Ajankohtaista

Levin tarjoamat mahdollisuudet hiihtäjälle

Levillä paljon viihtyvä ja treenaava maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen kertoo miksi hän tykkää leireillä Levillä, ja palaa Leville yhä uudestaan harjoittelemaan kautta varten.

On lokakuun 10. päivä ja olen juuri palannut Levin leiriltä kotia Haukiputaalle. Istun rantasaunassa yksin ja olo on leiriväsymyksestä huolimatta erittäin hyvä. Olen taas kerran valmistautunut koko kesän ja syksyn tulevaan kilpailukauteen ja kunnon puolesta olo on suoraan sanottuna odottavan levollinen. Tämä syksy ja kesä on kuitenkin kaikista urani aikaisemmista vuosista hyvin poikkeuksellinen. Maailmalla jyllää Korona- virus ja vaikka varsinainen virus ei ole vaikeuttanut elämääni juuri ollenkaan, niin sen vaikutukset maailman menoon muuttivat suunnitelmani tälle vuodelle täysin. Mieheni ja valmentajani Toni on tällä hetkellä Denverissä ja me jäimme Idan ja Ibran kanssa Suomeen, koska matkustus Amerikkaan olisi ollut todella haastavaa ja toisaalta Suomi on muutenkin yksi parhaimmista maista asua ja elää kriisin aikana.

Hiihto on ollut ammattini jo lähes 20 vuotta. Salt Lake City olympialaisista 2002 lähtien olen saanut harjoitella hiihtoa niin että se on ollut myös ammattini. Olen siis harjoitellut ammattimaisesti siis jo lähes 20 vuotta. Olen ollut aina 100 % sitoutunut harjoitteluun ja yksi teemani harjoittelussa ja sen suunnittelussa on oleilla mahdollisimman hyvissä olosuhteissa. Suomen lisäksi olen harjoitellut lähinnä Italiassa, Saksassa, Itävallassa ja Amerikassa. Euroopassa suosikkipaikkani on Italian Livigno, eikä vähiten sen monipuolisuuden ja auringon vuoksi. Ulkomaan leirityksistä huolimatta olen vuosittain leireillyt suurimman osan ajastani Suomessa ja Levillä. Levillä olen ollut vuosittain 6-10 viikkoa riippuen siitä ovatko arvokilpailut olleet korkealla vai matalalla. Levi tunnetaan kaikkialla mahtavista talven mahdollisuuksista rinteessä, laduilla ja vapaa- ajalla, mutta minulle Levi on paljon enemmän.

”Minun Levi”

Vuodesta 2002 lähtien olen viettänyt useita viikkoja Levillä vuosittain ja lähes joka vuosi olen lisännyt harjoitteluani, kun olen oppinut tuntemaan paremmin Levin mahdollisuudet myös kesäisin ja syksyisin. Yksi suurimpia syitä Leville tuloon kesällä oli aluksi upeat vaellusreitit ja pitkät nousut joita Levitunturin rinteet mahdollistavat monelta eri puolelta. Hiihtäjät viettävät paljon aikaa yksin treeneissä, joten Lapintaika ja rauhallisuus ovat myös hyvin tärkeä syy jokavuotisille kesän ja syksyn leireille. Vaellusmaastot toivat minut aikoinaan Leville, mutta nopeasti huomasimme, että Levin ympäristö ja puitteethan ovat kuin luotu niin aktiivikuntoilijan kuin huippuhiihtäjänkin harjoitteluun. Levin matkailun ja rakentamisen myötä myös kevyenliikenteenverkosto on poikkeuksellisen hyvä. Nykyään hiihtoharjoittelu vaatii jatkuvan lajinomaisen harjoittelun, ja Levin hyvien kevyenliikenteenväylien ansiosta teen leireillä lähes päivittäin lajinomaisia harjoituksia rullasuksilla ja mikä parasta, syksyllä reitit ovat myös valaistuja.

Minun harjoitteluni vaatii myös vaativia nousuja rullasuksilla ja Leviltä löytyy jopa useampi vaihtoehto pitkiin tehokkaisiin ylämäkiharjoituksiin. Utsuvaara tunnetaan upeista huviloista mahtavilla näköaloilla, mutta minulle Utsuvaara tuo mieleen pitkät ja kovat tehoharjoitukset erittäin hyvällä profiililla, jossa kroppaa ei olla säästelty. Parhaimmillaan nousujen pituudet ovat vauhtikestävyysharjoituksessa jopa yli 15 minuuttia ja se mahdollistaa kaiken mitä huippuhiihtäjä tarvitsee.

Hiihtäjän kesäharjoittelu koostuu lähinnä juoksusta, sauvarinteestä, vaelluksista, sekä monipuolisesta rullahiihtoharjoittelusta ja kaikki nämä mahdollisuudet ovat Levillä erinomaiset. Nykyään myös voima / ketteryys ominaisuudet korostuvat hiihdossa ja sen vuoksi myös leireillä on tärkeä päästä hyviin kuntosali-ja sisäliikunta olosuhteisiin ja myös nämä asiat ovat Levillä kunnossa.

Tätä kirjoittaessa ja harjoitusolosuhteita miettiessä tajuan itsekin, miksi tulen aina uudestaan ja uudestaan Leville harjoittelemaan. Tänä kesänä vietin yhden pitkän 3 viikon leirin Levillä sekä muutaman lyhyemmän pätkän ja varsinainen ensilumen harjoittelukausi on vasta alkamassa. Hiihtäjän harjoittelu koostuu paljon leireistä ja leiripaikat valitaan pitkälle olosuhteiden perusteella. Minulle Levi on mahdollistanut kaiken minkä olen tarvinnut ja harjoittelun lisäksi kaikki erikoispalvelut mitä hiihtäjä voi vain toivoa on Levin alueella saatavilla kuten esimerkiksi hieronta, lääkärit, suksihuolto... Myös lepopäivän aktiviteetit ovat lähellä. Olemme käyneet mm. ratsastamassa, seikkailupuistossa, kylpylässä ja laavuilla retkillä.

Mielestäni Levin ensilumenlatu on Suomen paras, mutta kerron siitä yksityiskohtaisemmin seuraavassa tekstissäni. 


Riitta-Liisa Roponen