Särestöniemi-museo

Taidemaalari, professori Reidar Särestöniemen (1925-1981) koti- ja taidemuseo Kittilän Kaukosessa. Ainutlaatuinen museomiljöö Ounasjoen rannalla. Vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia. Esillä aina runsaasti Särestöniemen teoksia.

HUOM! Museo on ajalla 1.6.-30.9.2021 avoinna myös sunnuntaisin eli ti-su klo 12-18. Poikkeus: suljettu Juhannusaattona ja -päivänä 25.-26.6.2021

Toivomme asiakkaidemme käyttävän kasvomaskia museovierailun aikana.

Kaukosen kylässä sijaitseva Särestöniemi-museo on mieleenpainuva kulttuurimatkakohde täynnä historiaa ja taidetta!

Museoalue sijaitsee aivan Ounasjoen rannassa. Kokonaisuuteen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Vanha Särestö (1873) Särestöniemen suvun tila rakennuksineen, Reidar Särestöniemen rakennuttamat, arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat, Galleria (1972) sekä Ateljee-asuinrakennus (1978). Lisäksi alueella on, niin ikään Pietilöiden suunnittelema, kahvilarakennus (1988). Komeat hirsirakennukset edustavat modernia, maisemaan sulautuvaa suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen, tulipalossa vuonna 1977 tuhoutuneen, ateljeekodin kivijalka. 

Galleriassa on esillä Särestöniemen värikylläistä taidetta ja näyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeessa nähdään kolmesta neljään uutta näyttelyä vuodessa ja kokonaisen pihapiirin kattava Vanha Särestö kertoo elämästä pohjoisessa sekä valottaa Särestöniemen suvun tarinaa.

Museon asiakkaita palvelevat myös kahvila ja museokauppa. Kahvilassa lisäksi kuukausittain vaihtuvia vierasnäyttelyitä.

Museo on poikkeuksellisesti avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun myös sunnuntaisin eli ti-su klo 12-18, lipunmyynti sulkeutuu klo 17. 

Pääsymaksut: 

  • Aikuiset 12 €
  • Koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €
  • Ryhmät (min 12 henkilöä) 10 €/hlö
  • Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16-v.) 35 €
  • Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla ja ICOM-jäsenkortilla

Opastukset: 40 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu, maksimikoko 50hlö/ryhmä. Opastuskierroksen kesto noin 1,5h. Pyydämme varamaan opastukset etukäteen p. 016 654480, info@sarestoniemenmuseo.fi.                                                                                      

Museokahvilassa tarjolla päivittäin tuoretta pullaa ja pientä suolaista. Isompien ryhmien tarjoilut pyydämme varaamaan etukäteen. Etukäteistilauksesta mahdollisuus myös lounas- ym ruokailuun. Järjestämme lisäksi teemaopastuksia ja työpajoja (esim. arkkitehtuuri, omakuva, tai ympäristöteemalla) kaikein ikäisille, Meillä voit viettää myös TYKY-päivää tai suurempia juhlia. Ota yhteyttä ja kysy lisää! S-posti: info@sarestoniemenmuseo.fi. P. 016 654 480.

 

Särestön kesä 2021

NÄYTTELYT:

Galleria: Jäkäläpoika ja hänen ilveksensä, 6.2.2021-30.11.2021 

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta taiteilija, professori Reidar Särestöniemen (1925–1981) kuolemasta. Kun Särestöniemi juhli professorin arvonimeään tammikuussa 1975, hän sanoi: ”Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat. Mie kerron niissä, niinku taiteilijat ylhensäki, maailmasta, joka meillä on täällä.” Reidar oli tehnyt kuvia jo pienestä lähtien. Kun hän opetteli lapsena kirjoittamaan, hän ei kirjoittanut kirjaimia vaan ”ne oli kuvia, kuvien päällä oli kuvia”. Särestöniemi otti vaikutteita maailmalta mutta keskeisimpiä inspiraation lähteitä oli pohjoinen luonto, niin Särestön ympäristö kuin äidin kotiseutu Ruijan rannalla. Näyttely ”Jäkäläpoika ja hänen ilveksensä” luo katsauksen taiteilijan eri vuosikymmenillä toistuneisiin teemoihin, kuten Särestön lähiympäristöön, luonnonsuojeluun ja taiteilijan eläin- ja fantasiahahmoihin, joihin hän samaisti itsensä. Näyttelyssä on kaksi yksityiskokoelmista lainaksi saatua teosta, Jäkäläpoika ja hänen ilveksensä (1972) ja Ekologinen hätä (1975), jotka eivät ole olleet aikaisemmin esillä museossa. Erityisen mielenkiintoisen näyttelystä tekee lisäksi se, että kahden teoksen syntyä voi seurata Eeli Aallon tv-elokuvasta ”Reidarin värilliset aistimukset”. Näyttelyn nimiteoksen Jäkäläpoika ja hänen ilveksensä sekä Taidesäätiö Meritan kokoelmista lainatun maalauksen Rakastavaiset yöauringon sillalla (1973) Reidar maalasi kesällä 1972, kun elokuva kuvattiin.

Ateljeesali: Unelmien Pariisista aatteen Leningradiin -taiteilijan vaikutelmia maailmalta 30.9.2021 saakka.

Reidar Särestöniemi asui ja työskenteli Särestössä, mutta hän myös matkusti paljon jo opiskeluajoista lähtien. Reidarin sanoin: ”On elettävä etsijänvuotensa muualla Euroopassa, mutta on lähdettävä mukanaan ajatus, että palaa.” Maailmalle oli päästävä, vaikka se ei aina ollut helppoa: ”Se on kuulkaa kova juttu, kun Lapin mies tulee maailman sulattoihin vaikutelmia hakemaan. Mutta ehjänä mie vain olen pysynyt.”

Ateljeen Vitriininäyttely: Olen oppaasi tunturille - 30.9.2021 saakka. "Olen oppaasi tunturille ja tiedän mielenkiintoisimmat paikat. Tässä sanoin murto-osan viitteeksi, että ymmärrät hankkia kuukauden loman ja lähdet rauhallisesti ja päättävästi matkaan tänne päin. Varusteista. Lastaa selkäreppuun samettihousut (pitkäsääriset). Tavalliset kumisaappaat. Pitkähihainen (kevyt) takki, huivi tai paskeri, heftaa, pikiöljyä tai ”moskottia”, viltti. Tämä kaikki on välttämätöntä. Se muu mistä reppusi täyttyy ei ole välttämätöntä", kutsui Reidar ystäväänsä vieraakseen.

Vanha Särestö: Vanha Särestö kuvaa entisajan elämäntapaa ja kertoo Särestöniemen suvun tarinan sekä taiteilijan varhaisvaiheista. Lisäksi esillä on taiteilijan veljen ja säätiön perustajan Anton Särestöniemen (1921-1997) syntymän 100-vuotisnäyttely.

 

Muu näyttely: Ihan metsässä -Essi Korvan veistoksia museon piha-alueella 1.7.-30.9.2021. Ihan metsässä näyttely sisältää veistoksia, jotka kaikki ovat syntyneet metsän inspiroimina, joissa kaikissa on jotain metsästä, jos ei jotain fyysistä, niin sitten henkistä. Metsä. Pieneen metsään Särestössä sijoitan nyt teokseni ja toivon että ne puhuisivat myös katsojalle metsästä ja tunteista.

 

Särestön kahvilan kuukauden taiteilijat 2021: 

TAMMIKUU: Enni Ilona Brännström (os. Lassila), kuvataiteen taitaja lähes 90 vuotta

HELMIKUU: Hannele Kinnunen, Hylätyt tekstiilit

MAALISKUU: Paula Sieppi, Kajastusta

HUHTIKUU-TOUKOKUU: Leena A-L Heinonen, Sisäiset omakuvat & Luonnon taikaa

KESÄKUU: Juha Koskiniemi, Elämänkaari

HEINÄKUU: Riitta Anttila, Linda Sainio, Anu Tossavainen, Jängän kertomaa

 

TAPAHTUMIA:

10.-13.6.2021 Hiljaisuus-festivaali Kaukosen kylässä. AINEKSIA MAISEMAKSI - MONITAITEINEN AJANVIETTO SÄRESTÖNIEMI-MUSEOSSA JA MATKALLA SINNE pe ja la.  https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/ohjelmisto2021

 

JOOGA JA SAUNAILTA SÄRESTÖSSÄ,  Tapahtumapäivät: 16.6.2021, 7.7.2021, 21.7.2021 sekä 25.8.2021 klo 18.

Lempeää joogaa Särestön Ateljeessa Aino Lópezin ohjaamana. Joogatunnin jälkeen on mahdollisuus tutustua Gallerian näyttelyyn, saunoa Särestön vanhassa rantasaunassa ja pulahtaa vilvoittavaan hetteeseen. Tarjolla myös pientä iltapalaa. Ota mukaan oma joogamatto tai muu alusta, vesipullo ja saunomisvälineet. Hinta 45 €, sisältäen edelläluetellun paketin. Sitovat ilmoittautumiset Särestöniemi-museolle, p. 016 654 480, viimeistään tapahtumaa edeltävänä päivänä. Max. 8 henkilöä, min. 3 henkilöä, jotta tapahtuma järjestetään. Maksu paikan päällä joko kortilla tai käteisellä.  TERVETULOA!    

                                                    

Perinnemaiseman Niittotalkoot museolla 18.-19.8.2021. Talkoissa mukana Redun opiskelijoita luonto- ja ympäristöalan lehtori Anne Baggen johdolla. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan, ota yhteyttä Särestöniemi-museoon puh. 016 654480.

 

 

 

 

                                                                                                                    

                                                                                                                                                                                             

 

Sijainti

  • Särestöntie 880, Kaukonen 99110