Uuttupuu - maalauksia ja tarinoita pohjoisesta
Anna Pakkanen taiteilija

Uuttupuu - maalauksia ja tarinoita pohjoisesta

Anna Pakkasen taidenäyttely Uuttupuu – maalauksia ja tarinoita pohjoisesta on esillä Särestöniemi-museon kahvilassa 30.3.-31.5.2024.

15.4.2024 | Culture and entertainment

Suuri osa teoksista on tehty taitelijan kotona Pyhätunturissa, mutta maalauksia on syntynyt myös sähköttömissä erämaatuvissa ympäri Lappia. Aiheet maalauksiin löytyvät lyhyemmiltä ja pidemmiltä retkiltä luontoon; vaellus-, kalastus-, hiihto- tai laskureissuilta. Rakkaita retkikohteita on kotiseuduilla Pyhä-Luoston kansallispuistossa, mutta suuri rakkauden kohde on myös Länsi-Lappi ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luonto, taiteilija viettää paljon aikaa Muonion seudulla. Erityisesti vanhat metsät puhuttelevat Anna Pakkasta.

Maalaukset eivät jäljittele luontoa tai maisemaa, vaan tiivistävät hetken ja vangitsevat nopeasti katoavan näyn, vahvan kokemuksen tai tunteen.Yksi syy maalausten tekoon on huoli luonnosta, voiko maalaamalla tallentaa jotain, mikä saattaa kadota iäksi? Kuinka pitkään vanhoja metsiä rikkaine lajistoineen vielä on? Jokaisella teoksella on tarina, joka avaa kuva-aiheen syntyyn liittyvän hetken luonnossa. Näyttelyn nimiteos ”Uuttupuu” on syntynyt kevään korvalla, yllättävästä kohtaamisesta telkän kanssa.

Maalauksissa voi nähdä tyylisuuntina kansallisromantiikkaa, symbolismia ja naivismia. Taiteilijalle leimallinen tyyli on kehittynyt vuosien työn tuloksena, ja sai lopullisen muotonsa ammattitaiteilijoiden opissa.

Maalaukset on tehty akryyliguassilla akvarelli- tai bambupaperille. Akryyliguassi on sekoitus akryylimaalin sidosainetta ja guassimaalin pigmenttiä. Se on kuivuttuaan vedenkestävä ja täysin mattapintainen.

Anna Pakkanen on koulutukseltaan taiteen maisteri, ammatiltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Kuvataidetta hän tekee vapaa-aikanaan. Hän asuu Pyhätunturissa ja työskentelee Metsähallituksen Luontopalveluissa, tehden töitä mm. Suomen kansallispuistoille.

Lisätietoja:

Anna Katariina Pakkanen, anna@annakatariina.com, 0407166026, www.annakatariina.com