Keskiössä: Levin alueen parhaat instagram-kohteet
Samuel Taipale 2018

Keskiössä: Levin alueen parhaat instagram-kohteet

Sano muikku! Haluatko vangita Levin ainutlaatuisen kauneuden kamerallasi? Keräsimme sinulle Levin ja lähialueiden mahtavia kohteita, jotka ovat käymisen arvoisia jo itsessään ja upeita julkaista kuvina omalla some-kanavallasi.

Levi on suosittu kohde vierailijoiden keskuudessa: Täällä viihtyvät niin matkabloggaajat, ystäväporukat, perheet, aktiiviharrastajat sekä muut Lapin tunnelmasta nautiskelevat. Levin ainutlaatuisuus piilee sen värikkyydessä niin kohteiden, luonnon kuin tekemisenkin suhteen.

Kätkän sydänpahka – päivän patikkalöytö

Kätkätunturi eli Kätkä nousee korkeuksiinsa Lapin tunturimaisemissa. Tämä luonnontilainen tunturi sijaitsee Kittilässä Levin matkailukeskuksen ja Immeljärven länsipuolella. Tunturista avautuu kauniit maisemat niin Levitunturin kuin kauempana kohoavien kansallispuiston tunturienkin suuntaan.

Huipulle kulkeva reitti on hyväkuntoinen. Kun olet päässyt jyrkimmän nousun ohi, oikealla puolella aivan reitin vieressä kasvaa sydämen muotoinen pahka koivussa. Tämän pahkan moni ohittaa kenkiinsä katsoen ja noususta vielä hieman hengästyneenä, joten muista katsoa ylöspäin ja ikuista tämä ihana luonnon oma rakkaudenosoitus.

Pallastunturijono Levin päältä ikuistettuna

Tunturiin kipuaminen vaatii ponnisteluja, mutta halutessasi voit myös ottaa näköalahissin Levin huipulle, jossa katse lepää horisontissa ja mieli tyyntyy. Tunturin huipulta voit ikuistaa myös horisontissa kohoavien Pallastunturien siluetin.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemaa hallitsevat tunturit sekä niitä ympäröivät luonnontilaiset metsät ja suot. Nämä maisemat saavat kulkijan haltioitumaan. Pallastunturien siluetti onkin valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Tunturit ovat peruja noin kolme miljardia vuotta sitten Suomea halkoneesta Alppien kaltaisesta poimuvuoristosta. Muinaisesta vuoristosta on jäljellä tunturien ja vaarojen ketju, joka kulkee Länsi-Lapista Pohjois-Karjalaan. 

Pallastunturit Leviltä
Levin näköalatasanne – helppo tavoittaa ja maisemat palkitsevat

Hotelli Panoraman edessä sijaitsevan tapahtumakeskus Levi Summitin takaa alkaa noin 300 metrin mittainen, talvisin tunnelmallisesti valaistu maisemapolku. Polku vie hotellin laavulle, joka on yksityinen. Laavun vieressä sijaitsee näköalatasanne, jonne nousemalla näet Levin kylän puiden lomasta sekä vieläkin kauemmas Lapin tunturimaisemiin. Tämä on upea paikka myös pimeällä (ota otsalamppu mukaan) katsella kylän väriloistoa, sekä bongailla revontulia kylän yllä. Kesällä voit ihailla täällä keskiyön aurinkoa kuksa kädessä.

Levin keskusta ja lumiset puut
Immelkaltio - Lähde vanhan postipolun varrella

Tiesitkö, että Levillä on lähde? Olet ehkä jopa ajanut tämän kyltin ohi? Immelkaltio on esteetön ja ikivanha kohde naavametsän sylissä, jonne on parkkipaikalta matkaa alle 100 m. Immelkaltion lähde on ollut juoma- ja lepopaikka Kaukosen ja Hetan välillä olleella ratsutiellä tai postipolulla.

Kirkkaan lähteen luota löytyy penkki, jonne kannattaa istahtaa, sillä paikka on erittäin kaunis. Lähteen luona on kyltti, joka kertoo tarkemmin lähteen tarinaa ja historiaa.

Immelkation lähde
Joulupukin mökki

Levin ikonisin kuvaspaikka läpi vuoden on Joulutarina-elokuvasta tuttu Joulupukin mökki. Mökille voi mennä läpi vuoden keliolosuhteet huomioon ottaen.  Mökin terassilta avautuu upeat maisemat Kätkä- ja Aakenustunturien sekä Kittilän suuntaan.

Samuel Taipale 2018
Ruoppaköngäs - Upea pikkujärvi kalliorantoineen

Ruoppaköngäs tarjoaa mystistä tunnelmaa ja luonnonrauhaa. Alue muodostuu luonnonkauniista kalliomuodostelmasta, kalliokivestä ja joenkönkäästä. Ruoppaköngäs on etenkin lumettomaan aikaan helppo retkikohde, lähelle pääsee autolla ja perille vie polku.

Paikka sijaitsee noin 22 km Leviltä Muonioon päin. Muoniontieltä kohdasta Muoniontie 2177 käännytään Leviltä päin mentäessä vasemmalle (kyltissä lukee Ruoppaköngäs). Parkkipaikalta lähtee sorastettu metsäpolku kohti kallioita.

ruoppaköngäs
Taatsin seita ja Taatsin kirkko

Taatsijärven rotkomaisessa luoteisosassa kohoavat mahtavat Taatsin seitakivi ja lähes pystysuora kallioseinämä, Taatsin kirkko. Seita on ollut saamelaisille tärkeä pyhä paikka ja sille on tultu uhraamaan pitkienkin taipaleiden takaa aina naapurimaista asti.

Taatsin muinaisjäännösalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Alue on Metsähallituksen päätöksellä suojeltu suojelumetsä. Seitakivellä ja sen läheisyydessä suositellaan käytettävän retkeilyreittejä, jotta maasto ei tarpeettomasti kulu. Kohteeseen on matkaa noin 80 km Leviltä, noin 100 km Kittilästä ja 120 km Inarista.

Taatsin kirkko