Kilpajuoksua porojen kanssa ja muita Ruskamaratonin sattumuksia
metsa ruska nainen juoksee high res-900x599

Kilpajuoksua porojen kanssa ja muita Ruskamaratonin sattumuksia

Juoksijana sinun kannattaa ehdottomasti suunnata syyskuun alussa pohjoiseen ja Ruskamaratonille 4.9.2021. Tämä Lapin yksi vanhimmista urheilutapahtumista tarjoaa elämyksiä joka askeleella, lähdit sitten mille matkalle tahansa.

Ruskamaraton juostiin ensimmäisen kerran vuonna 1984 ja tällöin sen lähtö ja maali sijaitsivat Kittilän kirkonkylällä. Vuonna 2010 Ruskamaraton siirrettiin kokonaan Levin maisemiin ja matkaan mahtuu monenlaista juoksijaa ja sattumusta.

Härkäporojen kanssa kilpasilla

Porot ovat yleinen näky Lapissa ja Levillä. Vuonna 2017 Golfrannan huoltopisteellä oli hieman erilainen ruuhka, kun paikalle sattui iso tokka härkäporoja. Juoksijat väistelivät poroja ottaessaan naposteltavaa ja juotavaa pisteeltä. Muutama poro päätti lähteä mukaan juoksemaan. Tilanteesta saatiin myös ikuistettua kuva, kun härkäporo päästelee asfaltilla muina poroina. Palkintopallille asti härkäporot isoine sarvineen eivät kuitenkaan juosseet.

Kilpailukiellossa ollut Martti Vainio rullahiihti kisan läpi

Vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisissa Martti Vainio sijoittui hopealle 10 000 metrillä, mutta jäi kiinni dopingin käytöstä. Tästä seurasi kilpailukielto, jota hän uhmasi osallistumalla rullasuksilla Ruskamaratonille 1984 tapahtumajärjestäjille markkinointikikkana. Vainio juoksi Ruskamaratonilla uransa päätyttyä vuonna 1986 voittoon ja vuonna 1987 2. sijalle.

Nimekkäitä juoksijoita

Ruskamaratonilla on nähty lukuisia kansainvälisiä tähtiä nauttimassa Lapin tunnelmasta ja reitistä. Olympiatason maratoonari, brittiläinen Fiona Oakes juoksi Ruskamaratonin vuonna 2011. Neljä maratonin juoksun maailmanennätystä hallussaan pitävä nainen juoksi Levillä ylivoimaiseen voittoon ajalla 2.58.12 ja eroa toiseksi juosseeseen Johanna Davidilaan tuli yli 18 minuuttia.

Martti Huotari Ruskamaratonilla 33 kertaa!

Sodankyläläinen Martti Huotari rakasti maratonjuoksua. Hän juoksi urallaan 300 täysmaratonia ja Ruskamaratonin lähtöviivalla hänet nähtiin peräti 33 kertaa. Huotarin 300:s maraton täyttyi juuri Ruskamaratonilla 2017 ja maaliin saavuttuaan hän tokaisi, että nyt hälle riittää. Ja siihen päättyi Martin maratonura. Tämän kunniaksi Levin Heinäkengät antoivat hänelle ison täytekakun ja erikoispokaalin. Martti Huotari jää pysyvästi Ruskamaratonin historian kirjoihin ja tätä ennätystä voi lähteä rikkomaan!

Ensiaputeltan erikoinen potilas

Noin 10 vuotta sitten maalialueen ensiaputelttaan oli tullut herra, joka valitteli kovia jalkakipuja. Kisalääkäri oli kysynyt, että missäs kohtaa reittiä hän oli kaatunut, kun jalat olivat niin huonon näköisenä. No herra oli vastannut ettei missään, vaan oli pudonnut jo aiemmin mökin katolta ja oli huomannut tapahtuman EA-teltan ja suunnannut sinne parsittavaksi. Hän oli selvinnyt suht vähin vammoin ja molempia osapuolia oli naurattanut.

Nutukkaita ja tontteja palkinnoksi

Ruskamaraton juostiin siis ensimmäisen kerran vuonna 1984. Urheiluseura Sporttiklubi Levin Heinäkengät r.y. perustettiin vuonna 1986 muutaman paikallisen toimesta tukemaan Ruskamaratonin järjestämistä. Seuran nimi Heinäkengät juontaa juurensa nutukkaista. Nutukkaat eli karvakengät ommellaan käsin poron koipinahasta. Perinteisesti nutukkaiden sisälle on laitettu lämmikkeeksi kuivattua heinää, mistä tulee nimi heinäkenkä. Täyden matkan yleisten sarjojen miesten ja naisten voittajille annettiin nutukkaat kaulaan jo vuonna -84 ja tämä perinne on jatkunut katkeamattomana tähän vuoteen asti. Ruskamaratonilla on myös jaettu pääpalkinnoksi tontteja Leviltä ja tämä perinne oli käytössä vuoteen 2001 vuoteen saakka. Vaatimuksena oli kolme peräkkäistä voittoa täydellä maratonilla ja eräänä vuonna ehdot täyttyivät niin miehissä kuin naisissa. Vuosituhannen vaihteessa alkoivat Levin tonttien hinnat olla jo siinä luokassa, ettei palkintotontteihin ollut enää varaa.

Kaikenlaista mahtuu Ruskamaratonin historiaan, joten tule sinäkin laittamaan nimesi tämän vuoden lähtöluetteloon ja kokemaan tämä arktinen juoksutapahtuma syyskuussa. Matkoina ovat valittavana täysmaraton, puolimaraton, kymppi sekä 25 km trail run. Nuorille on myös omat ruskamatkat valittavana.

Lue lisää inspiroivia tarinoita Leviltä