Tarinat ja uutiset Leviltä
Visit Levi / Taipale

Näin pukeudut pakkasella

Miten pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta?

Levin talvi: 8 vinkkiä pukeutumiseen pakkasella

1. KORVAT haihduttavat valtimoiden lisäksi kehosta eniten lämpöä: suojaa ne hyvällä pipolla tai hatulla, joka laskeutuu korvien yli. Kovilla pakkasilla paras on karvalakki. Lasketellessa kypärän alle kannattaa pukea ohut pipo, joka on fleeceä tai wind stopper -materiaalia.

2. KAULA pitää muistaa suojata hyvin, sillä siellä menee isoja verisuonia, jotka kuljettavat verta koko kehoon. Tuubihuivi on hyvä, sen voi vetää tarvittaessa myös suojaamaan kasvoja.

3. IHOA vasten tuleva kerros on tärkein. Keho tuottaa lämpöä ja alimman kerroksen tulee pitää lämpö iholla. Jos et hikoile paljon, merinovilla-kerrasto on pakkasella paras. Se pitää myös kosteana lämpöä. Jos liikut ja hikoilet paljon, tekniset alusvaatteet siirtävät hikeä iholta pois.

4. PUE merinovillan päälle hengittävä kerros, esimerkiksi fleeceä. Fleeceissä on isoja laatueroja. Hyvä fleece ei ole liian kovaa vaan pehmeää ja huokoista.

5. FLEECEN tai muun teknisen kakkoskerroksen päälle on hyvä pukea joko keinokuituinen, tuulta pitävä takki tai untuvatakki. Valitse takki käyttötilanteen mukaan: untuva ei lämmitä märkänä. Katso, että takissa on hyvä huppu, jonka saa vedettyä pipon tai hatun päälle kovalla pakkasella. Hyvä huppu suojaa myös kasvoja.

6. JALOISSA pätee sanonta cotton kills. Valitse puuvillan sijaan villainen sukka ihoa vasten, sen päälle vielä keinokuituinen sukka. Kovimmilla pakkasilla käytän itse akullisia lämmittäviä pohjallisia. 

7. HANSKOISTA lämpimimmät ovat kinnasmalliset, joihin jää riittävästi tilaa. Kintaiden alle voi pukea vielä villasormikkaat. Hansikkaiden varsien on hyvä olla pitkät, jotta nekin lämmittävät ranteita.

8. KENKIEN pitää olla riittävän tilavat, jotta jalkojen verenkierto säilyy hyvänä – kovalla pakkasella kokoa tai jopa kahta normaalia kenkäkokoa isommat. Pohjan on oltava mahdollisimman paksu, se eristää kylmästä maasta. Irrotettava sisäkenkä on plussaa: sen saa helposti kuivumaan. Hiihtomonojen päälle voi pukea oikein kylmällä lämmittävät kuorikangastossut, joita myydään urheiluliikkeissä.

20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua pakkasella.

Artikkeli on julkaistu alunperin Levidays-lehden vuoden 2019-2020 numerossa.