Haihtuvat, vaihtuvat, kukkivat pälvet - Reidar Särestöniemen taidenäyttely
Haihtuvat, vaihtuvat, kukkivat pälvet

Haihtuvat, vaihtuvat, kukkivat pälvet - Reidar Särestöniemen taidenäyttely

Särestöniemi-museon päänäyttelyssä pohditaan Reidar Särestöniemen (1925-1981) lyyristä luonnonläheisyyttä ja taiteilijan ilmaisukeinoja maalauksesta runouteen. Esillä on runsaasti värikylläisiä teoksia.

31.5.2024 | Culture and entertainment

5.12.2023-30.11.2024 Särestöniemi-museo

Näyttely kertoo paitsi luonnon ikuisesta kierrosta ja vaihtuvista sykleistä, myös elämän vaikeuksista ja voitoista, rakkaudesta ja menetyksistä. Kaikella on aikansa luonnon vuodenkierrossa, kukinta vaihtuu siemeniin ja marjoihin ja lumikuolemaan, keväällä lehdet puhkeavat taas puuhun.

Reidar Särestöniemi kuvasi teoksissaan vuodenkiertoa tuntureilla, jängällä ja huurrekoivikoissa. Hän palasi samoihin aihepiireihin, jotka olivat silti joka kerta jotakin uutta, Reidarin sanoin "ainutkertaista minua".

Näyttelyn nimiteoksessa ”Kevät Palviuomalla” porot kulkevat jängällä, missä pari lumipälveä on vielä sulamatta.

Reidar kertoi pälvistä:

”Pälviaika on muuten tärkeää murroskautta, jolla on kahdenlaiset kasvot. Pälvi on se pisara elämänvoimaa, joka säilyy jäätymättömänä nollassa asteessa, kun kaikki muu jäätyy. Sitten se on negatiivinen pisara murhetta ja raskautta, joka vielä jää, kun kaikki aukenee, kaikki valkenee. Niin kuin kaikki asiat voivat olla ”sekä-että”-asioita.”

Särestöniemi-museo on avoinna ympäri vuoden tiistaista lauantaihin klo 12-18.
Lipunmyynti ja museokauppa sulkeutuu tuntia ennen sulkemista.
Liput 15 € / 10 € / Meillä käy myös Museokortti.

Suosittelemme saapumaan Särestöön ajan kanssa, museoalue koostuu kolmesta eri rakennuskokonaisuudesta, alueella on paljon muutakin nähtävää kuin taidenäyttely.