
Miten elämys syntyy?
EnjoyLevin Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.
ULKONA KEVÄTAURINKO lämmittää hankia ja Raudusjärven luminen pinta hohtaa kirkkaana. Sisällä järven rannalla olevassa kodassa Jukka Laapotti ottaa puuhalon tiukkaan otteeseen toiseen käteensä, toiseen puukon. Sitten hän veistää halon kyljestä irti ohuenohuita puusiivuja, jotka kaartuvat kierteelle. Niitä kutsutaan kiehisiksi ja ne nopeuttavat tulen syttymistä.
- Partiossa opittua, Jukka sanoo iloisesti.
Ei aikaakaan, kun kodan keskellä tulipesässä räiskyvät kunnon lieskat. Tuli luo ympärilleen oman taikapiirinsä, puut poksahtelevat. Muuten on täysin hiljaista.
Porontalja lämmittää pepun alla ja pian Jukka laittaa veden kiehumaan keittoa varten, ojentaa kuksallisen lämmintä mehua, joka tuoksuu herukalle. Kuppi lämmittää käsiä ja höyry kasvoja.
Kyllä kelpaa.
Ei ihme, että maailman rikkaimmat ihmiset kääntyvät usein Jukan puoleen, kun haluavat viettää Lapissa laatuaikaa – hetkiä, joissa jokainen yksityiskohta on otettu huomioon.
Jukka pyörittää vaimonsa Riikka Laapotin kanssa EnjoyLevi-nimistä yritystä, joka tarjoaa viptason hostingpalvelua ja erilaisia luontoelämyksiä, joista osa löytyy Levin viikko-ohjelmasta. Heidän vierainaan on ollut niin poptähtiä kuin kuninkaallisia. Mutta olivat vieraat ketä hyvänsä, Laapotit pitävät aina huolen, että asiakas kokee jotain unohtumatonta.
- Elämykset syntyvät siitä, että asiat tuntuvat, tuoksuvat, kuulostavat ja maistuvat joltain, Jukka sanoo.
Yksi Mettänväen erikoisuuksista on ruoan laittaminen avotulella – se on jo itsessään elämys. Kodassa ruoan valmistumisen seuraaminen täyttää kaikki aistit.
Jukka on alunperin kokki ja tehnyt jatkoopintoja ruoan valmistamisesta avotulella. Hän jos joku osaa opettaa, miten kuka tahansa saa tehtyä tulilla helposti paitsi maittavan aterian mutta myös luotua unohtumattoman elämyksen.
LEVILTÄ LÖYTYY LUKUISIA KOTIA, joissa pääsee kokeilemaan ruoan laittamista avotulella. Kätkätunturin juurella on kauniilla paikalla Korkeaniemen laavu, jonne kuka tahansa saa mennä vapaasti. Muista tulitikut!
HELPPO POROKEITTO
EnjoyLevin Jukka Laapotin reseptillä porokeitto syntyy avotulella hetkessä ja vie kielen mennessään.
Tarvitset:
- Vettä
- Luomu-peruna-juurespussin
- Maustepippuria
- Suolaa
- Laakerinlehtiä
- Kylmäsavuporoa tai poronkäristystä
- Kanttarellituorejuustoa
- Puolukoita ja persiljaa koristeeksi
Laita vesi kiehumaan ja mausta se maustepippurilla, suolalla ja muutamalla laakerinlehdellä. Kaada sekaan perunajuurespussin sisältö. Anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Sekoita kiehumisen aikana kanttarelli tuorejuustoon puolukoita ja persiljaa ja pyöritä tahnaksi. Lisää keittoon loppuvaiheessa poro, anna hautua hetki. Kaada lautasille, asettele päälle nokare kanttarellituorejuustopuo lukkapersiljatahnaa ja koristele puolukoilla ja persiljalla.
- Kun laitat ruokaa avotulella, älä tee sitä kiireellä Jukka Laapotti neuvoo.
VINKKI: Haluatko kokeilla rehdä ohjatusti ruokaa luonnossa? Varaa ohjelmasi levi.fi
Artikkeli on julkaistu alunperin Levidays-lehden vuoden 2019-2020 numerossa.