The lungs of the world
the lungs of the world

The lungs of the world

Www.thelungsoftheworld.com on suomalainen asiantuntijapalvelu, joka tarjoaa luontoon, luonnon monimuotoisuuteen ja sen merkitykseen liittyvää asiantuntemusta Suomen Lapissa.

Haluaisitko päästä kokemaan Lapin erämaan täydellisen hiljaisuuden, soiden mystisen tunnelman ja ihastella samalla kesän hämmästyttävää valoisuutta? Pohjoisen karu ja herkkä luonto, on erityisen haavoittuvassa asemassa ilmaston lämmetessä. Vuosituhansien aikana näihin ainutlaatuisiin elinolosuhteisiin sopeutuneille kasveille, hyönteisille, linnuille ja nisäkkäille muutos ja muutoksen nopeus, saattavat muodostua kohtalokkaiksi. Vielä ei ole kuitenkaan liian myöhäistä. Muutosta voidaan hidastaa ja antaa luonnolle lisäaikaa sopeutua.

Tule mukaan tutustumaan asiantuntijamme opastuksella Lapin luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Pääset halutessasi ihan konkreettisesti vaikuttamaan meitä uhkaavaan muutokseen. Tarjoamme retkillämme mahdollisuutta uuden elämän luomiseen, puuntaimia istuttamalla. Voit myös ostaa taimen verkkokaupastamme istutettavaksemme. Taimi on myös mahdollista rekisteröidä ja liittää siihen istuttajan tiedot. Käytämme pohjoisen olosuhteisiin jalostettuja taimia, jolloin niiden selviytymismahdollisuudet Lapin ankarissa olosuhteissa olisivat mahdollisimman hyvät. Olosuhteiden ollessa armolliset, taimesta kasvaa vähitellen oikea puu. Siellä se odottaa sinua, kun seuraavan kerran matkailet Kittilässä. Lupauksemme asiakkaalle on, että olemme velvollisia säilyttämään omistamamme maat luonnontilaisina.

Luonnon kaikkinainen monimuotoisuus ja puhdas luonto ylipäätään, ovat tutkitusti ihmisen, niin fyysiselle- kuin psyykkisellekin terveydelle, erityisen tärkeitä. Monimuotoisessa luonnossa on paitsi paljon eri eliöiden välisiä vuorovaikutussuhteita, myös runsas bakteerifauna. Monenlaisille bakteereille altistuminen ehkäisee mm. allergioilta. Toisaalta monimuotoinen eliöyhteisö sisältää paljon vielä tutkimatonta. Emme tiedä mitä menetämme luonnon köyhtyessä. Kerran menetettyä voi olla mahdoton saada takaisin.

Retkellä käsiteltäviä aiheita

Metsävierailut asiantuntijamme opastuksella Kittilän Kallossa. MMM (metsänhoitaja) Mikko Haveri toimii asiantuntijana. Alla esimerkkejä käsiteltävistä aiheista. Osallistujien toiveita voidaan huomioida mahdollisuuksien mukaan.

• Pohjois-Suomen luonnon erityispiirteitä; lajiston sopeutuminen ilmastoon ja vuodenaikaisvaihteluun • Ilmastonmuutoksen tuomat haasteet pohjoisen luonnolle • Maankäyttö, metsien suojelu, metsätalous ja luonnon muut käyttömuodot Pohjois-Suomessa • kasvien, hyönteisten ja eläimistön tunnistamista Kohteella on laavu, jolta on mahdollisuus ostaa suomalaisen taiteilijan Satu Uusikauppilan luontoaiheista taidetta. Ostokset tapahtuvat laavun ”ostos seinältä” omatoimisesti QR-koodin ohjeiden mukaan.

Miksi osallistua?

Haluamme kertoa, että Lappi on paljon muutakin kuin hiihtokeskuksia, taivaanrannassa siintäviä tuntureita, poroja ja Joulupukki. Talvimatkailija ei välttämättä tule ajatelleeksi, miltä talvella hiihtäen ohitetut tai tunturin laelta laskettelun lomassa ihaillut maisemat näyttävät, kun Lapin kesä on kukkeimmillaan. Pyrkimys on nostaa esiin seikkoja, jotka Lapin matkoilla saattavat usein jäädä huomioimatta. Sekä suuret, pohjoisen luontoa vuosituhansia muokanneet jääkauden aikaansaannokset tai maankäytöstä johtuvat muutokset, jotka järkähtämättöminä ja vastaanpanemattomina seisovat edessämme tai yhtä lailla ne pikkiriikkiset yksityiskohdat, joiden havaitsemiseksi on kumarruttava ja tarkennettava katseensa äärimmilleen niiden havaitsemiseksi. Unohtaa ei sovi myöskään sitä suunnatonta rauhaa, joka kesäistä retkeilijää ympäröi. Lapin lumoavasta luonnosta vaikuttuessasi, voit myös samalla tehdä jotain tulevia sukupolvia helpottaaksesi, istuttamalla puuntaimen. Parannat tällä teolla osaltasi maailman keuhkoja. Puusi toimii tulevaisuudessa myös hiilinieluna. Pienen pienellä panoksellasi olet torjumassa myös ilmastonmuutosta. Ehkä pohjoisen luonnosta jo paljon tiedätkin. Voit tulla toki valistamaan myös meitä.

Kohteemme sijaitsee 55 kilometrin päässä Levin hiihtokeskuksesta, Kallon kylässä. Sinne siirtyminen käy helposti. Lähimmälle tielle on matkaa noin 200 metriä.

Varaus: Ota yhteyttä meihin osoitteessa www.thelungsoftheworld.com ja varaa retkesi tai osta puusi tai molemmat. Sijainti: Yksityinen thelungsoftheworld.com metsä Kallon kylässä, 55 km Leviltä. (Ajoaika n. 45 min) Kokoontumis- ja lähtöpaikka ja paluu: Levin matkailu Oy. Myllyjoentie 2 Sirkka. Paikan päällä: Laavu ja nuotiopaikka. "Laavu", yksi kuivakäymälä. Ei lämpimiä sisätiloja metsässä. Mahdollisuus käristää omia vaahtokarkkeja tai makkaroita nuotiolla. Asiantuntija: Mikko Haveri MMM (metsänhoitaja) Ruoka: Ei ruoka- ja juomatarjoilua järjestäjän toimesta. Omat juomat ja nuotiolla syötävät mukaan reppuun. Sisältyvät varusteet: Hyttysverkot hyttys aikana pään alueelle. Hinta: Heinäkuu 2024. Viikot 30 ja 31. Hinnat 100 € per henkilö. Elokuu ryhmäpaketit: 5–20 hlö ryhmät 3000 €. 21–50 hlö 5000 € Aikataulut: Retken kesto noin 4,5 h. Lähtö aamulla klo 0830. Kohteessa noin 0915. Luontoon tutustumista 09:30. -12:00. Lähtö takaisin n klo 12:00. Levillä 12.45.–13.00.

The lungs og the world logo