5 x tekemistä kesälomalle Levillä
Joulupukin mökki kesä

5 x tekemistä kesälomalle Levillä

Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat. 

1 PATIKOINTI YÖTTÖMÄNÄ YÖNÄ 

Kesällä aurinko paistaa Lapissa öisinkin, ja silloin tunturissa on aivan omanlaisensa, maaginen tunnelma, kun aurinko paistaa vaakatasosta. Kesäöinä kaste nousee kasvien lehdille, maa on kostea ja luonnon tuoksut vahvoja ja raikkaita. Aistit heräävät, kun ympärillä kuuluu vain tuulen suhinaa ja syvää hiljaisuutta. Yötön yö alkaa toukokuun lopulla ja loppuu heinäkuun puolivälin jälkeen. Aloittelijalle sopii yöreitiksi esimerkiksi Levin helppo huippupolku, josta näkee kauas. 

2 PANORAMAN PORTAAT

Levi Hotel Span takaa löytyy havupuiden kätkemä helmi: 766 askeleen portaikko, joka nousee ylös Levitunturille Hotel Levi Panoramalle asti. Moni käy portaissa treenaamassa, sille ripeällä vauhdilla ylös loikkiessa saa sykkeetkin huipulle. Rauhallisesti kävellessä voi tuoksutella metsää ja kuunnella lintujen laulua. Ylhäällä aukeavat huikeat maisemat, joita voi ihailla myös Panorama-ravintolassa hyvin ansaitun lasillisen äärellä. Hotellin yhteydessä on myös Samiland-näyttely, jossa voi tutustua saamelaiskulttuuriin. 

3 KÄTKÄTUNTURI

Kätkätunturi on monella tapaa loistava vaelluskohde: Se sijaitsee lähellä Levin matkailukeskusta, mutta siellä voi kokea erityistä luonnonrauhaa, sillä rinteessä ei ole hissejä. Kätkä on kaunis varsinkin ruska-aikaan, kun tunturikoivut kellastuvat ja puuton paljakka loimuaa punaisen ja oranssin sävyissä. Huipulle patikointiin on hyvä varata 1,5–2 tuntia suuntaansa ja reppuun termoskahvit, eväsleivät ja makkarat. Kätkältä löytyy tulentekopaikka, joten myös tulentekovälineet ja puukko kannattaa ottaa mukaan sytykkeiden vuolemista varten. 

4 JOULUPUKIN MÖKKI

Joulupukin mökki rakennettiin aikanaan Levitunturin rinteeseen Joulutarinaelokuvan lavasteeksi, joulupukin lapsuuden kodiksi. Moni tunnistaa harmaantuneen, puisen rakennuksen paremmin lukuisista Instagram kuvista, joita matkailijat ovat ottaneet pittoreskissa maisemassa. Mökin sisällä ei ole mitään, mutta terassilta avautuvat huikeat maisemat Ylläs-, Kätkä- ja Aakenustuntureille. Mökki sijaitsee Levitunturin rinteessä, ja sinne on helppo vaellusreitti Levin Gondoli2000-hissin juurelta. Ylös pääsee myös näköalahissillä. 

5 SEIKKAILUPUISTO

Vaijeriliukumaratonia ei hevillä unohda: Levin seikkailupuiston maratonissa lasketaan 7–12 metrin korkeudessa 10 vaijeriliukua, joista pisin on yli 100 metriä pitkä. Seikkailupuistosta löytyy myös seikkailuratoja, joissa pääsee testaamaan tasapainoa ja lihasvoimaa esimerkiksi nuoralla kävellen ja heiluvilla tikkailla kiiveten. Rajojaan voi ylittää myös kokeilemalla "basehyppyä". Mukaan kannattaa ottaa urheilulliset vaatteet ja nilkkaa tukevat kengät, turvavarusteet saa paikan päältä. Seikkailupuisto löytyy Gondolin alueelta. 

Lisää artikkeleita