Särestöniemi-museo

Taidemaalari, professori Reidar Särestöniemen (1925-1981) koti- ja taidemuseo Kittilän Kaukosessa. Ainutlaatuinen museomiljöö Ounasjoen rannalla. Vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia. Esillä aina runsaasti Särestöniemen teoksia.

Kaukosen kylässä sijaitseva Särestöniemi-museo on mieleenpainuva kulttuurimatkakohde täynnä historiaa ja taidetta!

Museoalue sijaitsee aivan Ounasjoen rannassa. Kokonaisuuteen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Vanha Särestö (1873) Särestöniemen suvun tila rakennuksineen, Reidar Särestöniemen rakennuttamat, arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat, Galleria (1972) sekä Ateljee-asuinrakennus (1978). Lisäksi alueella on, niin ikään Pietilöiden suunnittelema, kahvilarakennus (1988). Komeat hirsirakennukset edustavat modernia, maisemaan sulautuvaa suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen, tulipalossa vuonna 1977 tuhoutuneen, ateljeekodin kivijalka. 

Galleriassa on esillä Särestöniemen värikylläistä taidetta ja näyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeessa nähdään kolmesta neljään uutta näyttelyä vuodessa ja kokonaisen pihapiirin kattava Vanha Särestö kertoo elämästä pohjoisessa sekä valottaa Särestöniemen suvun tarinaa.

Museon asiakkaita palvelevat myös kahvila ja museokauppa. Kahvilassa lisäksi kuukausittain vaihtuvia vierasnäyttelyitä.

Museo on avoinna ympäri vuoden ti-la klo 12-18, lipunmyynti julkeutuu klo 17. Museo on suljettu juhlapyhinä.

SUOSITTELEMME ASIAKKAITAMME KÄYTTÄMÄÄN KASVOMASKIA MUSEOVIERAILUN AIKANA.

Pääsymaksut: 

  • Aikuiset 12 €
  • Koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €
  • Ryhmät (min 12 henkilöä) 10 €/hlö
  • Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16-v.) 35 €
  • Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla ja ICOM-jäsenkortilla

Opastukset: 40 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu, maksimikoko 50hlö/ryhmä. Opastuskierroksen kesto noin 1,5h. Suosittelemme varamaan opastukset etukäteen p. 016 654480, info@sarestoniemenmuseo.fi.                                                                                      

Museokahvilassa tarjolla päivittäin tuoretta pullaa ja pientä suolaista. Isompien ryhmien tarjoilut pyydämme varaamaan etukäteen. Etukäteistilauksesta mahdollisuus myös lounas- ym ruokailuun. Järjestämme lisäksi teemaopastuksia ja työpajoja (esim. arkkitehtuuri, omakuva, tai ympäristöteemalla) kaikein ikäisille, Meillä voit viettää myös TYKY-päivää tai suurempia juhlia. Ota yhteyttä ja kysy lisää! S-posti: info@sarestoniemenmuseo.fi. P. 016 654 480.

 

Särestön syksy 2020

NÄYTTELYT:

Galleria: Viimeinen hukka - hätä arktisen luonnon puolesta, 6.11.2019-31.10.2020 

Reidar Särestöniemi ilmaisi ajatuksensa luonnon tuhoamisesta ja sen seurauksista värikkäästi paitsi maalauksissaan myös lukuisissa haastatteluissaan. Hän sanoi Lapin Kansan haastattelussa 1975: "Romantikkohan mie olen. Mutta otan mie kantaakin töissäni. Niinku tässäkin. Susi-riepu siinä on yksin ja apeana kulkemassa suuren mettän laitaa. Mie en ole hyökkäävä. Sitä aggressiivisuutta on ihan tarpheksi asti. Mie kerron näissä tauluissa ihmisille asioita. Ja näytän sitä, minkä mie näen."

Ateljee: Tanssii Balin näkyjä - Reidar kotona ja maailmalla Matti Saanion valokuvissa, 31.12.2020 saakka.
 

Ateljeen Vitriininäyttely: Olen oppaasi tunturille - 31.12.2020 saakka. "Olen oppaasi tunturille ja tiedän mielenkiintoisimmat paikat. Tässä sanoin murto-osan viitteeksi, että ymmärrät hankkia kuukauden loman ja lähdet rauhallisesti ja päättävästi matkaan tänne päin. Varusteista. Lastaa selkäreppuun samettihousut (pitkäsääriset). Tavalliset kumisaappaat. Pitkähihainen (kevyt) takki, huivi tai paskeri, heftaa, pikiöljyä tai ”moskottia”, viltti. Tämä kaikki on välttämätöntä. Se muu mistä reppusi täyttyy ei ole välttämätöntä."

Vanha Särestö: Koipinahoista rehukauraan - Särestön arkitunnelmia Matti Saanion valokuvissa, 31.12.2020 saakka.

Särestön kahvilan kuukauden taiteilijat 2020: 

HEINÄKUU Ulla Hoikka 

ELOKUU The ore needles, Gällivare. Gällivaaran taidekirjontaryhmä Malmineulat

SYYSKUU - 12.LOKAKUUTA Taideseura Staalo 50-vuotta, Yhteisellä matkalla

MARRASKUU ei näyttelyä

JOULUKUU Ainhoa Lalmolda

TAMMIKUU 2021 Revontuliopisto: Tekstiili Reidarin malhin -ryhmän näyttely                                                                                                           

 

TAPAHTUMAT:

Daily Mix-konsertti - tarina, laulu ja harmonikka,  Annu Nietula ja Tatu Kantomaa duo, Särestöniemen Ateljee to 17.9.2020 klo 18                                                                                                             

Annu Nietulan ja Tatu Kantomaan duon monipuolinen ohjelmisto on sovitettu rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kotimaisista ja ulkomaisista lauluista. Daily Mix vie kuulijansa musiikin ja tarinoiden maailmaan syyskuisessa illassa.

Liput 12 €.

Kittilän kulttuuritoimi järjestää maksuttoman kuljetuksen Leviltä Särestöön. Lähtö Levi Hotel Spa/Design Hotel Levin pihalta klo 17, Hotelli Kittilä klo 17.20, Neste Kittilä 17.25, paluu  konsertin jälkeen. 

Ilmoittautumiset kuljetukseen ja konserttilippuvaraukset p. +358 (0)16 654480. Kuljetukseen ilmoittautuminen viimeistään ke 16.9. klo 14 mennessä.

 

 

                                                                                                                    

                                                                                                                                                                                             

 

Sijainti

  • Särestöntie 880, Kaukonen 99110