Maastohiihto Levillä – aloittelijaystävälliset helpot ladut
Hiihtäjät Sammun-Tupa latukahvila maastohiihto

Maastohiihto Levillä – aloittelijaystävälliset helpot ladut

Valikoidut poiminnat hyödynnettäväksesi Levin kattavasta latuvalikoimasta!

Levin monipuolinen latuverkosto tarjoaa myös aloittelijoille ja lapsille tasaisempaa maastoa hiihdettäväksi. Voit suunnitella helposti reittisi Levin ilmaisen sähköisen latukarttapalvelun kautta, josta näet mm. reaaliaikaisen latujen kunnossapitotilanteen, koiraladut, latukahvilat ja niiden aukioloajat.

Levin latujen haastavuutta on helppo arvioida laskettelurinteistäkin tutun väriluokittelun avulla. Sininen tarkoittaa helppoa, punainen keskivaikeaa ja musta vaikeaa latua. Huomaa, että päivän keli ja vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat kuitenkin merkittävästi ladun hiihdettävyyteen ja siten koettuun haastavuuteen.

Tässä muutama vaihtoehtoinen poiminta Levin latukartasta sinisellä merkityistä helpoista hiihtoreiteistä.

1 – Immel- ja Ahvenjärven kautta Kätkäjärvelle

Lähde helpolle siniselle latureitille esimerkiksi Immeljärveltä ja hiihdä kohti Kätkäjärveä, jossa keväisin on auki ihana latukahvila. Tälle reitille pääset myös ongelmitta Levin latukartan keskeisistä lähtöpisteistä A ja B.

Kätkäjärveltä matka suuntautuu helposti myös Kätkätunturille, jos et halua hiihtää samaa reittiä takaisin. Kätkänlaavulta suksien kärjet kääntyvät jälleen luontevasti kohti Levikeskusta ja matkalla voit pysähtyä vielä halutessasi esimerkiksi Riihen tai Saunabaarin palveluiden äärelle. Kokonaispituutta lenkille tulee tällöin reilut 16 kilometriä lähtöpisteestä A samaan paikkaan palaten.

2 – South Pointilta Lapinkylään tai Sammuntuvalle

Jos et hiihdä Immeljärveltä Kätkäjärvelle asti, vaan käännyt ennen Kätkäjärveä olevassa t-risteyksessä vasemmalle, pääset helppoa reitti pitkin Etelärinteille. Latukartassa Kitttilä-Levi maantien ylitys tällä reitillä on merkitty väriltään mustaksi, mutta todellisuudessa nousu ja sitä seuraava lasku ei ole kovin haastava.

Etelärinteiltä pääset puolestaan hiihtämään helppoa reittiä pitkin esimerkiksi aina Sammuntuvalle asti. Reitti tarjoaa upeaa erämaatunnelmaa Levitunturin vangitsevan katseen alla. Etelärinteiltä toinen suosittu vaihtoehto on hiihtää Lapinkylään. Pituudeltaan South Pointilta lähteviä laturetkiä on helppo varioida oman kunnon ja päivän sään mukaan.

3 – Levijärveltä kohti Könkään kylää

Talven edetessä siniset, eli helpot latureitit, Leviltä kohti Luvattumaata, Tonttulaa ja Rautuskylää aukevat, kun järvien ja suoalueiden jäät kestävät latukoneiden painoa.

Suosittu paikka aloittaa nämä Leviltä pohjoiseen suuntautuvat laturetket on Levijärven parkkipaikka. Helppo vaihtoehto on suunnata Levijärven yli Luvattumaahan. Matkaa on tähän taitettu lähdöstä reilu neljä kilometriä. Seuraava looginen etappi vie Marja-Leenan kodalle. Tauko tarvittaessa ja reitin suunnitelmien täsmennystä voimien ja sään mukaan.

Helposti täältä jatkat matkaa esimerkiksi aina Könkään kylälle saakka. Vaihtoehtoinen suunta johdattaa kohti Rautuskylää, mikäli et halua palata lyhintä reittiä takaisin lähtöpaikalle.

Hiihtäjät hiihtäminen maastohiihto

Huomioi myös oheiset vinkit hiihtoretkeä Levillä suunnitellessasi:

  • Reaaliaikainen latutilanne ja lumikissan sijainti eivät kerro koko totuutta. Navakalla tuulella tai lumisateessa avoimilla osuuksilla helppokin latu voi muuttua nopeasti vaikeaksi.

  • Mikäli mahdollista aloita lenkki vastatuuleen tai pyri ainakin välttämään suoraa paluumatkaa vastatuuleen. Näin varmistat voimiesi riittämisen ja miellyttävän lenkin.

  • Huonolla kelillä metsän suojassa on hyvä ja mukava hiihdellä omassa rauhassa.

  • Käännös latureitillä muuttaa usein olosuhteita. Kokeile ja havainnoi T-risteyksissä, vaikeutuuko vai helpottuuko matkan teko uuteen suuntaan.

  • Havainnoi ympäristöä ja nauti mahdollisuuksien mukaan luonnosta ilman kuulokkeita välttääksesi ikävät yllätykset. Suosituilla latureiteillä saattaa vastaan nimittäin tulla myös eläimiä tai eksyneitä kulkijoita muilla välinein.

  • Perehdy ja sisäistä myös muut Levin latuetiketin vinkit ja ohjeet.

  • Tutustu myös oheisiin ja reittivinkkeihin lasten kanssa hiihtämisestä Levillä.

  • Katso halutessasi myös esimerkkejä pidempiin latukierroksiin Levillä.

Sähköisen latukartan lisäksi saat ostettua latukartan ostettua paperiversiona Visit Levin matkailuneuvonnasta.

Lisää artikkeleita