

Maija saunoo viisi kertaa viikossa, sekä yksin että ystävien kanssa.

- Saunassa voi jutella kaikesta, purkaa stressiä. Mutta aina ei tarvitse puhua, pitää myös antaa tilaa hiljaisuudelle.

ILLAN VIIMEINEN sauna odottaa Levi­tunturin itärinteellä. Kapea tie mutkittelee mäntymetsän ja valtavien kelomökkien lomitse Aurora Sky ­ravintolan pihaan.

Ravintolan pöydistä aukeaa huikea näkymä yli tunturei­den, metsien ja järvien. Puiden suojasta pilkistelee futuris­tisia igluja, joiden lasikaton läpi voi tarkkailla revontulia.

Levin Iglujen sauna löytyy ylellisestä maisemahuoneis­tosta, Revontulitalosta. Aurinko on juuri laskemassa, joten ennen lauteille kiipeämistä ihailemme värien ilotulitusta terassilla höyryävästä poreammeesta. Taivas hehkuu orans­sina, keltaisena ja pinkkinä. Toisessa suunnassa luonnon väripaletti tarjoilee sinisen eri sävyjä. Maisemien lisäksi myös sisävalaistus tekee vaikutuksen: sähkökiuas hehkuu punaisena, takkahuoneen katonrajassa leis­kuvat kirjavat revontulet, ja kattoa täplittää tähtitaivas.

Saunan lauteilla innostumme jakamaan saunatarinoita. Maija kertoo amerikkalai­sesta saunasta, jossa löylynheitto oli kielletty – löylyvesi piti salakuljettaa juomapullois­sa – sekä maanjäristyksen kokemisesta japanilaisen pilvenpiirtäjähotellin kylpylä­osastolla.

Entä mitä neuvoja Maija antaisi ulko­maalaiselle, joka menee suomalaiseen sau­naan ensimmäistä kertaa elämässään?

- Saunassa ei ole pakko olla alasti, vaan voi käyttää pyyhettä tai uikkareita. Lisäksi kokemattoman saunojan kannattaa heittää löylyä vain vähän kerrallaan.

Maijan tärkein neuvo koskee saunojan asennetta.

- Jos haluaa päästä suomalaiseen mielenmaisemaan, saunassa pitää rauhoittua. Joskus tärkeintä on vain kuun­nella kiukaan sihinää.

KOLME ESIMERKKIÄ LEVIN TILAUSSAUNOISTA

1. TONTTULA 

Taivaanvalkeiden rantasaunaan pääsevät perjantaisin myös yksittäiset matkailijat: yhteissaunasauna (sis. avantouinti) maksaa 15 euroa. Saunomisen lisäksi Tonttula tarjoaa ravintolapalveluita, majoitusta ja elämyksiä.

2. IMMELKARTANO

Immelkartanosta löytyy lauttasaunan lisäksi perinteinen savusauna. Molemmista pääsee talvisin avantoon ja kesäisin uimaan. Syömistä on tarjolla perinneherkkuihin erikoistuneessa Ravintola Riihessä, joka toimii talvisin myös latukahvilana.

3. LEVIN IGLUT

Levin Iglut & Ravintola Aurora Sky sijaitsee Levitunturin rinteellä 340 metrin korkeudesa. Vieraat majoittuvat tasoikkaissa lasi-igluissa tai upeassa Revontulitalossa, jota vuokrataan juhliin ja saunailtoihin. Myös iglujen asukkailla on mahdollisuus päästä saunomaan Revontulitalossa.

Varaa oma saunaelämyksesi levi.fi  

Artikkeli on julkaistu alunperin Levidays-lehden vuoden 2019-2020 numerossa.