Levidays

Revontulten metsästäjät

Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

9.00: RENTOUTTAVA AAMIAINEN, HIIHTOA JA LASKETTELUA

Pihalla on grillikota, vastikään rakennettu saunamökki, ja saunan edessä terassi, josta voi katsella lappilaista metsää: kapeina kohoavia havupuita ja kituliaasti kasvavia koivuja. Paul Swallow kaataa itselleen kupin kahvia ja vetää au­rinkolasit silmilleen. Huhtikuun puolessa välissä luminen maasto kylpee kirkkaassa auringonvalossa. Sulanut lumi lirisee alas räystäitä.

- On upeaa kokea täällä jokainen vuodenaika, ne kaikki ovat niin erilaisia. Nyt olemme täällä ensi kertaa keväällä, Paulin vaimo Agnieszka Olek eli Aggie sanoo.

Paul ja Aggie muuttivat Leville kesällä 2018, ja ovat siitä alkaen rakentaneet tänne omaa bisnestään. He tarjoavat yksityisiä revontuliretkiä ihmisille, jotka haluavat nähdä taivaan tulia vain oman pienen seurueensa tai puolisonsa kanssa. Sellainen retki on luvassa myös tänä iltana.

- Meillä on joka päivä paljon tekemistä, mutta täällä on kuitenkin aina aikaa mukavalle kahvihetkelle tai metsä­lenkille koiran kanssa, Aggie sanoo.

Arki on hyvin erilaista kuin mihin Paul ja Aggie Lon­toossa tottuivat.

14.00: KAHVI JA MUNKKI KOTA-BAARISSA

Paul ja Aggie haaveilivat pitkään elämänmuutoksesta ja suunnittelivat bed & breakfastin perustamista.

- Puola, Wales, Slovenia, Ranska, Italia..., Paul luettelee mielessä pyörineitä paikkoja.

Nyt he istuvat kahvilla piskuisen Levin keskustassa kantapaikassaan Kota­-baarissa. He tulevat tänne yleensä lauantaisin, kun haluavat ihmisten ilmoille ja kuuntele­maan rockia.

- Kun pari vuotta sitten tulimme lomalle Leville, tuntui kuin olisimme tulleet kotiin. Rakastuimme paikkaan heti, Aggie sanoo.

Tuolloin pariskunta yöpyi lasi­-igluissa ja katseli öisin revontulia. Muutama vuosi sitten Paul kosikin Aggieta revontulten alla. Jo silloin he miettivät, että jonkun pitäisi järjestää yksityisempiä revontuliretkiä sellaisia hetkiä varten.

Paul työskenteli Lontoossa tieinsinöörinä, Aggie kon­sulttina, mitä hän jatkaa etätöinä myös Leviltä käsin.

Levissä pariskuntaa kiehtovat havumetsät, erämaa ja toisaalta lukuisat aktiviteetit ja valmiit matkailumarkkinat. Lontoossa elämä oli hektistä ja työmatkat nielivät ison osan päivästä. Nyt melkein kaikkialle pääsee vartissa.

15.00: KÄVELYÄ KOIRAN KANSSA. MAKKARAA JA NUOTIOKAHVIT.

- Katso, täällä on katajanmarjoja, Aggie sanoo ja tuoksutte­lee vihreiksi jääneitä marjoja sormiensa välissä.

Levin huipulla lumi on paikoin sulanut ja paljastanut alta rakkaa ja varvikkoa. Vieressä laskettelijat ottavat ilon irti vuoden viimeisistä laskettelupäivistä.

Pariskunta rakastaa kokkausta ja odottaa innolla, että pääsisi taas keräämään ja säilömään lakkoja, mustikoita, puolukoita ja sieniä.

Viime syksynä Paul ja Aggie kysyivät paikalliselta pa­pilta, kuka osaisi neuvoa sienistä. Tämän kautta löytyi eräs rouva, joka vei heidät metsään.

Me luulimme, että kaikki suomalaiset ovat jäyhiä kuin Kimi Räikkönen, mutta olemme saaneet valtavasti apua ja uusia ystäviäkin täältä, Paul kertoo.

- En ole vieläkään tottunut siihen, että ihmiset täällä haluavat meidän onnistuvan, Aggie sanoo.

Jackrusselinterrieri Gooseberry viipottaa huomioliivis­sään haistelemaan seuraavaa kivenlohkaretta.

17.00: SAUNA JA SPA

Aggie ja Paul ovat rakentaneet matkailijoita varten pihal­leen pienen span: perinteisen suomalaisen saunamökin, jonka terassin laidassa nököttää puulla lämmitettävä palju. Siinä voi nautiskella vaikka kuusenkerkästä tehtyä kuohu­juomaa.

Ympärillä on neljä hehtaaria suojeltua metsää, joten kylpijöitä katselevat korkeintaan metsän eläimet.

- Vieraat saavat olla täällä rauhassa. Minä päivystän kodassa ja tulen paikalle vain, jos joku soittaa porokelloa, Paul kertoo.

Aggie ja Paul ovat rakentamassa tontille myös omaa taloaan, johon tulee myös muutama vierashuone. Näin he pystyvät palvelemaan matkailijoita myös kesäaikaan revon­tulikauden ulkopuolella.

Pariskunta halusi saunamökistään hyvin perinteisen: sinne ei tule juoksevaa vettä, vaan vesi lämmitetään kiu­kaassa ja pesu hoituu ämpäreillä kaataen.

- Haluamme suosia paikallisia perinteitä ja täkäläisiä yrittäjiä, Aggie sanoo.

19.00: ILLALLINEN LEMPIRAVINTOLASSA

Tuossa ne ovat: lasi­iglut, joissa Aggie ja Paul yöpyivät ollessaan ensi kerran Levillä. Tällä kertaa he halusivat tulla Levin Iglujen Aurora Sky ­ravintolaan, joka on yksi heidän suosikeistaan.

- Tulemme tänne, kun tekee mieli laittautua ja pukeutua hyvin. Ruokakin on herkullista, Aggie kertoo.

Yläkerran lasi­ikkunoista avautuvat metsämaisemat ja avara taivas, ja täällä voi hyvin nähdä pimeällä myös revontulia.

Aggie kertoo, että talven kaamosaika oli ilman revontu­liakin lumoavan kaunis. Sen värikkyys yllätti heidät. Vaikka päivällä on vain 4–5 tuntia valoa, varsinkin auringonlaskun aikaan horisontti voi loimuta vaikka kirkkaanpunaisena tai kylpeä vaaleanpunaisessa hattarassa.

Paul saa eteensä annoksen, jossa on poropotkan lisukkeena poron ravintoa: puolukkaa ja jäkälää. Aggie syö rautua maa­artisokan ja kuningasrapujen kera.

Täytyy tankata, sillä tänään pitää jaksaa valvoa.

23.00: REVONTULIRETKI ERÄMAAHAN

Useimmiten Paul hakee asiakkaat maasturillaan puoli kym­menen maissa, mutta huhtikuussa aurinko painuu mailleen vasta keskiyön jälkeen.

Paulista on kehkeytynyt taitava revontulten metsästäjä: hänen puhelimensa on täynnä erilaisia sää­ ja revontuliap­peja, joita hän vertailee ja arvioi niiden perusteella pilvien rakoja.

- Noin 85 prosentissa reissuja näemme revontulia. Jos ennuste on huono, ilmoitan asiakkaille etukäteen.

Reitin Paul valitsee sääennusteen mukaan. Tarvittaessa hän ajaa asiakkaiden kanssa vaikka Norjaan asti.

Nyt maasturin nokka kulkee Leviltä luoteeseen kohti Pallas­-Yllästunturin kansallispuistoa. Paul kaartaa hotelli Pallaksen pihaan, jota kuu valaisee. Täältä näkee hyvin moneen ilmansuuntaan.

Aggie kaivaa kameran esille ja alkaa kuvata pimeää taivasta. Kamera havaitsee sellaisia vienoja revontulia, joita ihmissilmä ei näe. Kuvat antavat osviittaa, mihin suuntaan kannattaa jatkaa.

- Mennään meidän vakipaikkaamme, Paul sanoo ja käynnistää auton.

Tienvarren levähdyspaikalta näkee pitkälle. Toisella puolella taivasta loistaa kuu, toisella auringonlasku väreilee edelleen oranssina viivana taivaanrannassa. Ja kuin käsi­kirjoituksen mukaisesti taivas aloittaa esityksensä niiden välissä puoli yhden aikaan yöllä.

- Katso, tuolla, Aggie osoittaa kuusten taakse.

Vihreä revontulivana leijailee pimeän kuusikon yllä kuin haituvainen pilvi. Pian tunturimaiseman päältäkin kohoaa revontulia. Näyttää siltä kuin joku olisi sytyttänyt valtavan vihreän nuotion, joka lähtee leviämään.

Revontulet tanssahtelevat hetken taivaalla, tulevat ja me­nevät. Nämä voivat hyvin olla kevään viimeiset revontulet.

Paul ja Aggie nojaavat toisiinsa ja katsovat taivaalle. Kaikkialla on hiirenhiljaista.

- Hei hei revontulet. Nähdään taas elokuussa, Aggie sanoo.

Artikkeli on julkaistu alunperin Levidays-lehden vuoden 2019-2020 numerossa.