Oletko jo maistanut tai tehnyt lappilaisia herkkuja? Lapin puhtaat maut ja yksinkertaisuus näkyy ja maistuu alla olevissa herkuissa. Valmista itse tai nauti alueen kahviloissa ja ravintoloissa.
pannu-nuotio-kahvi-1
Ruoka ja juoma

Valmista itse tai nauti paikan päällä

Pala Lappia suoraan suuhun - osa 1.

Oletko jo maistanut tai tehnyt lappilaisia herkkuja? Lapin puhtaat maut ja yksinkertaisuus näkyy ja maistuu alla olevissa herkuissa. Valmista itse tai nauti alueen kahviloissa ja ravintoloissa.

Lappilainen perinneherkku kampanisu

Kampanisu on perinteinen pohjoisen leivonnainen, jota kannattaa maistaa Levin vierailulla. Jokaisen leipojan resepti on vähän erilainen ja leivonnaisenmaku omanlaisensa. Kampanisuihin lisätään yleensä sokeria, joskin niitä saa sokerittomina. Perinteinen peräpohjalainen kampanisu on yksinkertaisen karu.

Kampanisuja on myynnissä alueen kaupoissa sekä kahviloissa ja resepti on helppo, joten voit tehdä niitä myös itse.

  • 250 g voita

  • 5 dl kermaviiliä tai piimää

  • 250 g hienoa sokeria

  • 1 tl soodaa

  • noin ½ kg tai sopivasti vehnäjauhoja

Sulata rasva, lisää siihen sokeri, kermaviili ja sooda, sekoita, mutta älä liikaa.

Vehnäjauhoja lisätään sen verran, että se jää löysäksi, mutta sitä voidaan kaaviloida.

Taikina kaulitaan noin 2 cm paksuksi levyksi, josta taikinapyörällä leikataan noin 10 cm x 5 cm paloja, joihin tehdään kampamaisia viiluja.

Pellillä kammat voi taittaa vähän kaarelle niin että sakarat irtoavat toisistaan.

Paistetaan uunissa noin 225-250 asteessa kauniin ruskeiksi.

Kermassa haudutettua leipäjuustoa

Helppo, uunissa haudutettu leipäjuustoversio vie kielen mukanaan!

Lapissa ja Ruotsin Torniojokilaaksossa kutsutaan leipäjuustoa kahvijuustoksi, ruotsiksi kaffeost. Saamen kielellä leipäjuusto on gáffevuostá. Aikoinaan leipäjuustoa valmistettiin Lapissa poronmaidosta.

  • 200 g Lapin juustoleipää

  • 1 dl kermaa

  • n. 1 dl lakkahilloa

Leikkaa juusto sektoreiksi uunivuokaan, kaada joukkoon kerma. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes juusto hieman lämpenee. Tarjoile lakkahillon kera.

Tämän herkun voi valmistaa myös kodassa tai ulkotulilla, jos sinulla on pannu mukana. Leipäjuusto ja kerma pannulle ja pannu tulen päälle. Anna hautua siinä, kunnes juusto on pehmeään. Lisää lakkahilloa ja syö suoraan pannulta!