Samiland
Samiland 1

Samiland

Samiland pitää sisällään sisänäyttelyn ja ulkonäyttelyalueen, jossa esitellään Euroopan Unionin ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, historiaa ja nykypäivää.

Samiland-näyttely

Samiland on Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan kuuluva näyttelykokonaisuus, joka sisältää 500 m² sisänäyttelyn sekä 10 000 m² ulkonäyttelyalueen. Samiland on avattu joulukuussa 2011. Kaikki näyttelytekstit ovat suomeksi, englanniksi ja venäjäksi, lisäksi sisänäyttelyn tekstit on käännetty saksaksi ja ranskaksi.

Samiland-näyttely kertoo Saamen kansan tuhansien vuosien historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Sisänäyttelyssä opit mitä eroa on kolttasaamelaisilla ja tunturisaamelaisilla, millaisia ovat perinteiset saamelaiset elinkeinot ja muinaiset taruhahmot. Ulkonäyttely tutustuttaa sinut saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon.

Saamen kansaa ei olisi olemassa ilman poroa. Asusteet on valmistettu sen nahasta, käyttöesineet luista ja sarvista. Porosta on lypsetty maitoa pienille lapsille. Eläin on tarjonnut lihansa ihmisten elannoksi. Se on ollut myös kulkujuhta – kesällä se on kantanut matkatavarat ja talvella vetänyt ahkiota. Sisänäyttelymme suurin osio esittelee kattavasti poronhoidon menneisyyden ja nykypäivän. Samilandin poroaitauksen asukkaat saapuvat Leville marraskuussa ensilumen laskeuduttua. Porot ovat nähtävillä marraskuulta huhtikuulle. Tarjoamme vierailijoille myös mahdollisuuden päästä suoraan kosketukseen porojen kanssa. Spiella-kahvilasta pusseissa myytävää jäkälää pääsee syöttämään suoraan omasta kädestä aitauksemme poroille. Jäkälä on porojen herkkua, jota ne eivät voi vastustaa.

Samiland tarjoaa mahdollisuuden opastettuun kierrokseen ja joikuopastukseen. Opastettu kierros pitää sisällään n. tunnin mittaisen opastuksen, jossa asiaan perehtynyt opas johdattaa ryhmän näyttelyn läpi. Joikuopastus pitää sisällään Ante Aikion opastaman näyttelykierroksen, jonka ohessa hän esittää perinteisiä saamelaisia joikuja. Opastettu kierros ja joikuopastus ovat saatavilla tilauksesta.

Lipunmyynti ja tarvittavat kulkukortit Cafe Spiellasta aukioloaikoina, muina aikoina Hotelli Levi Panoraman vastaanotosta. Joiku- ja opastuskierrokset mahdollisia myös aukioloaikojen ulkopuolella. Halutessasi ota yhteyttä Hotelli Levi Panoraman myyntipalveluun/vastaanottoon puh. 016 336 3000.

Samiland sijaitsee Levi Summitin yhteydessä, Hotel Levi Panoraman välittömässä läheisyydessä, osoitteessa Tunturitie 205, Levi. Perille pääset autolla, talvikaudella liikennöivällä bussilla ja gondolihissillä sekä portaita Levin keskustasta.

Katso kaikki Levin aukioloajat tästä.

Tunturitie 205 99130 Levi