Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto 1

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Hengitä maailman puhtainta ilmaa ja koe ympärilläsi tunturimaiseman avaruus. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston monipuoliset retkeilyreitit vievät helposti huipulta huipulle ja tunnelmallisille taukopaikoille.

Luontokeskuksissa asiakaspalvelumme opastaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ja sen hienoimmille retkeilyreiteille. Pallaksen luontokeskuksen ollessa kiinni teitä palvelevat luontokeskus Kellokas Ylläksellä ja Tunturi-Lapin luontokeskus Enontekiöllä. Luontokeskusten maksuttomat näyttelyt perehdyttävät paikalliseen luontoon ja kulttuuriin. Samalla voit vierailla vaihtuvissa taidenäyttelyissä. Järjestämme ympäri vuoden luontoiltoja ja lukuisia muita tapahtumia. Myymälästämme voit hankkia karttoja ja paikallisia tuotteita ja ihailla tunturimaisemia kahvitellessa. Luontokeskukset ovat esteettömiä ja sopivat myös lapsiperheille.

Tutustu yhteen Suomen vanhimmista ja suosituimmista kansallispuistoista mahtavien, koskemattomien tunturien maisemissa Lapissa. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston massiiviset tunturit olivat aikoinaan yhtä korkeita kuin maailman korkeimmat vuoret nykyään, mutta vuosimiljardit ovat kuluttaneet ne ainutlaatuisen pehmeäpiirteisiksi. Vaikka tunturit eivät korkeudellaan mahtaile, on niissä kesyttämätöntä viehätystä. Kansallispuisto onkin todellinen päiväretkeilyn ja maastohiihdon paratiisi. Täällä kulkijaa ihastuttavat niin maailman mitatusti puhtain ilma ja vesi, erämaan rauha ja hiljaisuus kuin tunturin rinteiltä ympäröiviin metsiin ja laajoille suoalueille aukeavat henkeäsalpaavat näköalatkin. Kansallispuisto on taianomainen paikka, jossa vierailijat voivat liikkua luonnon rauhasta nauttien ja jossa arjen hälinä ja vilske jäävät taa. Aktiviteetit

Pallas-Yllästunturin alue tarjoaa aina erilaisia elämyksiä vuodenajasta riippuen. Kesällä on valittavana 500 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä yhdellä Suomen vanhimmista ja kuuluisimmista retkeilyalueista. Nauti ihmeellisestä yöttömästä yöstä, jolloin aurinko ei laske laisinkaan, tai retkeile syksyllä ruskan loimutessa upeissa keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä niin tunturikoivikoissa kuin matalissa varvikoissakin.

Talvisin alueella on Suomen parhaiten hoidettu latuverkosto, joka kattaa 500 kilometriä perinteisen ja vapaan hiihtotyylin latuja. Pimeinä talviöinä voit nähdä uskomattoman upean, tunturien ylle levittyvän revontulien värinäytelmän. Ympäri vuoden retkeilijöiden käytössä on autiotupia, joissa levähtää. Kansallispuistossa on myös runsaasti mahdollisuuksia maastopyöräilyyn, talvimaastopyöräilyyn ja lumikenkäilyyn. Reitit

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on ihanteellinen kohde päiväretkille. Esimerkiksi kahdeksan kilometrin mittainen Taivaskeron kierros Pallaksella johtaa kansallispuiston korkeimmalle huipulle. Siellä, sadan kilometrin pituisen länsilappilaisen tunturijonon keskellä, kohoaa sen korkein huippu Taivaskero ja tarjoaa upean näkymän ympäröivään koskemattomaan erämaahan.

Varkaankurunpolku Äkäslompolossa on puolestaan ihanteellinen reitti pienten lasten kanssa retkeileville. Kolmen kilometrin pituinen reitti kulkee pitkospuita pitkin ainutlaatuisen, vihreän lehtometsän läpi. Suojeltu kuru luokin kasvuympäristön monenlaisille kasveille, jotka ovat harvinaisia tällä leveysasteella.

Suosittu 50 kilometrin mittainen Hetta-Pallas-vaellusreitti merkittiin vuonna 1934. Se on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti, jonne tuhannet vaeltajat suuntaavat vuosi toisensa jälkeen. Tämä kuuluisa reitti kulkee tunturijonoa myöten puuttomalta tunturinlaelta toiselle ja tarjoaa upeita näköaloja läpi koko matkan.

Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo (Kolari)