Levidays

Vinkit marjastukseen ja sienestykseen Levillä

Lapin luonnossa kasvavat maailman vahvimmat superfoodit. Yöttömän yön tarjoama ympärivuorokautinen valo ja karut kasvuolosuhteet tekevät lapin kasveista ja marjoista ravintorikkaampia kuin etelän lajitoverit.

Moni suuntaa kesällä ja syksyllä nauttimaan vaeltamisesta luonnon keskellä, ihmettelemään arktisen ympäristön kauneutta ja retkillä on mukava poimia marjoja suohaan suuhun!

Marjastuskausi alkaa ensin mustikoilla heinäkuun loppupuolelta ja se kestää syyskuun alkupuolelle. Mustikkaa löytyy Leviltä lähes joka paikasta.

Lakan tai hillan, kuten pohjoisessa sanotaan, poiminta-aika on melko lyhyt, vaihdellen keskimäärin heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Hillaa löytyy avosoilta sekä puustoisilta soilta. Tällaisia alueita löytyy Leviltä mm. Rakkavaarantien ja Levitunturin väliseltä alueelta sekä Torajaisen edessä olevalta suoalueelta.

Puolukkaa löytää poimittavaksi elokuun lopusta lokakuun puolelle ja karpalot kypsyvät syys-lokakuun vaihteessa ja niitä voi kerätä lumentuloon asti. Suurimmat puolukat löydät Levintunturista, missä marjat ovat saaneet kerätä aurinkoa ilman varjoa koko kasvunsa ajan. Karpaloita kannattaa käydä myös poimimassa Torajaisen edessä olevalta suoalueelta.

Marjojen valmistuminen vaihtelee kovasti kesästä ja kasvupaikasta johtuen, sillä pohjoisen luonto on ainutlaatuinen ja herkkä kokonaisuus.

Lapissa sienien esiintyvyys on ilmastosta ja maaperästä johtuen hieman erilaista kuin Etelä-Suomessa. Sienet ovat porojen suurta herkkua ja siksi sienipaikkoja voi olla vaikea löytää, jos poroja on liikkunut samalla alueella. Kantarelleja ei Lapissa ole runsaasti, mutta esimerkiksi tatteja ja rouskuja löytyy hyvin. Pohjoisen erityistä herkkua, männyntuoksuvalmuskaa eli matsutakea voi etsiä kuivilta mäntykangasalueilta elo-syyskuussa.

Suomessa jokamiehen oikeus tarjoaa kaikille mahdollisuuden poimia luonnosta marjoja ja sieniä. Luonnonsuojelu- sekä kansallispuistoalueilla poiminta on rajattua, lue lisää tästä.

Marjastuksen ja sienestyksen lisäksi Levillä ja lähialueilla kalastetaan tottakai ahkerasti, joista ja järvistä löytyy useita hyviä kalapaikkoja. Paikallisen oppaan kanssa pääset kalaan useisiin eri kohteisiin ja saat samalla parhaat vinkit kalastukseen. 
Tutustu paikallisen kalastusvinkkeihin tästä.

Lue lisää inspiroivia tarinoita Leviltä