Patikointi ja vaellus – Levin kävelyreitit | Levi
ka-cc-88tka-cc-882

Patikointi ja vaellus

Patikointi ja vaellus

Levillä on useita eri patikointipolkuja- ja reittejä, joista pidemmät reitit vievät upeaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon saakka.

PATIKOINTI JA VAELTAMINEN LEVILLÄ

Kiipeä tunturiin kuulemaan hiljaisuutta, yövy autiotuvassa, koe yötön yö, juo suoraan purosta tai tulistele omassa rauhassa. Levi on todellinen paratiisi patikoijalle!

Helpoin tapa Levitunturiin ja ympäröivään luontoon tutustumiseen on valita sopiva kohde ja yksinkertaisesti kävellä perille. Pieni kävelypatikka toimii säässä kuin säässä, vuorokauden ja vuodenajasta välittämättä ja on lisäksi kuntoa kohottavaa sekä myös henkistä hyvinvointia parantavaa hyötyliikuntaa parhaimmillaan!

Patikoinnin ja vaeltamisen paras puoli onkin monelle sen kiireettömyys – jalan liikkuen vauhti hidastuu ja myös pään sisäinen kiire kaikkoaa luonnon yksityiskohtia havainnoiden. Jalan kulkien myös näkee paljon ja samalla sielu lepää mahtavien maisemien ääressä.

Levin vaihtelevat polut ja lähireitit tutustuttavat moniin mielenkiintoisiin kohteisiin. Alle kilometrin mittainen Huippupolku soveltuu hyvin kuljettavaksi rattaiden ja pyörätuolinkin kanssa. Polku kiertää Levitunturin huipun ja paljastaa sieltä avautuvat upeat tunturimaisemat aina Ruotsiin asti.

Noin kymmenen kilometrin Jääkausipolku kiertää puolestaan Levitunturin puurajan tuntumassa paljastaen mielenkiintoisesti alueen menneisyyden miljoonien vuosien takaa. Muita tarkemman tutustumisen arvoisia patikointipolkuja Levillä ovat esimerkiksi 19 km pituinen Entisaikojen eloa polku, joka kiertää koko Levitunturin kertoen matkalla humoristista tarinaa ihmisen ja luonnon välillä 1800-luvun loppupuolella sekä lumoaviin Ounasjoki-maisemiin vievä Suurnoita Päiviön polku, jolla pääset tutustumaan enemmän lappilaiseen kulttuuriin ja Suurnoita Päiviön tarinaan. Kuntoiluun ja palkitseviin maisemiin sopii erinomaisesti puolestaan viereisen Kätkätunturin huipulle kiertävä 13 km Rykimäpolku.

Autoilevalle lomailijalle mielenkiintoisia kohteita tarjoavat myös alueen muut tunturit, kuten ylväänä idässä Kittilän ja Sodankylän välissä kohoava Kumputunturi sekä Särkitunturin Muonion puolella.

Tutustu Levin ja Kittilän reitteihin Outdoor Activessä

Opastettuja patikointiretkiä on tarjolla esimerkiksi Särkitunturille, Kätkätunturille ja Pallakselle.

PIDEMMÄT VAELLUKSET KANSALLISPUISTOSSA

Kokeneemmalle vaeltajalle sopivat hyvin kattavan retkeilyreittiverkoston monet kohteet autiotupineen. Pidemmälle vaellukselle suuntautuvat polut vievät upeisiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistomaisemiin.

Puhtaiden tuntureiden, soiden ja metsien katveessa ajatus kirkastuu ja mieli virkistyy. Kesäaikaan kulkijaa ei rajoita edes vuorokauden tunnit, sillä valoisaa on kellon ympäri. Täydellistä aikaa ikimuistoiselle vaellukselle.

Mieleenpainuvan vaelluksen tarjoaa esimerkiksi Leviltä Ylläkselle suuntautuva noin 50 km jotos. Matkan varrella monet autiotuvat, kodat ja laavut tarjoavat luontevan tauko- tai yöpymispaikan polun väsyttämälle vaeltajalle. Kovakuntoisimmat vaeltavat reitin myös takaisin Leville.

Pitkistä vaelluksista kiinnostuneiden on mahdollista jatkaa reittiä Ylläkseltä Pallakselle tai vaikka aina Enontekiön Hettaan asti. Kerran elämässä kokemus jokaiselle intohimoiselle vaeltajalle.

pannu-nuotio-kahvi-1

Tauon paikka

Ulkoilu ilman eväitä ei ole retki vaan suoritus! Pakkaa eväät retkelle mukaasi ja suunnista kohti uusia seikkailuja.