Voimanlähteenä kulttuuri!
punainen.jpeg
Näe ja koe

Voimanlähteenä kulttuuri

Voimanlähteenä kulttuuri

Levi ja Kittilä on muutakin kuin upea luonto! Alueen taiteilijoilla on merkittävä osa lappilaisessa ja suomalaisessa taidehistoriassa. Taiteilijat eivät ole vain kuvanneet olemassa olevaa Kittilää, vaan rakentaneet sen moniulotteista henkistä ilmapiiriä, välittäen Kittilästä erilaisia kokemuksia ja kertomuksia. Kittilässä voi tutustua paikalliseen taiteeseen alueen museoissa, gallerioissa ja vaihtuvissa näyttelyissä.

Taidemuseot / galleriat / näyttelyt Levillä:

Samiland Levillä - Pohjolan alkuperäiskansa

Tutustu pohjolan alkuperäiskansaan, saamelaisiin. Samiland-näyttely kertoo Saamen kansan tuhansien vuosien historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Sisänäyttelyssä opit mitä eroa on kolttasaamelaisilla ja tunturisaamelaisilla, millaisia ovat perinteiset saamelaiset elinkeinot ja muinaiset taruhahmot. Ulkonäyttely tutustuttaa sinut saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon.

Samiland sijaitsee Levi Summitin yhteydessä, Hotel Levi Panoraman välittömässä läheisyydessä, osoitteessa Tunturitie 205, Levi. Perille pääset autolla, talvikaudella liikennöivällä bussilla ja gondolihissillä sekä portaita Levin keskustasta. Kulku Samilandiin Cafe Spiellan kautta.

Hinta 12 € / hlö, 10 € / eläkeläiset ja opiskelijat, 9 € / 7-16v., alle 7v. maksutta. Perhelippu 2 aik + 2 lasta tai 1 aik+3 lasta 24 €. Pääsylippu sisältää kahvin, teen tai kuuman mehun, jonka voi nauttia kierroksen jälkeen. samiland.fi

Särestöniemi-museo 

”Maalauksissani on vain minä itse. Niissä on minun onneni ja tuskani, minun täyttymätön kaipuuni, koko minun elämäni.”

Reidar Särestöniemi (1925–1981) on eräs tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita ja aikansa merkittävin lappilainen taiteilija. Hän syntyi nuorimpana lapsena Alma ja Matti Kaukosen, sittemmin Särestöniemen, seitsenlapsiseen perheeseen Kittilän Kaukosen kylään. 

Reidar Särestöniemi opiskeli Suomen Taideakatemiassa Helsingissä (1947–1952) ja Ilja Repin -instituutissa Leningradissa (1956–1959). Särestöniemen taiteilijanura lähti nousuun ensimmäisen yksityisnäyttelyn myötä, jonka hän piti Helsingissä 1959. Opiskeluvuosiaan lukuun ottamatta Särestöniemi eli koko elämänsä kotitilallaan. Hänelle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi 1975. Reidar Särestöniemi oli värikäs henkilö, joka herätti aikanaan keskustelua niin taiteensa sisällöstä kuin omasta persoonallisuudestaankin.

Särestöniemi-museo sijaitsee 49 km Leviltä, Kaukosessa. Avoinna ti-la 12.00 – 18.00

Museokierros noin 60 min. Liput 12 €/ hlö ja koululaiset /opiskelijat /eläkeläiset 10 €. Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16v) 35 €, ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä. Lipunmyynti sulkeutuu klo 17.00, puh. 016 654 480 sarestoniemimuseo.com

Einari Junttila -taidemuseo Kittilän kirkonkylällä

Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Kansainvälistä tunnustusta saaneella taiteilijalla oli kutsunäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Taiteessaan Junttila oli erityisesti vanhan, alkuperäisen Lapin tallentaja, mutta myös myöhemmän ajan kuvaaja. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan. Maalaustensa aiheet tämä "lyyrinen realisti" sai kotinurkiltaan Kittilän luonnosta: tuntureilta, metsälammilta, puroilta, soilta ja jokivarsien niityiltä. Einari Junttila elätti siveltimellään 9-henkisen perheen.

Einari Junttila taidemuseo on avoinna torstaisin klo 13.00-17.00 ja muina päivinä tilauksesta puh. 040 703 4657. Liput käteisellä: aikuiset 5 €. Taiteilijan kotimuseossa Einari Junttilan (1901–1975) 115-vuotismuistonäyttely. Museossa saatavana Ars Nordica -sarjaan kuuluva taide-historian tutkimus Einari Junttilasta. Osoite: Sammontie 5 (Nordea Pankin takana).

Sirpa Alalääkkölän jatkuva näyttely Hotelli Hullu Poron aulatiloissa

Taidemaalari Sirpa Alalääkkölä on luonut Hullu Poron rakennusten ja huoneiden seinille osuvasti vauhdikkaita hahmoja eri aktiviteeteissa, mitä ihmiset Levillä harrastavat. Sirpa Alalääkkölän tyyli on isoa ja värikästä. Sirpa on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoista, ja muun maussa nykytaiteenmuseo Kiasman kokoelmissa on jo kuusi hänen teostaan.

Paikallisia käsitöitä myynnissä Santa's Shopilla Leviraitilla, sekä Shoppi Craft & Design Lapland - Levin keskustassa.