Maan ja taivaan värit

Lukuaika 5 min.

Väri on valoa ja valo väriä.

Voimauttava punainen. Oranssin valtava potentiaalisuus. Maadoittava, rauhallinen ruskea. Rauhoittavat ja tuudittelevat sinisävyt. Harmoninen vihreä täynnä toivoa. 

Värit vaikuttavat mielen ja kehon vointiin ja niiden sanotaan jopa parantavan. Värien herättämät tunnelmat peilautuvat elettyyn elämään, sillä vaikutus ihmiseen on usein kulttuurista ja muistoihin liittyvää. 

Tunturimaisemien vuodenaikojen värikylvyissä voi peilata henkilökohtaisia tunnelmia ja löytää itselle lempeimmät sävyt.

 

Levin luonto tarjoilee loppumattomia värikokemuksia. 

Loputon inspiraatio

Luonto inspiroi paikallisia ja vierailijoita käyttämään koko väripalettia, kukin omalla tavallaan. Ympäristön värikylläisyys tarttuu ihmisiin ja Levillä voi kohdata mitä värikkäämpiä persoonia.

Pohjoisessa huomio kiinnittyy saamelaisten värikkäisiin asuihin, joiden värikirjo on täynnä merkityksiä. Saamenpuvun, eli gáktin Malli, väri ja koristenauhojen sommittelu kertovat kantajansa juurista. Puku on tärkeä osa kulttuuria ja sen käytöllä on vuosisatojen katkeamaton perinne. Gáktissa saamelainen edustaa itseään, sukuaan, aluettaan ja kansaansa.

Levin lähiseudulta löytyy useita kiinnostavia paikallisten taiteilijoiden gallerioita ja kotimuseoita. Useasti teosten aiheet ammentavat ympäröivästä luonnosta.

Reidar Särestöniemi (1925-1981) oli aikansa merkittävin Lappilainen taiteilija. Särestöniemen suurissa maalauksissa hehkuvat kaikki luonnon värit. Kesäyön lempeä punainen aurinko, kimmeltävä huurrekoivikko, illan turkoosi kajo ja viiksekkään karhun turkin lämpimän tumma ruskea...

Vierailija pääsee Levillä kokemaan paikalliseen elämään kuuluvia tapoja ja harrastuksia. Luonnossa liikkuminen, erätaidot, kalastus ja metsästys, sekä värikkäät käsityöt ovat erottamaton osa elämää. Paikalliset haluavat jakaa sen, minkä itse tuntevat sydämessään.

Pohjoisessa värejä voi maistaa, sillä metsästä on tapana kerätä marjoja, sieniä ja yrttejä ja metsästää riistaa. Kittilän mummojen ja isoisien perimätiedon mukaan loppukesästä ja syksyllä metsään ei kannata lähteä ilman paria-kolmea ämpäriä! Luonto on elämän perusta. Paikallisille se on elämäntapa.

Taivaan majesteettiset värit

Leville tullaan etsimään kokemuksia, jotka jäävät mieleen pysyvästi. Värikkäänä tanssivat tulet salpaavat hengen ja tempaavat katsojan kuin toiseen todellisuuteen. Revontulten kokeminen on kenelle tahansa taianomainen hetki, eikä taivaan loistoon voi kyllästyä.

Minne katsotkaan, värien ilotulitus on mieleenpainuva kokemus.

Sinua voi kiinnostaa myös