Maastohiihto
maastohiihto lapset

Vietä päivä ladulla perheen kanssa

Lasten kanssa hiihtämään

Lapselle hiihtämisen opettaminen on palkitseva kokemus. Voit nauttia upeasta perheretkestä ja jakaa monia nauruja yhdessä. Ja lapsesi oppii elinikäisen, perinteisen
suomalaisen taidon.

Kun lapsi näkee sinun hiihtävän, hänkin haluaisi kokeilla sitä. Pikkulapsilla on tapana kopioida kaikkea, mitä heidän vanhempansa tekevät – joten käytä tätä tapaa hyväksesi ja näytä heille jännittäviä liikkeitä!

Hiihdon alkeet ja varusteet

Jotta hiihto ei tyssää heti ensimmäiseen kaatumiseen tai siihen, että lapsi ei ymmärrä kuinka päästä eteenpäin, hänelle on hyvä opettaa hiihtämisen alkeita. Ja yleensä paras vaihtoehto on ulkopuolinen henkilö. Levillä hiihdonopetusta saa aina nelivuotiaasta eteenpäin.

Levin alueella toimivista vuokraamoista saa myös vuokrattua hiihtovälineet lapsille. Tarjolla on myös ahkioita, jossa lapsi matkustaa mukavasti hiihtolenkillä mukana.

Reitin valinta

Valitse reittisi huolellisesti ja tee siitä helppo. Kun lähdet lasten kanssa hiihtämään, valitse reitti, joka on paljon helpompi kuin se, jonka hiihtäisit tavallisesti yksin. Haluat, että heillä on hauskaa ja että hiihtäminen ei ole liian vaikeaa. Voit aina mennä useita kertoja saman reitin!

Tässä meidän muutama vaihtoehto hiihtoretkelle:

Levillä pääset hiihtämään tasamaata monessa eri paikkaa ja näille laduille pääset helposti suoraan autolta. Esimerkiksi Tonttulan Elämyskylästä pääsee hiihtämään lyhyitä ja kivoja lenkkejä lasten kanssa. Tonttulan kahvilasta saa suut makeaksi upean retken jälkeen.

Levin keskustasta lähtee tunturia myötäillen 4 km reitti Koillisrinteille eli Draiville, jossa on hyvä nauttia kunnon taukoeväät ennen kuin kääntyy paluumatkalle Pikku- ja Miniporon kautta. Kokemuksemme mukaan munkilla ja kaakaolla Draiville asti tästä reitistä selviää reippaat, yli 7-vuotiaat lapset.

Levikeskuksesta voitte myös hiihtää Immeljärvelle ja tehdä hiihtoretken Immelkartanon vohvelikahvilaan ja takaisin. Matkaa kertyy noin 5 km. Mikäli haluat täysin tasaisen reitin, hiihdon voi aloittaa vasta suoraan Immeljärveltä, jolloin hiihtomatkakin lyhenee.

Levin Matkailuneuvonnasta sekä mm. Zero Pointista saat ostettua paperisen kartan sekä suosituksia eri reiteille lasten kanssa.

maastohiihto lapset 2


Ota eväitä mukaan!

Pidä välipaloja käden ulottuvilla, niillä on hyvä motivoida seuraavaan tavoitteeseen. Jos lapsesi näyttää väsyneeltä tai nälkäiseltä, pidä välipalatauko. Voit myös tuoda repussasi mukana kuumaa kaakaota ja asettaa virstanpylvään. Kun olette kaikki saavuttaneet tietyn pisteen, järjestäkää kaakaojuhlat! Levin latujen varsilta löytyy myös kotia ja sekä latukahviloita, joissa voi paistaa makkaraa, nauttia omia eväitä tai ostaa latukahvilan tuotteita. Tutustu esimerkiksi Levin sähköiseen reittikarttaan huolella etukäteen, jotta tiedät välimatkat pysähdyspaikkoihin.

Pukeudu sään mukaan

Pukeudu fiksusti sään mukaan. Olosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti. Käytä kerroksia ja ota mukaan ylimääräisiä varusteita (erityisesti lapaset) siltä varalta, että ne kastuvat. Lämpimät lapset = iloiset lapset. Muista, että hiihtäessä on hyvä mahdollisuus, että tulee kuuma. Pukeutukaa niin, että voitte lisätä ja poistaa kerroksia tarpeen mukaan koko hiihtämisen ajan.

Kannustamisella pääsee pitkälle. Kannusta näitä pieniä hiihtäjiä! Kehu heidän hiihtovarusteitaan ja hiihtämistä. Kerro heille, että he tekevät hienoa työtä, vaikka he välillä kaatuisivatkin.

Murtomaahiihto voi olla fyysisesti raskasta, joten älä väsytä lapsiasi liiallisella hiihtämisellä tai opettamalla liikaa. He oppivat omaan tahtiinsa. Muista myös lähteä hiihtämään, kun keliolosuhteet ovat hyvät. Tämä tarkoittaa, ettei ole liian kova pakkanen eikä kovin lumisateinen keli. Valitse reitti, joka ei ole liian pitkä eikä sisällä liikaa nousuja ja että matkalla on mahdollisesti kota tai latukahvila, jossa voitte pitää taukoja. Riippumatta siitä, kuinka monta kertaa he kaatuvat, he päätyvät oppimaan ja rakastamaan hiihtoa – kuten sinäkin!

Varaa majoitus tai tutustu alueen latuihin