Maastohiihto Levillä osa 1. Valaistut ladut, koiraladut ja eri kierrokset.
levi2018 h2a6599 february web
Levi tarjoaa parhaimmillaan 230 kilometriä huollettua latuverkostoa ja 28 kilometriä valaistua latua vaihtelevissa tunturimaisemissa. Kaikki ladut sopivat niin perinteiselle- kuin luistelutyylille.

Maastohiihto Levillä osa 1. Valaistut ladut, koiraladut ja eri kierrokset.

VALAISTUT LADUTRakkavaaran alueen latuverkosto tarjoaa noin 28 kilometriä valaistua latua hiihdettäväksi. Levin valaistun ladun valojen toiminta-aika on klo 6-23, joka mahdollistaa hiihtämisen aamusta iltaan. Latuja avataan talven etenemisen myötä, joten suosittelemme latutilanteen tarkistamista ennen laduille lähtöä.
Rakkavaaran alue tarjoaa punaisella merkittyä latua eli keskivaikeaa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkalla on nousuja ja laskuja. Osa laskuista on jyrkähköjä ja niistä on erilliset merkit varoittamaan matkalla.

LEVIN KOIRALATUVERKOSTO
Levin koiraladuille voit ottaa mukaan myös parhaan kumppanisi. Koiraladut on merkitty koirasymbolilla ja koira tulee olla hiihtäessä kytkettynä.
Levin alueen koiralatuverkosto on noin 36km: Levi-Köngäs-Rautuskylä alueella noin 28km ja Levi-Kätkäjärvi-Nuottijärvi noin 8km. Kittilästä löytyy vielä erikseen noin 7km koiralatua.

Koiralatuverkosto:
Könkään suunnan koiraladuille löytäminen ja pääseminen on helppoa, sillä koiralatu lähtee Levijärven Järvirovantien pysäköintialueelta. Pääset hiihtämään esimerkiksi Levijärveltä Luvattumaahan ja edelleen vaikka Tonttulaan ja sitten Akanrovasta Levijärvelle.

Voit myös aloittaa hiihtolenkin Tonttulasta tai Rautuskylästä, sillä näistä paikoista löytyy parkkipaikat.

Levillä Kätkän suunnan koiralatuna toimii latuyhteys Immeljärven ja Kätkäjärven kautta Nuottijärvelle (noin 8km yhteen suuntaan).

Kittilästä löytyy myös koiralatu, joka alkaa piipulta eli Lämpökeskukselta (Linnatie 15, 99100 Kittilä) ja jatkuu Isovaarantien kautta Honkavaaran lenkkiä Väliauttontien risteykseen saakka, n. 7 km yhteen suuntaan.

Mitä kannattaa huomioida hiihtäessä koiran kanssa:

  • Koiran kanssa hiihtäessä tarvitset omien hiihtovälineiden lisäksi koiralle sopivat vetovaljaat, vetovyö sekä vetovyön ja valjaiden väliin kiinnitettävä joustava hihna.

  • Hyviin tapoihin kuuluu ilmoittaa ohitustilanteissa toiselle hiihtäjälle tai koirahiihtäjälle hyvissä ajoin kummalta puolelta ohitat.

  • Korjaa koiran jätökset laduilta.

  • Lumen aikaan, niin kauan kuin latuja ylläpidetään, koirien kävellen ulkoiluttaminen laduilla on kielletty.

ERI KIERROKSET
Lähde tutustumaan Lapin talveen ja hiihtolatuihin tekemällä vaikka pidemmän kierroksen. Niissä riittää haastetta koko päivän laturetkelle.

Levinkierros kiertää koko Levin ympäri ja sen pituus on noin 20km. Lähde esimerkiksi Levin Eturinteeltä hiihtämään myötäpäivään. Loivia nousuja, loivia laskuja, hieman tasaista, sitten taas pientä kumparetta. Pysähdy vaikka Draivilla nauttimaan ensimmäiset kaakaot!
Draivilta hiihtäessä Levi Golfin läpi alkaa nousujohteinen osuus. Kannattaa muistaa, että ylämäen jälkeen on aina alamäki, jonka jälkeen lihakset taas jaksavat kavuta seuraavan mäen. Ota vaikka kamera mukaan ja napsi kuvia matkalla, niin se rytmittää matkaa mukavasti.
Tulet hiihtämään Sammuntuvan ohi, jossa voit nauttia pikkupurtavaa ja ihastella poroja. Tästä eteenpäin matka on tasamaa ja laskupainotteista ja saavut jängälle, jolloin Levitunturi näkyy upeana puuston yläpuolella.
Hiihtoreitti kulkee Levin Etelärinteiden ohi ja tässä kohtaa voi taas pitää pienen tauon ja käydä esimerkiksi Ravintola Sivakassa nauttimassa kuumaa juomaa. Etelärinteiden Leevilandiassa on myös nuotiopaikka, jossa voit käydä paistamassa makkarat. Etelärinteiltä kohti lähtöpaikkaa eli Eturinteitä, alkaa ensin loiva nousu ja loppumatka on tasaista pientä kumparetta ja tasamaata. Viimeinen lasku tuo sinut Levin Zero Pointin eteen.

Kätkänkierros on loistava valinta kokeneemmalle hiihtäjälle. Lähde reitille esimerkiksi matkailuneuvonnan takaa.
Reitti on maastoltaan vaihteleva ja tämä 16 kilometrin pituinen lenkki alkaa pitkällä nousulla. Tämän jälkeen reitti on kumpuilevaa ja tasaista ennen kuin saavut jyrkälle Kätkä- ja Pyhätuntureiden väliseen nousuun.
Nousun jälkeen pääset laskemaan Kätkän laavulle, jossa on hyvä pitää evästauko nauttien eväistä ja kauniista maisemista. 
Kätkän laavulta alkaa kumpuileva maasto ja jonka lopussa pidempi nousu. Nousun jälkeen on todella pitkä lasku Immeljärvelle saavuttaessa. Tämän jälkeen on enää lyhyt pätkä ennen lähtöpisteeseen saapumista.

Pyhänkierros on aluksi sama reitiltään kuin Kätkänkierros.
Matka on kuitenkin pidempi eli yhteensä n. 25km. Reitti erkanee Kätkänkierroksesta Kätkän ja Pyhätunturin välissä eli jatkatkin hiihtolatua eteenpäin, et lähde nousemaan näiden tuntureiden väliin. Ohitat matkalla mm. Merkkisen laavun sekä Muusan autiotuvan.
Hiihtolatu on kumpuilevaa ennen kuin saavut Pyhätunturin päähän ja risteykseen, josta voit valita jatkatko yläkautta vai suositko tasaisempaa maastoa. Jos valitset nousun, tämä on reitin haastavin, merkitty karttaan mustana ja se on pitkä ja jyrkkä, varsinkin alussa. Latu ei vie aivan Pyhätunturin huipulle asti ja maisemat ovat upeat. Pitkän nousun jälkeen onkin luvassa erittäin pitkä, mutkitteleva ja vauhdikas lasku kohti Kätkän laavua. Alakautta mentäessä reitti ei ole niin haastava, vaan laskee tunturin laitaan ja jatkaa siitä Kätkän laavulle kumpuilevasti.
Kätkän laavulta reitti on sama takaisin kohti Levin keskustaa kuin Kätkänkierroksella.

Muusankierros on lähes identtinen Pyhänkierrokseen sillä erotuksella, että se kiertää Pyhätunturin pohjoispuolella Pyhäjärven ympäri. Tälle matkalle osuu myös Hanhipirtti, jossa on mukava pitää tauko. Muusankierros on pituudeltaan 27km.

Aakenuskierros lähtee Levin kylältä ja Hotel K5:n portilta ja tämä noin 40 kilometrin pituisen reitin voi hiihtää molempiin suuntiin. Suositumpi suunta on kiertää reitti oikealle, jolloin ensimmäiset kuusi kilometriä hiihdetään loivaan ylämäkeen. Raskas nousu palkitaan pitkällä laskulla, ja ensimmäiset kymmenen kilometriä sujahtaakin nopeasti. Tämä on siis sama reitti aina Pyhätunturin taakse asti kuin Pyhänkierroksessa.
Aakenuskierroksella riittää haasteita kokenemmallekin hiihtäjälle! Ylä-ja alamäkiä on sopivassa suhteessa molempia, muutama mäki on jopa merkitty mustalla latukarttaan. Hrivikämppä sijoittuu tämän reitin varrelle taukotuvaksi. Mäkien jälkeen loppumatka on melko tasaista latua, jolla pääsee potkuttelemaan hyvää vauhtia eteenpäin. Kierros päättyy Immeljärven ylitykseen.

Levin latukartat

Tutustu myös Levin sähköiseen latukarttapalveluun https://www.infogis.fi/levi/?lang=fi, josta näet mm. reaaliaikaisen latujen kunnossapitotilanteen, koiraladut, laavut sekä latukahvilat ja niiden aukioloajat. Latukartan saa myös ostettua paperiversiona Levin Matkailuneuvonnasta.

Latukahvilat avaavat ovensa kevättalvella, jolloin pidemmillä hiihtolenkeillä päästään nauttimaan vaikka nuotiolla paistetuista muurinpohjaletuista kahvin tai kuuman mehun kanssa, sekä omatoimisesti voi tulistella laavuilla. Hiihtokausi jatkuu parhaimmillaan huhti-toukokuulle. Tulipaikat ja latukahvilat löydät listattuna nettisivuiltamme.

Levin vuokraamoista saat vuokrattua hiihtovälineet ja huollettua omat suksesi huippukuntoon! Hiihtotekniikan hiomisessa sinua auttavat hiihtokoulun hiihdonopettajat. Myös opastettuja hiihtoretkiä järjestetään, retkiin pääset tutustumaan täältä.

VINKKI!
Levillä löytyy myös paljon majoituskohteita, joista pääsee suoraan ladulle. Kysy lisää Visit Levin myyntipalvelusta, tai varaa omasi netistä. 
Visit Levin myyntipalvelu, sales@visitlevi.fi, puhelimitse 016 639 3370.