Yleisimmät vaaratilanteet rinteessä ja miten voit niiltä välttyä
Levi Ski Patrol February2021 4844

Yleisimmät vaaratilanteet rinteessä ja miten voit niiltä välttyä

Hiihtolomat ovat Levin hiihtokeskuksen vilkkainta aikaa, kun monet eritasoiset laskijat tekevät käännöksiään Levin upeilla rinteillä. Haastattelimme Levin hiihtokeskuksen turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmea rinneturvallisuudesta ja mitä asioita laskijoiden tulee huomioida, olit sitten rinteessä ensimmäistä kertaa tai jo kokenut laskija.

Jokaisen rinteeseen menijän tulisi kerrata rinnesäännöt, jotta hauska ja mukava päivä rinteessä on taattu kaikille laskijoille.

- Tänä talvena on huomattu, että rinteessä on paljon ihmisiä, jotka eivät ole laskeneet pitkään aikaan. Rinnesäännöt ovat joko unohtuneet tai säännöt ovat sitten olleet erilaiset, kertoo turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi.

Kypärä, suojalasit ja käsineet ovat muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa mukaan laskupäivälle turvavälineiksi ja pysyäksesi lämpimänä. Mutta maalaisjärki on tärkein asia, joka on otettava mukaan lasketellessa tai lumilautaillessa.

VÄÄRÄSSÄ RINTEESSÄ TAITOTASOON NÄHDEN – KÄYTÄ LEVI RESORT APPIA

Tiedä minne olet menossa. Levi Resort Appi tarjoaa virtuaalisen kierroksen hiihtokeskuksesta, jossa voit etukäteen tutustua rinteisiin, minkä värisiä rinteitä on missäkin ja mihin kannattaa suunnata oman taitotason perusteella. Tällöin et eksy sinulle liian vaikeisiin rinteisiin tai parkkiin.

- Näemme sitä, että ollaan väärässä rinteessä omaan taitotasoon nähden ja sitten joudutaan tulemaan kävelemällä alas. Tämä ei ole helppoa jyrkässä rinteessä monot jalassa lasketteluvälineitä kantaen. Tarvittaessa Ski Patrol tuo asiakkaat kelkalla alas. Nämä tilanteet luovat kuitenkin vaaratilanteita rinteissä. Tilanteet voitaisiin välttää tutustumalla ensin virtuaaliseen rinnekarttaan ja tämän jälkeen laskemalla itselle sopivia rinteitä, sanoo Saarensalmi.

ÄKKINÄISET LINJAN MUUTOKSET JA PYSÄHDYKSET – HUOMIOI MYÖS TAKANA TULEVAT

Jokaisen laskijan tulee käyttäytyä rinteessä tavalla, joka ei koskaan aseta muita vaaraan. Äkkinäiset linjan muutokset ja pysähdykset luovat vaaratilanteita, varsinkin kun vauhdit ovat kovia.

- Jos edessä menijä leikkaa rinteen poikki kovaa vauhtia takana tulevan eteen, syntyy nopeasti vaaratilanne ja pahimmassa tapauksessa onnettomuus, vaikka takana tulijalla onkin väistämisvelvollisuus. Tästä syystä muista aina toisten laskijoiden huomioiminen eli katso ympärillesi, seuraa muita, katso ja suunnittele mihin pysähdyt tai käännyt, neuvoo Saarensalmi.

RINTEESSÄ PYSÄHTYMINEN – OLE MUILLE NÄKYVISSÄ

Jos haluat syystä tai toisesta istua tai pysähtyä rinteessä, tämähän on täysin sallittua. Mutta muista nyrkkisääntönä se, että muiden laskijoiden tulee nähdä sinut hyvissä ajoin, jotta he eivät törmää sinuun. Kumpujen taakse pysähtyminen on todella huono vaihtoehto, sillä takana tuleva laskija ei näe sinua vasta kun kohdallasi. Ja jos lasket parkissa, älä jää istumaan alastuloihin, koska seuraavan laskijan on äärimmäisen vaikea alastulossaan välttää törmäystä sinuun.

- Istu tai pysähdy rinteen reunalle, joka on avoin ja näkyvä paikka takana tulijoille, ei esimerkiksi jyrkän kohdan alussa, niin sanotusti kummun takana. Ja parkissa kannattaa tarvittaessa istua tai seistä parkin reunalla, poissa suorituspaikoilta ja niiden alastulojen läheisyydestä, kertoo Saarensalmi.

PARKISSA TULEE PITÄÄ TURVAVÄLIT – ÄLÄ OLE SELÄSSÄ HENGITTÄJÄ

Leviltä löytyy kolme erilaista parkkia, joissa pääset kokeilemaan taitojasi. Tärkein taito on kuitenkin turvavälin pitäminen muihin laskijoihin. Parkissa ei tule laskea nipussa tai liian lähellä edellä menijää. Tästä syntyy vaaratilanteita, koska et ehdi reagoimaan toisen laskijan liikkeisiin tai mahdolliseen kaatumiseen.

- Varsinkin Junior Parkissa näemme, kuinka siellä lasketaan liian lähellä toisia. Pitää jättää väliä seuraavaan laskijaan ja voit vaikka sanoa takana olevalle, että muista pitää minuun hyvä välimatka, sanoo Saarensalmi.

YLLÄTYSSYÖKSY - RINTEESEEN PALUU RINTEEN ULKOPUOLELTA

Toiset laskijat tykkäävät laskea rinteen vieressä tai vapaalaskualueella. Vaaratilanteita syntyy, kun lasketaan rinteen ulkopuolella ja sieltä tullaan takaisin rinteeseen katsomatta ylöspäin, onko rinteessä muita tulossa.

- Puhutamme monesti varsinkin lapsien vanhempia tästä asiasta. Suosituilla etelärinteillä lapset laskevat rinteen vieressä ja he tulevat kovalla vauhdilla takaisin rinteeseen katsomatta lainkaan ylöspäin tai huomioiden muut laskijat - törmäyskurssi on valmis. Jos lasket rinteen ulkopuolelta, vastuu turvallisesta rinteeseen paluusta on täysin sinun harteillasi. Eli pysähdy rinteen reunalle tai hiljennä vauhti minimiin ja katso turvallinen hetki tulla takaisin rinteeseen, neuvoo Saarensalmi.

JOULUPUKIN MÖKIN VIERAILU – EI PULKKAMÄKI

Suositulle joulupukin mökille pääsee vierailemaan niin laskien, kuin lumikengillä tai kävellen. Reitti joulupukin mökille ilman suksia/lumilautaa kulkee Gondoli2000-hissin yläaseman alapuolelta, vanhaa rinnepohjaa pitkin. Samaa reittiä tullaan takaisin ylös.

- Pulkkailu on sallittu vain sille osoitetuissa paikoissa. Joulupukin mökki ei ole tällainen paikka. Ski Patrol käy monesti muistuttamassa joulupukin mökin vierailijoita tästä asiasta, kun näemme, että pulkat ovat mukana. Rinteissä ei saa kävellä eikä laskea pulkalla, muistuttaa Saarensalmi.

ALKOHOLIN VAIKUTUKSEN ALAISENA EI TULE MENNÄ RINTEESEEN

Päihtyneenä laskeminen on ”so last season” ja pahin synti mitä voit tehdä. Et pelkästään aseta itseäsi suureen vaaraan, mutta myös muut rinteessä liikkujat. Yksinkertaisesti: Rinteessä liikkuminen päihtyneenä on kielletty.

Kun olet huomioinut yllä olevat asiat, lähde nauttimaan tunturin raikkaasta ilmasta ja mukavista laskuista!