Levidays

Levin Vesihuolto on valmiudessa 24/7

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että toimivan vesihuollon järjestäminen tunturialueelle ei olekaan ihan pikku juttu? Levin Vesihuollon toimitusjohtaja Hannu Teppo kertoo, miten yhtiö tekee matkailijoiden lomasta mahdollisimman mukavaa.

”Levillä asuu pysyvästi noin 900 asukasta, mutta petipaikkoja on noin 25 000. Ihmismäärien vaihtelu tuo omat haasteensa vesihuoltoon.

Sesonkien ulkopuolella virtaamat ovat tosi pieniä. Silloin teemme vesijohtoverkoston huuhtelupumppauksia eri alueilla veden laadun varmistamiseksi. Huippukulutuksen aikana vedenottamot taas tuottavat vettä koko ajan täydellä kapasiteetilla.

Matkailusesongin aikana joka viikko on käytännössä erilainen. Se vaatii myös jätevedenpuhdistamon hoitajalta osaamista, sekä prosessin jatkuvaa tarkkailua ja säätämistä.

Normaalissa arjessa harva tulee miettineeksi vesihuoltoa millään tavalla. Yleensä siihen kiinnitetään huomiota vasta silloin, kun esiintyy veden jakeluun tai veden laatuun liittyviä ongelmia, esimerkiksi huoltotöiden aikainen vesikatko.

Me pyrimme siihen, että jakeluhäiriöitä tulee mahdollisimman vähän ja juomavesi on hyvälaatuista. Meillä on Levitunturin alueella useampia vedenottamoita, ja kaikki vetemme on pohjavettä.”

 

Entä jos tulee ongelmia?

”Meidän työmme tapahtuu 24/7, yksi henkilö on aina päivystäjänä. Jos tulee ongelmia vesihuollon kanssa, päivystäjä tulee paikalle katsomaan tilanteen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Yleisimpiä ongelmatilanteita ovat vesijohtojen jäätymiset kovien pakkasjaksojen aikana. Viemärit voivat myös tukkeutua. Onneksi tämänkaltaisia tilanteita on harvoin.

Jäätymistilanteissa tarvitaan joskus kaivinkonettakin kaivamaan johto auki, mutta helpoimmissa tapauksissa ongelma ratkeaa vesijohdon sulatuskaapelin päälle kytkemisellä, mikä on päässyt unohtumaan kiinteistön omistajalta.

Vedenjakeluhäiriöitä on siksikin niin vähän, että Levin alueen vesihuoltoverkosto on pääosin varsin uutta. Iso osa verkostoista on rakennettu 2000-luvulla. Uusia asemakaava-alueita tehdään keskimäärin joka vuosi, ja me tietenkin rakennutamme alueille kaiken vesihuoltotekniikan.

Tykkään tosi paljon työstäni, koska meillä on jatkuvasti mielenkiintoisia projekteja laitoksen kehittämiseen ja rakentamiseen liittyen. Työaikojen ulkopuolella tykkään liikkua ulkona monipuolisesti, mihin Levi tarjoaa erittäin monipuoliset mahdollisuudet.”

 

Lue lisää tarinoita Leviltä