Särestöniemi-museo

Taiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) koti- ja taidemuseo Kittilän Kaukosessa. Ainutlaatuisen museomiljöön näyttelyt vaihtuvat vuosittain, ja esillä on aina runsaasti Särestöniemen teoksia. Lisäksi Särestössä järjestetään konsertteja ja tapahtumia.

Kaukosen kylän kupeessa sijaitseva Särestöniemi-museo on mieleenpainuva kulttuurimatkakohde täynnä historiaa ja taidetta!

Museon alueeseen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä Reidar Särestöniemen rakennuttamat, arkkitehtipariskunta Reima ja Raili pietilän 1970-luvulla suunnittelemat Galleria ja Ateljee. Komeat kelohonkarakennukset edustavat modernia, maisemaan sulautuvaa suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen, tulipalossa vuonna 1977 tuhoutuneen ateljeekodin kivijalka. 

Galleriassa on  aina runsaasti esillä Särestöniemen värikylläistä taidetta ja näyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeessa nähdään kolmesta neljään uutta näyttelyä vuodessa ja kokonaisen pihapiirin kattava Vanha Särestö kertoo elämästä pohjoisessa sekä valottaa Särestöniemen suvun tarinaa.

Museon asiakkaita palvelee kahvila ja museokauppa. Kahvilassa voi nauttia Särestössä leivottua, kuuluisaa pullaa ja pientä suolaista. Kahvilassa on esillä myös kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.

Museo on avoinna ympäri vuoden ti-la klo 12-18, suljettu juhlapyhinä. Avoinna myös sopimuksen mukaan.

Liput: 

  • aikuiset 12 €
  • koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €
  • ryhmät (min 12 henkilöä) 10 €/hlö
  • perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16-v.) 35 €
  • Ilmaiseksi Museokortilla ja ICOM-jäsenkortilla

Opastettu kierros kesto 1,5 h, hinta 40 €/ryhmä + sisäänpääsymaksu, maksimikoko 50hlö, opastukset non-stoppina ti-pe klo 12-17, korkean sesongin aikana ja lauantaisin on hyvä varata kierrokset etukäteen: info@sarestoniemenmuseo.fi, 016 654 480.

Etukäteistilauksesta (väh. 4vrk ennen) on madollisuus tilata myös lounaaksi kotiruokaa, kuten esimerkiksi maukasta Särestön lohikeittoa. Pullakahvit tai pientä suolaista järjestyy tilaamalla väh. 2 vrk etukäteen. Järjestämme myös teemaopastuksia ja työpajoja (esim. arkkitehtuuri, omakuva, tai ympäristöteemalla) kaikein ikäisille, ota yhteyttä ja kysy lisää! Meillä voit viettää myös TYKY-päivää tai suurempia juhlia. Tiedustelut: info@sarestoniemenmuseo.fi

Särestön kesä ja syksy 2019

NÄYTTELYT:

Galleria: Pohjoinen perintömaa  Museon päänäyttely 9.11.2018-1.11.2019

Ateljee: Korpihillan punainen ja Intian keltainen 30.10.2019 saakka
Reidar Särestöniemi oli värien mestari, jonka väriasteikko oli peräisin ympäröivästä arktisesta luonnosta. Hänen värejään olivat esimerkiksi horsman vaaleanpunainen, juolukanlehden ruskan punainen, korpihillan punainen tai mustikan mehun sinipunainen.
Näyttely avaa Särestöniemen väriajattelua ja tuo esille teoksia, joissa voi havaita eri tekniikoita ja värikokeiluja.

Ateljeen Vitriininäyttely: Reidarin Ruija 
Reidar Särestöniemen elämään ja taiteeseen vaikuttivat vahvasti hänen pohjoiset juurensa, jotka ulottuivat Ounasjoen varresta Ruijan rannoille. Reidarin äiti Alma Andersen syntyi 1800-luvun lopulla Norjan Vesisaaressa alueella, jossa kohtasivat tuohon aikaan monenlaiset ihmiset Norjan, Ruotsin ja Venäjän alueelta. Eri kielten ja uskontojen sekamelskassa suurin yhtenäinen ryhmä olivat kveenit eli suomalaisperäinen väestö.

Särestön kahvilan kuukauden taiteilijat 2019
Helena Junttila 2.7.-27.7. Puhu jänikselle
Riikka Jokiaho 30.7.-31.8. Metsän kanssa
Raisa Raekallio ja Misha del Val 2.-28.9. Space Refugees
Noora Ylipieti 1.–26.10.
Reijo Puranen 29.10.–29.11.
Satu Kalliokuusi 3.12. –4.1.

 

TAPAHTUMAT
 

Pe 16.8. Niittotalkoot 
Lapin luonnonsuojelupiirin vetämät perinnemaiseman hoitotalkoot kutsuvat kaikki innostuneet mukaan, tartu viikatteeseen ja auta tärkeässä perinnemaisematyössä! Välineet saat paikan päältä.
Ilmoittautuminen mieluiten sähköpostilla 9.8. mennessä: lappi@sll.fi, otsikolla Särestön niittotalkoot. Talkooruuat tarjotaan (ilmoita mahdolliset ruoka-aineallergiat) ja yöpymismahdollisuutta voi myös kysellä s-postilla.
Talkoolaisille on opastettu kierros Särestön museon näyttelyihin lauantaina

26.–29.8. Art Kittilä - kokemuksellinen kuvataidekierros
Ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kittiläläisiin kuvataidekohteisiin ja tehdä omaa taidetta loppukesän kajossa! 
Neljän päivän pituisella kurssilla tutustutaan kittiläläisten taiteilijoiden Reidar Särestöniemen, Kalervo Palsan, Einari Junttilan, Reijo Raekallion sekä Raisa Raekallion ja Misha del Valin taiteeseen vierailemalla paikallisissa museoissa ja gallerioissa. Kurssin aikana pääsee myös itse taiteilemaan Raisa Raekallion ohjauksessa eri tekniikoin mm. Särestössä, Pöntsössä ja luonnon kauniilla Ruoppakönkään alueella, joka on osa Pallas- Yllästunturin kansallispuistoa.

Kurssimaksu 125 € sisältää opetuksen, keittolounaan, kuljetukset ja sisäänpääsymaksut kohteisiin.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset Revontuliopiston sivuilta.

30.8. Kesäilta Särestössä: Yin-joogaa ja rantasauna klo 17-21
PilviYogan ohjaaja Pilvi pitää Särestön Ateljeessa lempeän yin-joogatunnin, jonka päätteeksi pääsee löylyttelemään Särestön rantasaunaan, halutessaan voi pulahtaa saunan vieressä olevaan raikkaaseen hetelampeen! Saunavuorot: 19-20 naiset, 20–21 miehet.
Osallistumismaksu 25€ sisältää joogan ja saunan. Ilmoittautumiset 29.8. mennessä: info@sarestoniemenmuseo.fi

14.9.2019 Lauluyhtye Cappella pro Vocale : Lux Aeterna
Lauantaina 14.9. klo 18 Perinteikäs oululainen vanhan musiikin esittämiseen erikoistunut lauluyhtye Cappella pro Vocale tuo kuultavaksi upean kattauksen Thomas Tallisin 1500-luvun musiikkia höystettynä Edward Elgarin ja Philippe Verdelot'n kauneimmilla sävelillä. Konsertin kantavana teemana on konsertin nimen mukaisesti ikuinen valo. Lippu 10€.

La 21.9. klo 15 ja klo 18 Hiljaisuuden vuodenajat -konsertit Särestössä 
Hiljaisuuden Vuodenajat on monitaiteinen konserttisarja, joka tuo yhteen musiikin ja esittävän taiteen eri muodot Reidar Särestöniemen maalausten keskelle. Vuodenaikojen vaihtelu sekä muutokset Särestön valossa ja tunnelmassa inspiroivat monitaiteisiin konsertteihin kutsuttavia eri alojen taiteilijoita aivan kuten Reidar Särestöniemeäkin hänen eläessään ja työskennellessään Särestössä. 

Hiljaisuuden Vuodenajat esitys- ja konserttikokonaisuuksista vastaavat taiteelliset suunnittelijat Henna Kaikula ja Lauri Sallinen. Lisätietoja: hiljaisuusfestivaali.fi

Sijainti

  • Särestöntie 880, Kaukonen 99110