”Me olimme kaksi kotkaa” – kuulokuvia Reidarista ja Palsasta

10.07.2021 - 10.07.2021

Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo ja RallaGroup uppoutuvat Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan elämään kuvin, sanoin ja sävelin Kino Ylärissä Kittilässä klo 17.00.

La 10.7. klo 17.00, Kino Yläri (Valtatie 15, Kittilä)

Liput 15 € 

Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo ja kittiläläinen yhtye RallaGroup uppoutuvat kuvin, sanoin ja sävelin merkittävien kittiläläisten taiteilijoiden, Reidar Särestöniemen (1925–1981) ja Kalervo Palsan (1947–1987), elämään esityksessä, ”Me olimme kaksi kotkaa” – kuulokuvia Reidarista ja Palsasta.

RallaGroupin uudelleensovittamat vanhat kittiläläiset laulut kutoutuvat yhteen taiteilijoiden tarinan kanssa. Esityksessä on kolme teemaa: nuoruus, rakkaus ja taiteilijan tie. RallaGroupin esittämissä lauluissa toistuvat samat koskettavat aiheet. RallaGroup on kittiläläinen kokoonpano, johon kuuluvat Elina Alatörmänen, Sarianna Kivilahti ja Elina Koivuniemi. Yhtyeen pääohjelmisto koostuu aidosta pohjoisen musiikista. Lauluista, joissa kuuluu eletty elämä, ihmisen tunnot, ja joissa luonto on läsnä kaikessa ihmisen toiminnassa.

Särestöniemen ja Palsan elämänkohtalot olivat hyvin erilaiset, mutta heitä yhdisti ystävyys ja pohjoinen mielenmaisema. Toisen maalaukset hehkuvat väreissään, kun taas toisen paletti hehkuu synkkyyttä. Reidar Särestöniemi varttui vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, kun taas Kalervo Palsa näki lapsesta lähtien viinankäyttöä ja väkivaltaa. Molemmilla oli sisäinen pakko taiteen tekemiseen. Taide oli molemmille myös pakokeino ahdistuksesta.

Reidar samaisti itsensä luontoon, hän oli punapartainen jänkä, loppuunajettu susi tai keväästä riemuitseva ilves. Reidar käsitteli teoksissaan elämänsä kipukohtia, iloja ja suruja ja otti myös kantaa luonnon puolesta. Reidar sanoi: ”Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat.”

Palsa puolestaan halusi hätkähdyttää taiteellaan. Hän kuvasi kaunistelematta yhteiskunnan ja ihmisen raadollista ja pimeää puolta. Palsa kirjoitti ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle: ”Ympärilläni on typeryyttä ja sokeutta, raakuutta ja saastaa. Sitä ei nähdä. Ihmiset eivät opi eivätkä halua oppia. Tämä yritykseni opettaa heitä, parantaa maailma on turhaa. Ihmiset ihmettelevät ja ovat huvittuneita. Olen typerä idealisti.”

Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan ystävyys syveni yhteisen ystävän, pellolaisen kirjailijan Timo K. Mukan kuoleman jälkeen. Reidarin kuoltua Palsa pohdiskeli: ”Käsitän nyt jälkeenpäin, että Reidar oli minun parini, me olimme kaksi kotkaa.”

Esityksen kesto: 1h