Tutustu Levi Ski Resortin ympäristötyön 8 tärkeimpään osa-alueeseen
lsr landscape

Tutustu Levi Ski Resortin ympäristötyön 8 tärkeimpään osa-alueeseen

Tiesitkö, että Levi Ski Resort on Pohjoismaiden ensimmäinen ISO 14001 -ympäristösertifikaatin saanut hiihtokeskus?

Levi Ski Resortille loppuvuodesta 2018 myönnetty kansainvälinen ISO 14001 -sertifikaatti oli tunnustus pitkäjänteisen arktisen toimintaympäristömme suojelun eteen tehdyn työn tuloksille. Ulkopuolisen arvioitsijan myöntämä ja valvoma sertifikaatti edellyttää meiltä myös tulevaisuudessa jatkuvaa kehittämistyötä ja toimintamme eri osa-alueiden ympäristövaikutusten arviointia.

Blogi julkaistu 5.2.2020 ja päivitetty 5.4.2024.

Alla oleva infograafi esittelee joitain tähänastisen ympäristötyömme tuloksia. Käytämme 100 % uusiutuvia energiamuotoja, kuten maalämpöä. 

lsr ympäristö infograafi

Katso ympäristötyömme kahdeksaa keskeisintä osa-aluetta vähän tarkemmin. Infografi tiedot on päivitetty talvella 2024. 

1. RINNEVALAISTUKSET LEDEILLÄ

Rinnevalaistuksen saralla minimoimme energiantarvetta led-valoilla sekä valaistuksen automatisoinnilla. Olemme myös muuttaneet rinteiden aukioloajoiksi klo 9.30-19.00, joka antoi aamusta käyttöön puoli tuntia valoisaa lisäaikaa ja samalla vähensi valaistuksen tarvetta illasta kokonaisen tunnin verran.

lsr valaistus

Käytämme rinnealueillamme energiatehokasta led-teknologiaa. Esimerkiksi Eturinteillä valoa tarvitaan pimeällä talvikaudella 10 tuntia päivässä, 30 päivää kuukaudessa ja 4 kuukautta vuodessa. Eturinteen led-valaistus säästää vuodessa energiaa 269 280 kWh. Jos omakotitalo kuluttaa 22 000 kWh vuodessa, Eturinteellä säästetään ledien ansiosta energiaa 12,24 omakotitalon verran vuodessa.

Lisäksi ledeiksi on muutettu muuta aluevalaistusta ja ulkovaloja sekä korjaamotilojen sisä- ja ulkotilojen valaistus, mikä vähentää energiankulutusta yhteensä 64 478 kWh. Kaiken kaikkiaan energiaa säästetään valaistuksesta yhteensä 333 758 kWh.

2. AUTOMATISOITU LUMETUSJÄRJESTELMÄ

Automaattiset lumitykkimme lumettavat vain silloin, kun sää on lumentuotannolle otollinen. Tykkien automatiikkaa ohjaa hiihtokeskuksen sääaseman havaintodata sekä rinnekoneiden SnowSat-järjestelmän tuottamat lumensyvyysmittaukset eri rinnealueilta. Lumitykeissä itsessään on myös sääsensorit. Verrattuna perinteisiin manuaalisiin lumitykkeihin, jotka kuljetetaan paikalle ja laitetaan lumettamaan, automaattitykit käyttävät vettä vain silloin ja siellä, missä sillä on merkitystä. Samalla myös konetyö vähenee, kun tykkejä ei tarvitse siirtää moottorikelkalla tai rinnekoneella.

lsr lumitykit-v2

Tällä hetkellä automaattisen lumetuksen piirissä on 307 lumitykkiä. Investoimme vuosittain lumetusjärjestelmämme kehittämiseen.

Lue tarkemmin miten lumetuksen automatisointi säästää vettä ja energiaa?

3. SÄILÖLUMI

Myös kesän yli lämpöeristeen alla tiiviisti pakattuna säilöttävä lumi vähentää merkittävästi vedentarvetta sekä lumetusta alkukauden lämpöisemmissä olosuhteissa. World Cup -rinteessä on säilötty lunta vuodesta 2016, jolloin säilöimme 30 000 kuutiota lunta.

lsr säilölumi

Investoimme vuonna 2020 myös uusinta säilöntäteknologiaa edustaviin säilöpeitteisiin, joilla kierrätetyn lumen hävikki pienenee huomattavasti. Säilölumen määrä on kasvanut vuosittain ja tällä hetkellä säilömme noin 200 000 kuutiota lunta lokakuun talvikauden avausta varten.

 4. BIOPOLTTOAINEET RINNEKONEISSA JA ENERGIATEHOKAS KALUSTO

Olemme panostaneet energiaa säästävään rinnekalustoon ja siirtyneet biopolttoaineiden käyttöön rinnekoneissa kaudella 2023-2024. Käytössämme kaksi hybridikonetta, joista toinen on Suomen ensimmäinen hybridirinnekone PistenBully 600E+. Hybridikone mahdollistaa n. 20 % vähäisemmän polttoaineenkulutuksen. Rinnekoneemme on varustettu lumen syvyyttä mittaavalla SnowSat-järjestelmällä. Lumensyvyyttä mittaamalla on mahdollista suunnitella paremmin ja tehostaa lumetus- ja konetyötä.

lsr hypriditampari

Lisäksi kaikki rinne- ja huoltotoiminnoissamme sekä rinne-ensiavussa tarvittavat moottorikelkkaamme ovat uusia ja energiatehokkaita nelitahtikelkkoja, mikä säästää polttoainetta merkittävästi. Koulutamme henkilöstömme säästävään ajotapaan ja tarkastelemme polttoainekulutusta konekohtaisesti.

5. JÄTTEIDEN LAJITTELU HIIHTOKESKUKSEN ALUEILLA

Oman jätelajittelumme lisäksi kannustamme asiakkaitamme tunturissa ja ravintoloissamme sijaitsevilla jätepisteillä lajittelemaan omat jätteensä, kuten karkkipaperit ja juomatölkit. Hiihtokeskuksen ravintoloista löytyy kolme ja rinnealueilta 30 lajittelupistettä, joissa on kaikissa mahdollisuus lajitella kolmea eri lajiketta: polttokelpoinen jäte, pullot ja tölkit sekä muovijäte.

lsr lajittelusymboli

Kaudella 2018/2019 käytössä oli 15 pistettä. Määrä tuplattiin 2019/2020-kaudelle 30 pisteeseen. Samalla suunnittelimme hiihtokeskukselle uudet jätelajittelusymbolit, jotka otettiin loppujen lopuksi käyttöön myös koko Levin matkailualueella.

Lajittelu on ollut käytössä Levi Ski Resortilla jo pitkään, mutta pyrimme kehittämään sitä jatkuvasti. Lajittelemme kaikki jätteemme.

Lajittelu on myös sellainen osa-alue, johon jokainen asiakkaamme ja tunturillamme vierailija pystyy ratkaisevasti vaikuttamaan. Huolehditaan siis yhdessä siitä, että jätteet ja roskat päätyvät mukaan lajitteluun.

6. KIINTEISTÖJEN LÄMMITYS MAA- JA HUKKALÄMMÖLLÄ

Lämmitämme kiinteistöjämme maa- ja hukkalämmöllä. Käytämme hyödyksi myös lumitykkien kompressoreiden hukkalämmön kiinteistöjen lämmityksesä. Tällä hetkellä South Pointin, West Pointin tilat ja kesällä 2024 Gondoli 2000 -kisakeskus lämpiävät 100 % maalämmöllä. 

lsr south point

7. ILMASTOTYÖ OSANA YMPÄRISTÖTYÖTÄ

Levi Ski Resort on laskenut hiilijalanjälkeään ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tällöin laskenta tehtiin yhteistyössä Metsähallituksen ToBe Low Carbon hankkeen kanssa. Laskenta perustui ISO 14067, 14069 ja 14064-standardeihin, ja laskennan toteutti Afry Finland Oy. Laskennan pohjalta luotiin toimenpidesuunnitelma hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Vuonna 2023 tuli ajankohtaiseksi päivittää hiililaskentaa sekä toimenpidesuunnitelmaa. Viimeisimmässä laskennassa käytettiin GHG-protokollaan perustuvaa laskentamenetelmää ja laskennassa tarkasteltiin tilikautta (lokakuu 2022 - syyskuu 2023). Aiempaan laskentaan verrattuna laskennan rajaus oli laajempi, sisältäen myös arvoketjun muut päästöt (scope 3-päästöt).

Lue Levi Ski Resort -konsernin hiilijalanjäljen laskenta ja vähentämistoimista.

8. KAIKKI LÄHTEE YHTEISTYÖSTÄ

Yrityksessämme on ympäristötiimi, joka toteuttaa ympäristöohjelmaamme. Hiihtokeskuksen johto ja koko organisaatio ovat sitoutuneita ympäristötyöhön.

Ympäristötiimiimme kuuluvat turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi, rinnepäällikkö Teemu Hämäläinen, hissivastaava Juha Nevalainen, rinnevastaava Jani Hämäläinen, reittivastaava Jouko Majava, kiinteistöpäällikkö Antti Rauhala, sähkötöidenjohtaja Kari Laitinen, vastuullisuuspäällikkö Tuukka Sutinen ja liiketoimintajohtaja Marko Mustonen.

Teemme parhaamme arktisen toimintaympäristömme suojelun hyväksi. Pyrimme olemaan esimerkkinä sekä edesauttamaan omalta osaltamme koko matkailualueen ympäristötyötä.

lsr landscape

Kun saavut Levitunturille, myös sinä voit osallistua ympäristötyöhömme omalla tärkeällä panoksellasi. Pidetään yhdessä huolta Lapin kauniista tunturiluonnosta!

Lue lisää ympäristötyöstämme osoitteessa www.levi.fi/vastuullisuusohjelma, ja jaa myös omat ympäristötekosi kanssamme #tekokerralllaan #levilapland #puhdasluonto tunnuksilla somessa!

Lisää artikkeleita