Levidays

Patikointi Levillä - kesän reittivinkit

Lappiin on vuosikymmenten ajan tultu kesällä nauttimaan vaelluksista.

Kuvittele mielessäsi kaunis tunturimaisema, tunturipuro solisee vieressä ja aurinko paistaa vuorokauden ympäri. Kaikkien vaellusten ei tarvitse olla usean päivän mittaisia, vaan luonnosta voi nauttia myös Levin lähistössä ja tehdä lyhyempiä luontoretkiä. 

Kokosimme 9 vinkkiä retkikohteista, jotka sopivat sekä kokeneemmille retkeilijöille käyntikohteiksi että jännittäviksi seikkailuiksi perheen pienimmille!

1. RUOPPAKÖNGÄS

Ruoppaköngäs on luonnonkaunis kalliomuodostelma joka muodostuu kalliokivestä ja joenkönkäästä. Ruoppaköngäs on etenkin lumettomaan aikaan helppo retkikohde, lähelle pääsee autolla ja perille vie polku. Paikka sijaitsee noin 22 km Sirkasta Muonioon päin. Muoniontieltä vasemmalle pienelle parkkipaikalle (kyltissä lukee Ruoppaköngäs), paikka sijaitsee Kulkujoessa 200 metrin päässä tiestä.

Parkkipaikalta lähtee pieni metsäpolku kohti kallioita. Polku on paikoin kivikkoinen ja juurakkoinen, joten ei sovellu huonojalkaisille, vaikka siellä ei pitkiä ja uuvuttavia nousuja olekaan. Jalkaan kannattaa varata kunnon kengät.

2. LEVIN HUIPPUPOLKU

Polku alkaa Gondolihissin yläasemalta ja kiertää myötäpäivään Levitunturin huipun. Polku on noin puolen kilometrin pituinen, esteettömyysvaatimukset täyttävä maisemanihailupolku. Polulla on kuusi lepopaikkaa ja yksi tulistelupaikka. Teemana polulla on taivaalliset tarinat luonnonilmiöinä.

Maisemien ihailuun pääsee gondolihissillä niin pyörätuolilla liikkuvat kuin lapsiperheet lastenvaunujen kanssa.

Autolla pääsee Tuikun parkkipaikalle asti, sieltä hieman alle kilometrin matka Huippupolulle reippaahkoa nousua.

3. AKANRIMMIN LINTUTORNI

Akanrimmin lintutorni sijaitsee noin 6,5 kilometrin päässä Levin keskustasta, Könkään ja Inarin suuntaan. Tiellä on kyltti ”lintutorni” ja kyltiltä on noin 200m kävelymatka tornille. Tornin vierellä on tulipaikka – otathan omat puut mukaan. Lintutorni sijaitsee suoalueella, joten kesällä kumisaappaat saattavat olla tarpeelliset.

4. ACTIVITY PARK

Levin Activity Park seikkailupuistoineen ja muine huvituksineen ravintolaa unohtamatta sijaitsee vain reilu 2km päässä Levin keskustasta. Matkan taitat toki helposti autollakin, mutta mitä jos lainaisittekin vihreät kyläpyörät ja hurauttaisitte perille? Kävelytietä pitkin matka menee nopeasti. Levin ympäryspolkua pääsee seikkailupuistoon myös patikoiden, tai maastopyöräillen. Helpohko patikointi-/maastopyöräily reitti lähtee kylpylän takaa.

5. FRISBEE-GOLF

Levin 4 frisbee-golf -rataa haastavat kokeneenkin pelaajan, mutta tarjoavat myös mukavia kokemuksia vasta pelin harrastusta aloittavalle. Haastavin radoista lähtee tunturin huipulta, ja lisähaastetta pelaamiseen toki saa, kun ensin reippailee tunturin huipulle! Helpommallakin tavalla toki pääsee, Gondoli 2000 hissillä ylös ja pelit voi alkaa! Helpompaa peliä etsiville rata löytyy seikkailupuiston vierestä.

6. KORKEANIEMEN LAAVU

Muutama vuosi sitten valmistunut Korkeaniemen laavu sijaitsee kauniilla paikalla, Immeljärven rannan tuntumassa, Kätkätunturin juurella. Laavulta on hieno näkymä Immeljärvelle ja Levitunturiin. Kävelymatkaa Levin keskustasta tulee noin kilometrin verran, ja reitti on helppokulkuinen, osittain päällystettyä tietä, ja sen jälkeen pienentyen hiekkatieksi ja vielä metsätieksi. Laavu on käytössä ympärivuotisesti.

7. SUURNOITA PÄIVIÖN POLKU

Suurnoita Päiviön mukaan tehty polku sijoittuu Taalovaaraan. Reitti lähtee Levin Ympärystien varrelta. Suurnoita Päiviön polku on noin kilometrin mittainen ja suhteellisen helppokulkuinen. Osan matkaa reitti kuitenkin kulkee kivirakkaa pitkin, joten hyvät kävelykengät ovat tarpeen. Osa matkasta taittuu pitkospuita pitkin. Reitti kulkee entisaikain eloa polun kanssa päällekkäin tehden piston Kellostapulille. Kellostapulin rinteiltä on mahtavat maisemat Ounasjoen yli kaukaisuuteen.

8. JOULUPUKIN MÖKKI

Joulutarina-elokuvan lavasteeksi rakennettu Joulupukin mökki sijaitsee Levitunturilla kuvankauniissa maisemissa. Ikoninen joulupukin mökki on yksi Levin kuvatuimmista paikoista.

Mökille pääset kävellen Gondoli 2000-hissin yläasemalta. Mökin voi nähdä jo Gondolihissistä, mökki jää Gondolihissin oikealle puolelle (alhaalta päin katsottua). Mökille pääsee lumettomaan aikaan myös kävellen Gondoli 2000 -hissin ala-asemalta, rinnereittiä pitkin ensin Huipun kodalle ja siitä jyrkähkö noin 200m nousu joulupukin mökille. Reitit vaativat normaalia yleiskuntoa ja hyviä kenkiä.

9. TULISTELU ALUEEN KODILLA 

Makkaranpaistoon Levin lähikodille pääsee helposti esimerkiksi Lammaskurun kodalle, tai 6-hissin ala-asemalla olevalle kodalle. Myös Huipunkota Jääkausipolun varrella Levitunturissa on auki. 
Muistathan kunnioittaa luontoa ja muistathan myös retkietiketin 

Patikointi ja vaellus Levillä