Levidays

Northern Lights Villagessa linnunrata näkyy porealtaasta

Northern Lights Village sijaitsee kymmenen minuutin ajomatkan päässä Levin keskustasta, mutta on kuin oma maailmansa Linnunradan tähtien alla. Yrittäjäpariskunta Terhi ja Sami Lappalainen kertovat, millaisia ihmeitä luonto, rauha ja revontulet tekevät ihmisille.

Terhi: ”Sanoin jo lapsena, että isona haluan pitää omaa majataloa. Alkuun jännitti silti ihan hirveästi. Olihan se tavallaan idioottimaista hypätä tutusta ja turvallisesta uuteen ja tuntemattomaan. 

Olimme pyörittäneet mökkihuolintayritystä Levillä 19 vuotta, kun lähdimme mukaan avaamaan Northern Lights Villagea. Ensimmäisenä päivänä, 8. marraskuuta 2019, jännitin, että mitäköhän tästä tulee, kun iso kiinalaisryhmä saapui. He tekivät lumiukkoja ja olivat juuri istuneet syömään, kun joku tuli ovesta ja sanoi: ‘I think there is aurora in the sky.’ Tuolit kaatuivat, kahvikuppeja putosi lattialle ja kaikki rynnivät pihalle. He hyppivät ja kiljuivat ja halasivat toisiaan. Se oli hieno hetki, että ahaa, tämä voi olla näin iso juttu.”

Sami: ”Me tarjoamme asiakkaillemme luontoa ja rauhaa, aikaa katsoa metsää ja taivasta. Meillä on 40 revontulikotaa, joista näkee yötaivaan, kaksi lasikattoista saunaa ja ravintola, jossa voi nauttia takkatulesta ja hyvästä ruuasta. Rakensimme kylän paikkaan, jossa olemme käyneet lasten kanssa puolukassa, istuttaneet puita ja nähneet hirviä. Halusimme tehdä kaiken niin, että mahdollisimman paljon luontoa ja puita säästyy.”

Terhi: ”Kun poroaitaa rakennettiin, Sami melkein ripustautui vanhaan petäjään, että tätä ei vahingoiteta. Painotamme työntekijöillekin, että luontoon ei jätetä ylimääräisiä jälkiä. Meillä yöpyi juuri viikon verran espoolainen pariskunta, jonka mies katseli aluksi ympärilleen, että missä täällä on telkkari. Kun kerroin, ettei sellaista ole, hän oli kauhuissaan. Seuraavana aamuna mies kertoi, ettei ole koskaan aiemmin ollut yhtä vuorokautta ilman televisiota, mutta nyt hän oli maannut kodassa ja vain katsellut, miten tuuli heiluttaa puita.”

  

Sami: ”Katuvalojen alla ei edes tajua, miten upea on öinen tähtitaivas. Täällä on niin pimeää, että Linnunratakin erottuu taivaalla. Kun laittaa valot pois ja istuu ulkona porealtaassa, melkein joka yö näkyy revontulia, jos vain on selkeää.”

Terhi: ”Halusimme rakentaa paikan, josta ei ole pakko lähteä mihinkään, ellei halua. Metsässä menee luontopolku ja hiihtolatu, poro- ja huskyretkille pääsee omasta pihasta. Levin keskustaan pääsee kyydillä, jos haluaa. Viime vuonna lähes kaikki asiakkaamme olivat ulkomaalaisia, mutta nyt on ollut hieno huomata, miten suomalaiset ovat löytäneet Lapin. Yksi suomalaisnainen juuri kertoi, ettei ollut ymmärtänyt, että Suomessa voi olla tällainen paikka.”

 

 

Lue lisää inspiroivia tarinoita Leviltä