Aktiviteetit
Marian Kappeli sisäänkäynti

Marian Kappeli ja Kittilän Kirkko

Marian Kappeli ja Kittilän Kirkko

Marian kappeli ja Kittilän Kirkko

Marian kappeli on valmistunut Leville 1998, Oulun hiippakunnan piispa Olavi Rimpiläinen vihki sen käyttöön 20. syyskuuta 1998. Kappelia rakennettaessa järjestettiin nimikilpailu. Ehdotuksia olivat mm. Levin kappeli, Immelkappeli, Marian kappeli. Marian kappeli –nimeen liittyy kaksi ajatusta: ensiksi se kertoo Jeesuksen äidistä, Mariasta. Toiseksi se kertoo 1800-luvulla eläneestä köyhästä lapintytöstä, Mariasta eli Milla Clementsdotterista. Tämä Lapin Maria oli Lars Leevi Laestadiuksen rippiäitinä ja julisti hänelle synnit anteeksi.

Marian kappelin on suunnitellut arkkitehti Hannele Arantola Espoosta. Perusajatuksena hänellä oli pyhyyden tunnelman luominen. Hän on suunnittelussa yhdistänyt nykyaikaisen rakentamisen ja vanhan harmaakivikirkoissa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) käytetyn tynnyriholvirakenteen ja Lapin kodan, joka näkyy erityisesti kappelin ulkoasussa. Kappelin värit liittyvät Lapin luontoon. Niissä toistuvat arktinen sini, lumi, ja jää. Sininen ja valkoinen ovat samalla Marian värit. Lattia on rakennettu keraamisista laatoista. Siinä on jäljitelty vanhojen kivikirkkojen tunnelmaa.

Kappeli siirtyi huhtikuussa 2006 Kittilän seurakunnan omistukseen.

Marian kappeli on avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten joka päivä klo 11.00 - 15.00. Päivittäin on rukoushetki klo 13.00. Keskiviikkoisin vietetään viikkomessua klo 19.00. Kappelissa järjestetään runsaasti muutakin ohjelmaa, kuten konsertteja.
Kappeli on myös suosittu vihkikirkko. Kappelin varaukset ja tiedot tilan vuokrasta saat Kittilän seurakunnan virastosta.

Kittilän Kirkko

Rakennettu vuosina 1829-1831. Muutoksia on tehty vuosina 1886-87 sekä 1895-96 jolloin tornia korotettiin ja kirkko sai nykyisen muotonsa.

Lapin sodan aikana 1944 Jumala varjeli kirkkoamme niin, etteivät saksalaiset polttaneet sitä, vaikka kylä sen ympäriltä tuhoutui.

Kirkon n. 31 m korkeassa ja vuodelta 1897 peräisin olevassa tornissa soivat kellot pyhää sanomaa. Suuren kellon kyljessä lukee lohdullisesti ”soikoon kello tää ikielämää Jeesus elo on voiton kuolohon”.

Käymisen arvoisia paikkoja