Ruska, revontulet ja värikäs syyskausi Levillä
ruska tunturi

Ruska, revontulet ja värikäs syyskausi Levillä

Miltä ruska näyttää tunturissa? Miltä revontulet kuulostavat? Syyskaudella Levi on täynnä luonnon yltäkylläistä väriloistoa.

Lappi on tunnettu kaamoksesta ja tykkylumesta, valkoisina hohtavista keväthangista sekä kesällä läpi vuorokauden paistavasta auringosta ja yöttömistä öistä. Mutta tiesitkö, että syyskaudella pääset Levillä todistamaan yltäkylläistä luonnon värinäytelmää? 

Syksyllä Levin kävijää ihastuttaa erityisesti kuvauksellinen ja värikäs ruska, kun pohjoisen luonto valmistautuu valon vähentyessä ja lämpötilan laskiessa jälleen tulevaan talveen. Ruska käynnistyy varpukasvien maaruskana, josta väriloisto siirtyy lehtipuihin. Paras ruska-aika ajoittuu syyskuulle ja väriloisto jatkuu yleensä siihen saakka, kun lehdet tippuvat puista lokakuussa.

Levillä luonnon ihmeellistä värikylläisyyttä pääsee todistamaan usein jo ruskaa aikaisemmin, kun lumoavat revontulet ilmestyvät elokuun lopun pimeiden öiden myötä. Revontulia esiintyy syksyllä enemmän kuin talvella. Lisäksi syksy on parasta aikaa niistä nauttimiseen, kun maa on musta ja havainnointia häiritsevä hajavalo on vähimmillään. Parhaiten revontulet havaitsee kirkkaan ja pimeän pohjoistaivaan alla. 
Syksyaikaan voit nähdä myös tuplarevontulet, kun revontulet heijastuvat järven pinnasta. 

Luonto aloittaa talvihorroksen pakkasöiden ja vesistöjen jäätymisen myötä. Ensilumi Levillä saadaan yleensä lokakuun lopulla. Pyöräily-, vaellus- ja patikointikausi päättyy normaalisti viimeistään pysyvän lumen myötä ja on aika suunnata ajatukset jälleen kohti talviaktiviteetteja. 

Terhi Tuovinen

SYYS- JA REVONTULIAKTIVITEETIT

Levillä voit osallistua erilaisiin syys- ja revontulikauden aktiviteetteihin oman makusi mukaan joko itsenäisesti tai ryhmässä.

Ulkoile ja retkeile tunturissa. Vuokraa paksurenkainen fatbike ja pyöräile. Ylitä itsesi seikkailupuistossa. Lähde tutustumaan luontoon hevosen selässä tai meloen. Ikuista revontulien heijastuminen veden pinnasta - ainutlaatuinen kerran elämässä kokemus! Lähde lauttaristeilylle revontulten alle, tai anna ammattilaisvalokuvaajan tutustuttaa sinut revontulivalokuvauksen saloihin. 

Kulttuurinnälkäisille Leviltä ja lähialueelta löytyy museoita ja taidegallerioita.

  • Samiland-museo Levi Summitissa Koutalaella

  • Särestöniemi-museo Kaukosessa, n. 49km Leviltä

  • Einari Junttila-Taidemuseo Kittilän kirkonkylällä

  • Sirpa Alalääkkölän jatkuva näyttely Hotelli Hullu Poron aulatiloissa

Sisäaktiviteetteja huonon sään yllättäessä tarjoavat museoiden ja näyttelyiden lisäksi elämyskylpylä sekä kuntosalit ja ryhmäliikunta.

MONIPUOLISTA MAJOITUSTA LEVILLÄ

Leviltä löytyy majoitusta monipuolisesti, majoitu mökin rauhassa lähellä Levin kylää, lomahuoneistossa palveluiden keskellä tai hotellissa valkoisten lakanoiden välissä. Levillä on myös useita erilaisia revontulimajoituskohteita, joissa voit katsella revontulia suoraan sängystä!