Staalon Festit

Kittilä

10.10.2020 - 10.10.2020

Taithen ja kaupan päivä Narikalla lauantaina 10.10.2020

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville lauantaina 10.10.2020. Tapahtuma tuo mielenkiintoisia työpajoja, kulttuuria, iloa ja vilkasta kaupankäyntiä lokakuiseen viikonloppuun - turvallisuutta ja tämänhetkisiä tapahtumanjärjestämisen ohjeita unohtamatta. Tänä vuonna Kittilän kunnan vapaa-ajanpalvelut; kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi sekä kirjasto tuottavat festien sisällön tiiviissä yhteistyössä. Mukana järjestelyissä ovat myös aikaisempien vuosien tapaan useat paikalliset toimijat.

Kittilän kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat jälleen esillä Narikalla, Kittilän kylänraitilla. Staalon Festit näyttää, mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilässä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Staalon Festeillä esiintyy myös uusia, nousevia paikkakunnan taiteilijoita. Tapahtumassa on luvassa mm. teatteria, sirkusta, haastatteluja, luentoja ja musiikkia. Työpajoissa tarjolla on mm. tekemistä lapsille sekä alppicurlingia ja capoeiraa.

Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön. Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista monin keinoin.
 

Kaupankäyntiä ja ohjelmaa etkoilla ja festipäivänä

Kittilän kirkonkylän kauppiaat ovat jälleen mukana tapahtumassa. Kaupat aloittavat Staalon Festit etkoilla – liikkeissä on festitarjouksia jo perjantaista 9.10. alkaen ja ne jatkuvat seuraavalle viikolle. Kittiläläinen bändi Locomotor esiintyy Staalon Festien etkoilla, eli perjantai-iltana 9.10. klo 19.00 Ylärillä.


Galleriat ja museot mukana tapahtumapäivänä

Kalervo Palsan ystävä Maj-Lis Pitkänen kertoo Ylärillä Veera Pitkäsen kanssa kirjoittamastaan uudesta kirjasta ”Ajattelin olevani Samurai: Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986”. Palsa-museolla Maj-Lis Pitkänen esittelee museota ja kertoo Palsan elämästä. 

Taiteilija Reijo Raekallion galleria Pöntsössä on auki myös festipäivänä.

Särestöniemi-museo tulee Staalon Festeille Kittilän kirkonkylälle Reidar Särestöniemen
95-vuotisjuhlavuoden luonnonsuojelun puolesta puhuvalla teemalla ”On aika herätä” – millaisen jäljen jätämme luontoon?” Luvassa on keskusteltua omista tärkeistä luontopaikoista ja teeman mukaisia työpajoja.


Festien ohjelma keskittyy koulukeskukselle

Tänä vuonna Staalon Festien ohjelmaa järjestetään Kittilän kirkonkylän koulukeskuksen pihalla ja sisätiloissa.  Koulukeskuksen päiväohjelmaa on tarjolla niin vauvaperheille, alle kouluikäisille kuin alakouluikäisille lapsille. Lapsia viihdyttää Saivojen salat työpajat ja kalojen vanhimman synttäripirskeet koulukeskuksen piha-alueen teltoissa ja kodassa. Ohjelmaa lapsille tuottaa Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila, kittiläläinen yhdistys, jonka tavoitteena on tarjota kiinnostavia lastenkulttuurisisältöjä ja taide-elämyksiä matalalla kynnyksellä ammattilaisten vetäminä. Sirkustelua tuo päivään Piste Kollektiivin VauVanne; esitys on suunnattu perheille, joissa on sylivauva.

Kirjastoauto on mukana tapahtumapäivän ajan koulukeskuksella. Se on tuttu vieras monissa reittinsä varren kylissä, ja nyt autoon pääsee tutustumaan keskellä kirkonkylää.

Iltapäivästä on ”LyhytELOkuva” (Erityislasten Omaiset ry) elokuvan ensi-ilta Kino Ylärissä.

Nuorisotila Käellä on avoimet ovet klo 16 lähtien - myös vanhemmille, jotka toivotetaan tervetulleiksi tutustumaan toimintaan.

Lukion salissa on tarjolla kaksi capoeira-työpajaa, joista ensimmäinen on suunnattu yläkouluikäisille ja toinen yli 15 vuotiaille. Koulukeskuksella pääset koko perheen voimin kokeilemaan myös alppicurlingia. Radat on rakennettu jäähallilta kierrätetyllä lumella. Nämä aktiviteetit tarjoaa Kittilän kunnan liikuntatoimi.


Illan ohjelmassa teatteria ja musiikkia

Lauantaina 10.10. esitetään Ylärillä The Elements 2020, poikkitaiteellisen trilogian toinen, itsenäinen osa.  Se kertoo, miten kahden naisen tarinat jatkuvat, kun he seisovat omilla jaloillaan ja seuraavat sisäistä impulssiaan elää itsensä näköistä elämää. Viime vuonna Staalon Festeillä nähtiin trilogian ensimmäinen osa.

Kulttuurintäyteisen päivän päättää Kittilän Työväetalolla Topi Mikkolan monologi ”Mie alan tekemhän syntiä - ja mie meinaan tehä paljon”. Staalon Festeillä aikaisemminkin yleisöä viihdyttänyt näyttelijä-ohjaaja Topi Mikkola on tullut tunnetuksi Rosa Liksomin tekstien esittäjänä.


Festilauantain muita tapahtumia

Reijo Paasirovan uuden kirjan ”Ihminen välissä, tarina MyllyProjektista” keskustelutilaisuus on Könkäällä Loma-Paksussa lauantaina 10.10. klo 16-20. Samalla julkistetaan kittiläläisten taitelijoiden Raisa Raekallio ja Misha Del Valin seinätaulu, jonka he ovat maalanneen Reijo Paasirovan huoneen seinälle.

Staalon Festit on tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen. Staalon Festit on jatkumoa aikaisemmalle tapahtumalle, Staalon Teatterifesteille, jotka järjestettiin Kittilässä ja Levillä 10 kertaa, vuosien 2008 -2017 välillä.

Järjestäjät yhteistyössä: Kittilän kunta: Kittilän kulttuuritoimi, Kittilän nuorisotoimi, Kittilän liikuntatoimi, Kittilän Kirjasto, Kideve Elinkeinopalvelut, Taideseura Staalo, Kittilän kauppiaat ja Särestöniemi-museo / Kauko Sorjosen säätiö

 

Ohjelma elää koko ajan ja esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla www.staalonfestit.fi ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/.

 

Vallitsevasta tilanteesta johtuen osassa tilaisuuksia on henkilömäärä rajoitettu, minkä vuoksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan sekä maksamaan tapahtumien liput ennakkoon. Tapahtumassa otamme huomioon turvallisuuden Covid-19 tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi sekä noudatamme hallituksen ja Aluehallintoviraston ohjeistuksia. Toivomme tätä myös kaikilta tapahtumaan osallistuvilta. Pidätämme oikeuden myös ohjelman muutoksiin tarpeen vaatiessa.

Lisätietoja:
Kittilän kulttuuritoimi, kulttuurikoordinaattori Marjo Vaarala, p. 040 646 9114, marjo.vaarala@kittila.fi