Lappilainen rakkaustarina
Ruoka tarjotin

Lappilainen rakkaustarina

Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä ArcticFrontier auttaa Levin kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä. 

VIELÄ JOITAIN VUOSIA SITTEN Juha Tolonen ja Kate de Bruin heräsivät aamuisin neljänkymmenen asteen helteeseen. He herättivät perheen kaksi lasta, katselivat hetken pihalla kukkivia puita ja pensaita, kuuntelivat ilmassa surisevia hyönteisiä ja ajoivat sitten Perth-suurkaupungin läpi työpaikoilleen: Juha yliopistolle opettamaan valokuvausta, Kate museoon, jossa hän työskenteli. 

Sitten Katelle tarjottiin hänen unelmiensa työtä: länsi-Australian suurimman museon, Western Australia Museumin, johtavan kuraattorin virkaa. 

Mitä tekevät Kate ja Juha? 

He muuttavat Suomeen, Leville. 

SYNTYI YRITYS nimeltä ArcticFrontier

Juhan ja Katen yritys tarjoaa palveluita, joiden avulla ihmiset pääsevät kokemaan Lapin luontoa yllättävistä näkökulmista. 

Juha järjestää retkiä, joilla hän opettaa kuvaamaan revontulia (katso Juhan kuvausvinkit täältä). 

Juhan retkillä osallistujat saavat järjestelmäkamerat ja parhaat vinkit niiden käyttämiseen. Sitten Juha vie ryhmäläiset esimerkiksi Munajärven rannalle ja pyytää katsomaan kohti pohjoista taivasta. Siellä, järvenselän toisella puolella, näkyy lähes aina vihreinä tanssivia tulia. 

– Kokemus on joka kerta vaikuttava, Juha sanoo. 

Kate taas tuo Lapin luonnon kielelle. Hän valmistaa revontuliretkille ruokaa ja järjestää ruokaan erikoistuneita elämyksiä. 

– Olen ollut aina kiinnostunut ruuasta, ja nimenomaan siitä, miten se tuo ihmiset yhteen. Ruoan kautta ihmiset pystyvät kertomaan itsestään ja kulttuuristaan, Kate sanoo ja ohjaa sisälle hämärään kotaan, jonka keskellä palaa rakovalkea.  

Ilmassa tuoksuvat savu ja erilaiset marjat ja yrtit, syksy. 

Kate on asetellut puualustojen päälle erilaisia ruoka-annoksia ja raaka-aineita: katajaa, karpaloita, voitatteja, punikkitatteja, pihlajankukkia, nokkosta, kanervaa, lakkaa. Hän on poiminut ne kaikki itse lähimetsistä ja soilta. 

Raaka-aineista Kate valmistaa erilaisia maistelumenuita tai valmistaa avotulen äärellä vaikkapa brownieita. Ja kaiken aikaa hän kertoo, mistä mikäkin ruoka on, mitä se merkitsee, millaisia makuvivahteita siitä on löydettävissä. 

– Haluan herätellä ihmisten makuhermoja. 

Ja hän haluaa saada ihmiset näkemään Lapin luonnon rikkauden. 

JUHA KERTOO, että jos hän Australiassa halusi mennä suolle, hän ei pystynyt rentoutumaan, koska ajatteli koko ajan käärmeitä. 

– Lapissa suolla kävely on mieletön elämys. 

Ylipäätään pohjoisen luonto ei lakkaa hämmästyttämästä pariskuntaa. 

– Täällä on loputtomasti kuvattavaa. Vuodenaikojen vaihtelu on ihmeellistä, jokainen päivä tuo mukanaan jonkin muutoksen luonnossa, Juha sanoo. 

Sen muutoksen takia Juha ja Kate tekivät aikoinaan oman elämänmuutoksensa. 

– Australiassa minulla oli aina tunne, etten täysin kuulu tänne. Täällä tunnen olevani kotonani, Juha sanoo.  

Lisää artikkeleita