Ruoka – Taio Lapin maut kotiisi
Ruoka tulilla HighRes (3)

Ruoka – Taio Lapin maut kotiisi

Veden kielelle saavien lappilaisten herkkujen kokkaus onnistuu myös kotioloissa.

Hyödynnä vinkit kolmen aterian Lappi-menuun!

LAPPI-MENU, 4 HENKILÖLLE

ALKURUOKA

Siikatartar sipulikastikkeen ja puikuloiden kera

Sipulikastike: 

  • 1 iso punasipuli 

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 3 rkl punaviinietikkaa

  • 3 rkl sokeria

  • 1 dl öljyä

  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

  • 600 g puikulaperunoita

  • Rasia vuonankaalia

Siikatartar:

  • 2 siikafileetä

  • 2 kevätsipulia

  • 1 lime

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • Nippu tilliä

Kuori ja suikaloi punasipuli kippoon. Lisää joukkoon punaviinietiikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita sipuleita liemessä hyvin ja lisää sitten öljy. Anna maustua sen aikaa, kun teet muuta.

Varmista, että sinulla on terävä veitsi. Poista siiasta ruodot ja leikkaa nahat pois. Leikkaa siika pieneksi silpuksi ja leikkaa joukkoon myös kevätsipuli ja tilli. Painele reilulla voimalla limeä ensin käsissä, leikkaa se puoliksi ja purista tartarin joukkoon. Lisää öljy ja mausta sitruunapippurilla ja suolalla oman maun mukaan. Huomio, että kalaa ei kypsennetä pannulla tai uunissa, vaan tartar tarkoittaa raakaa kalaa limeöljykastikkeessa.

Seuraavana on perunoiden vuoro. Muista pestä puikulaperunat hyvin! Puikulan keitto on vähän hankalaa, sillä ne hajoavat keitettäessä todella helposti. Tässä siis vinkki: kun vesi alkaa kiehua, laita potut veteen ja tiputa levyn lämpö keskilämmölle. Anna perunoiden kiehua rauhassa noin 10 minuuttia.

Kun olet valmistellut muut alkupalan ainesosat, sekoita vuonankaali ja marinoidut punasipulit keskenään ja asettele lautaselle. Laita jokaiselle 3–4 puikulaperunaa (riippuu perunoiden koosta, puikulat saattavat olla vuodenajasta riippuen pieniä) ja asettele tartar perunoiden kylkeen. Ruoka on valmis tarjoiltavaksi.

Vinkki: Alkuruoka on lappilaiseen tapaan kooltaan aika reilu.

PÄÄRUOKA

Savuporojuustokeitto ruisleivän ja kirnuvoin kera

  • 1 iso sipuli

  • 7,5 dl vettä

  • 1 pkt Koskenlaskijan voimakasta sulatejuustoa

  • 150 g kylmäsavupororouhetta

  • 3 dl ruokakermaa

  • 1 lihaliemikuutio

  • Mustapippuria ja suolaa

  • Persiljaa

  • Tuoretta ruisleipää

  • Kirnuvoita

Kuori ja pilko sipuli hienoksi. Laita kattila levylle ja nakkaa sinne nokare voita. Freesaa sipulit voissa ja lisää sitten kattilaan vesi ja lihaliemikuutio. Kun liemi kiehuu, murenna sinne Koskenlaskija- juusto ja pororouhe. Anna kiehua muutaman minuutin (esim. 10 min). Lopuksi lisää joukkoon kerma. Kun kermakin alkaa kiehua, mausta keitto suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen.

Voit paahtaa pöytään jo valmiiksi kuumia ruisleipiä ja laittaa kirnuvoin huoneenlämpöön pehmenemään. Sitten vain sopat lautaselle ja persiljaa päälle. Keitto on todella maittava ja koostumus pehmeän kermainen.

Makunautintoa täydentää lämmin ruisleipä suolaisella kirnuvoilla.

Vinkki: Poroa kannattaa ostaa Levin reissulta tuliaisiksi!

JÄLKIRUOKA

Legendaarinen kinuskissa haudutettu leipäjuusto ja tuoreita lakkoja

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 dl fariinisokeria

  • Voita

  • Vaniljasokeria

  • Puolikas leipäjuusto

  • 150 g lakkoja (tai lakkahilloa)

Laita levy keskilämmölle, paistinpannu levylle ja siihen nokare voita. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon kuohukerma, fariinisokeri ja hiukan vaniljasokeria. Anna porista miedolla lämmöllä reilu 10 minuuttia, koko ajan sekoittaen ja valvoen. Kinuski kiehuu helposti yli, jos sitä ei vahdi ja hämmennä. Kinuskin valmistuttua leikkaa puolikas leipäjuusto neljään osaan ja laita palaset pannulle. Tiputa levyn lämpöä ja anna leipäjuustojen hautua noin 5 minuuttia, välillä kääntäen. Laita juustot tarjoiluastialle ja päälle tuoreita lakkoja tai lakkahilloa.

Vinkki: Myös lakat eli hillat ovat mainio Levin tuliainen.