"Me olimme kuin kaksi kotkaa" - kuulokuvia Reidarista ja Palsasta Marian Kappelissa klo 19.00

11.09.2020 - 11.09.2020

Särestöniemi museo - Tilaisuuteen vapaa pääsy

Levin Taiteiden yössä on luvassa poikkitaiteellinen kokemus, kun Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo johdattaa kuulijan kittiläläisten taiteilijoiden, Reidar Särestöniemen (1925–1981) ja Kalervo Palsan (1947–1987), elämään. Esityksessä on kolme teemaa, nuoruus, rakkaus ja taiteilijan tie. Särestöniemen ja Palsan elämänkohtalot olivat hyvin erilaiset mutta heitä yhdisti ystävyys ja pohjoinen mielenmaisema.

Aiemmasta ohjelmasta poiketen RallaGroupin musiikkiosuus jää ohjelmasta pois

Reidar Särestöniemi varttui vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, kun taas Kalervo Palsa näki lapsesta lähtien viinankäyttöä ja väkivaltaa. Molemmilla oli sisäinen pakko taiteen tekemiseen. Taide oli molemmille myös pakokeino ahdistuksesta. Reidar samaisti itsensä luontoon, hän oli punapartainen jänkä, loppuunajettu susi tai keväästä riemuitseva ilves. Reidar käsitteli teoksissaan elämänsä kipukohtia, iloja ja suruja ja otti myös kantaa luonnon puolesta. Reidar sanoi: ”Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat.” Palsa puolestaan halusi hätkähdyttää taiteellaan, hän kuvasi kaunistelematta yhteiskunnan ja ihmisen raadollista ja pimeää puolta. Palsa kirjoitti ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle: ”Ympärilläni on typeryyttä ja sokeutta, raakuutta ja saastaa. Sitä ei nähdä. Ihmiset eivät opi eivätkä halua oppia. Tämä yritykseni opettaa heitä, parantaa maailma on turhaa. Ihmiset ihmettelevät ja ovat huvittuneita. Olen typerä idealisti.”Toisen maalaukset hehkuvat väreissään, kun taas toisen paletti hehkuu synkkyyttä, kuten Palsan ystävä Erkki Pirtola on sattuvasti todennut: ”Lapin maiseman huikaisevan kauneuden kuvaajan, Kittilän aurinkomaalarin Reidar Särestöniemen kaamoksen värit ovat Palsan teoksissa murtuneet synninkarvaisiksi. Kuu on peittänyt auringon, ja ihmiset ovat toisilleen ihmissusia.” Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan ystävyys syveni yhteisen ystävän, pellolaisen kirjailijan Timo K. Mukan kuoleman jälkeen. Reidarin kuoltua Palsa pohdiskeli: ”Käsitän nyt jälkeenpäin, että Reidar oli minun parini, me olimme kaksi kotkaa.”

”Me olimme kaksi kotkaa” – kuulokuvia Reidarista ja Palsasta, museonjohtaja Anne Koskamo 11.9.2020 klo 19, Marian kappeli, Levi.

Tilaisuuteen vapaa pääsy. Marian kappeliin mahtuu maksimissaan 60 henkeä.

Varaa majoitus täältä


Kaikessa tekemisissämme otamme huomioon turvallisuuden Covid-19 tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi sekä noudatamme hallituksen ja Aluehallintoviraston ohjeistuksia. Toivomme tätä myös kaikilta vierailtamme! Pidätämme oikeuden myös ohjelman muutoksiin tarpeen vaatiessa.