Aurora-tulevaisuustapahtuma
auroratiedotekuva

Aurora-tulevaisuustapahtuma

Moniulotteiset keskustelusisällöt sivistyksestä ja tasa-arvosta Levitunturilla

Levitunturin lumoavat maisemat nostavat jälleen ajatukset ja ideat korkealle, kun Aurora-tulevaisuustapahtuma avaa ovensa 17. marraskuuta. Pohjoisen rauhassa kuullaan jälleen tulevaisuuden kannalta keskeisiä puheenvuoroja, kun kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen visionäärit, vaikuttajat ja tutkijat keskustelemaan tulevaisuuden yhteiskunnallisista haasteista ja mahdollisuuksista. Tämän vuoden fokus on sivistyksessä ja tasa-arvossa, teemoissa, jotka muovaavat yhteiskuntaamme syvällisesti. Lavalle nousevat muun muassa dokumentaristi Louis Theroux, aivotutkija Katri Saarikivi ja futuristi Perttu Pölönen.

Sivistyksen monet kasvot

Tapahtuman avausosiossa "Mihin sivistystä vielä tarvitaan?" paneelissa pohditaan sivistyksen moninaisuutta ja roolia tulevaisuuden yhteiskunnassa. Yhteiskunnan epätasa-arvon ja sivistyksen välinen suhde nousee keskiöön. Keskustelijoina nähdään kirjailija Juha Itkonen, aivotutkija Katri Saarikivi, työelämäprofessori Pekka Sauri sekä kansanedustaja Nasima Rasmyar, moderaattorina juontaja Sean Ricks.

Investointi sivistykseen

Toisessa osiossa "Sivistys, elämämme paras investointi", paneeli pohtii sivistyksen ja talouden välistä dynamiikkaa. Onko sivistys mittayksikkö, joka voidaan kääntää taloudelliseksi hyödyksi? Keskustelijoina ovat historian- ja tulevaisuuden tutkija Otto Tähkäpää, tasa-arvoasioiden muutoksentekijä Yacine Samb ja yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo. Moderaattorina toimii Lauri Tuomi, Kvs-säätiön toimitusjohtaja.

Taiteen voima

"Onko taide luksusta?" -osiossa panelistit, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, Rosa Meriläinen ja näyttelijä Anna Airola, moderaattorina Rosa Kettumäki, avaavat taiteen demokraattisuutta ja sen merkitystä yksilön ja yhteiskunnan sivistämisessä.

Tekoälyn ja demokratian risteys

Tekoälykeskustelussa "Tekoäly – uhka demokratialle?" keskustelijat Milja Köpsi, Perttu Pölönen ja Teemu Roos pohtivat teknologian ja demokratian välistä suhdetta, moderaattorina juontaja Rosa Kettumäki.

Building stronger unity in Europe

Aurora-tulevaisuustapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen areenan keskustella Euroopan yhtenäisyyden vahvistamisesta ja sen merkityksestä alueen kestävälle tulevaisuudelle. Tässä osiossa suuren luokan poliittiset vaikuttajat avaavat näkemyksiään ja kokemuksiaan yhteiseurooppalaisen yhteistyön syventämisestä. Keskustelijoina ovat Sirpa Pietikäinen, pitkäaikainen europarlamentaarikko ja Euroopan unionin kysymysten vahva asiantuntija, sekä Tarja Halonen, Suomen 11. presidentti, jonka presidenttikausi (2000–2012) oli merkittävä kausi Suomen ja Euroopan suhteiden kehittämisessä. Heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan moderoi Sean Ricks.

Kasvatuksen kulmakivet

"Miten kasvatan sivistyneen lapsen?" -keskustelu nostaa esille kasvatuksen haasteet ja mahdollisuudet sivistyksen rakentajana. Keskustelijoina ovat psyko- ja perheterapeutti Pia Penttala, kasvatusvaikuttaja Jarno Paalasmaa ja erityisopettaja Johanna Syren, moderaattorina juontaja Hanna Visala.

Koulutuksen kriittinen tarkastelu

Suomen koulutusjärjestelmä on myös tapetilla, kun "Paluu Pisa-tulosten huipulle" -keskustelussa kirjailija Minna Rytisalo ja väitöskirjatutkija Leea Lakka keskustelevat koulutuksen tulevaisuudesta, moderaattorina Rosa Kettumäki.

Urheilun kasvattava vaikutus

Urheilun kasvattava rooli tuodaan esiin keskustelussa "Urheiluharrastus kasvattajana", jossa skeittauksen opettaja Onni Saltevo, entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Efe Evwaraye ja 16-vuotias karting-ajaja Aada Turpeinen keskustelevat urheilun merkityksestä, moderaattorina Hanna Visala.

Education and Intellectual Empathy: Louis Theroux & Sean Ricks suorana Areenassa ja TV1:llä

Tämän vuoden Aurora-tapahtuman huipentaa Louis Theroux'n ja Sean Ricksin keskustelu teemasta "Education and Intellectual Empathy". He käsittelevät syvällisesti koulutuksen ja empatian roolia yhteiskunnassamme. Louis Theroux, tapahtuman pääpuhuja, ja juontaja Sean Ricks syventävät näitä teemoja keskustelussaan, joka lähetetään suorana Yle Areenassa ja TV1:llä tekstitettynä sunnuntaina klo 15.50–16.50. Tarkemmat tiedot osion sisällöstä ja muista keskustelijoista julkaistaan lähempänä tapahtumaa. - On suuri ilo ja kunnia toivottaa Aurora-tulevaisuustapahtuma jälleen Levitunturille. Tämä tapahtuma tuo yhteen visionäärit, tutkijat ja vaikuttajat keskustelemaan yhteiskuntamme tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Erityisen innostunutta olemme toivottamaan Louis Theroux’n ensimmäistä kertaa Suomeen, ja vieläpä juuri Levillä. Levi tarjoaa upeat puitteet tällaiselle syvälliselle ja merkitykselliselle keskustelulle. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota näin korkeatasoista ohjelmaa myös pohjoisessa, tuoden monipuolista keskustelukulttuuria lähemmäs kaikkia suomalaisia, ei vain pääkaupunkiseudun asukkaita. Levin modernit faciliteetit yhdistettynä lumoavaan luontoon luovat ainutlaatuisen ympäristön, joka inspiroi sekä puhujia että kuulijoita, ja jossa uudet ajatukset ja innovaatiot pääsevät oikeuksiinsa, kertoo Visit Levin tapahtumajohtaja Pilvi Mäenpuro.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kaikkia keskusteluja päivälipulla, joka kattaa keskustelut, lounaan, kahvit, pop up -taideohjelmaa sekä hissilipun kylältä suoraan tapahtumapaikalle. Suorat lähetykset keskusteluista nähdään Yle Areenassa, mukaan lukien Louis Theroux’n osuus.