Huippunimet kilpailivat jännittävässä MTB Enduron SM-osakilpailussa Levillä
MTB enduro 2023

Huippunimet kilpailivat jännittävässä MTB Enduron SM-osakilpailussa Levillä

Maastopyörä enduron SM-osakilpailu ja NUTS MTB Ylläs-Levi tarjosivat jännitystä ja vauhtia pohjoisen pyöräilytapahtumassa Levi Bike Festissä. Huippunimet kuten Juha Salminen, Sanna Kärkkäinen ja Marita Nyqvist kilpailivat sähköpyörä-luokassa Enduron SM-osakilpailussa, jossa Marita Nyqvist vei voiton naisten sarjassa. NUTS MTB Ylläs-Levi debytoi menestyksekkäästi Leviltä Ylläkselle, ja Norjan Daniel Boberg Leirbakken sekä Tiina Idström juhlivat voittoja miesten ja naisten pitkillä matkoilla.

Enduron SM-sarjan neljäs osakilpailu Levillä on maailman pohjoisin endurokilpailu. Ensimmäiset erikoiskokeet ajettiin perjantai-iltana, johon sisältyi Kätkätunturin pitkä ja haastava, Suomen pisin erikoiskoe. Lauantain tarjosi yhdeksän pitkää sekä maisemallista erikoiskokeitta. Kilpailussa nähtiin huippunimiä moottoripyöräenduron maailmasta, kuten 13-kertainen maailmanmestari Juha Salminen, enduron euroopanmestari Sanna Kärkkäinen sekä naisten joukkuekilpailun kaksinkertainen enduron euroopanmestari Marita Nyqvist, jotka kaikki ajoivat sähköpyörä-luokissa.

Naisten e-bike- eli sähköpyörä-luokan voitti Marita Nyqvist ja toiseksi polki maastopyöräenduron moninkertainen Suomen mestari Kaisa Härkönen.

- Tästä on vähän tullut pääharrastus, mutta en ota tästä mitään painetta. Tykkäsin tosi paljon pätkistä, harmittaa vain, kun tänään ekalla EK:lla meni rengas ja jouduin ajamaan sisäkumilla. Olisi ollut makeeta baanaa, mutta jouduin kivikkoisemmissa paikoissa ajamaan hiljempaa, toteaa voittaja Marita Nyqvist.

Sanna Kärkkäinen oli e-bike-luokassa neljäs, jääden Maritalle rapiat kolme minuuttia. Myös Sanna kärsi matkalla rengasrikosta.

- Tässä on parasta itsensä haastaminen, ylittäminen sekä yhteisö. Kun tuli rengashuolia, kaikki mimmit jeesasivat toisiaan ja jutut on ollut siirtymillä tasoa laadukas, nauraa Sanna Kärkkäinen. 

Naisten luomupyörä luokan ylivoimaiseen voittoon ajoi entinen jääkiekkoilija Suvi Vacker. Edes viimeisen EK:n kaatuminen ei naista pysäyttänyt, sillä toiseksi tulleeseen Ella Sjogreeniin tuli aikaeroksi lähes neljä minuuttia. 

- Ollut hienot pätkät, ajo maistui ja sain siihen hyvän rentouden. Kiitän myös ajokavereita, meillä oli tosi hyvä henki ja kannustus, sanoo Suvi Vacker maalissa.

Miesten e-bike-luokassa osallistujia oli 30 ja Juha Salminen ehti ajaa kuudella erikoiskokeella kympin joukkoon ennen kaatumistaan. Kaatumisessa käteen tullut osuma keskeytti miehen kilpailun.

- On täällä tosi hienot pätkät, etelässä ne ovat enemmän kumpareita mitä ajetaan. Tässä lajissa kaikki on pienempää ja yksinkertaisempaa kuin moottoripyörien puolella. Tätä voi lähteä harrastamaan, vaikka suoraan kotoa, ei tarvitse siirtyä jonnekin, niin kuin moottoripyöräpuolella, kertoo Juha Salminen. 

Miesten e-bike-luokan voitti Ruotsin Simon Carlsson. Miesten luomupyörissä voittoon ajoi Tarmo Ryynänen ennen Henric Stigellia.

Kaikki tulokset täältä.

NUTS Ylläs-Levi 2023

NUTS MTB Ylläs-Levi: Onnistunut debyytti Leviltä Ylläkselle

NUTS MTB Ylläs-Levi ajettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Leviltä Ylläkselle. Norjan Daniel Boberg Leirbakken vei voiton miesten 75 km matkalla, Juhani Tolonen oli nopein miesten 55 km matkalla, ja Tiina Idström ja Hennariikka Haverinen voittivat vastaavasti naisten 75 km ja 55 km matkat.

Moni osallistuja totesi maalissa reitin olevan fyysisempi näin päin, sillä isoimmat nousut sijoittuvat reitin loppupäähän Ylläksellä. Yli 200 kuljettajaa starttasi kolmelle eri matkalle, mukana oli myös omat sarjat sähköpyörille.

Kaikki tulokset täältä.

- Levi Bike Fest polkaistiin vauhdikkaasti käyntiin. On hienoa nähdä, että NUTSin, Levin ja Ylläksen yhteinen maastopyöräkilpailu vetoaa pyöräilijöihin, sillä teimme osallistujaennätyksen. Oli myös hienoa nähdä viivalla aloittelevia maastopyöräilijöitä kokeneempien polkijoiden kanssa, sanoo Visit Levin tapahtumavastaava Pilvi Mäenpuro.

Levi Bike & Outdoor Fest jatkuu aina ensi viikonloppuun saakka ja ohjelmassa on nähtävää ja koettavaa myös perheille. Maanantaina on mahdollista lähteä Giantin ja maastohiihtäjä Lauri Lepistön ohjatulle gravel-pyöräretkelle. Ensi viikonloppuna ajetaan alamäkipyöräilyn Suomen DH-cupin osakilpailu. Maastopyöräilyn vauhdikkain laji on myös erittäin katsojaystävällinen. Lauantaina kisattava Levi Extreme Triathlon tarjoaa haastetta ja äärimmäisen kauniita maisemia kestävyysurheilun ystäville.