Ruskamaratonin 40-vuotisjuhla
Ruska nainen juoksija

Ruskamaratonin 40-vuotisjuhla

Levin alueen vanhin tapahtuma suuntaa juhla-askelin eteenpäin.

Ruskamaraton, saapuu vahvana neljännelle vuosikymmenelleen. Tänä vuonna 9.9.2023 juhlitaan sen 40-vuotisjuhlaa, ja lähtöviivalle odotetaan 1500 innokasta juoksijaa.

Ruskamaraton juostiin ensimmäisen kerran vuonna 1984. Täysmaratonin lähtö ja maali sijaitsivat Kittilän kirkonkylällä ja juoksu kävi kääntymässä Levi Hotellilla. Puolimaratonin lähtö tapahtui Levi Hotellilta ja maali oli Kittilän kirkonkylällä. Vuonna 2010 Ruskamaraton siirrettiin kokonaan Levin maisemiin ja matkaan mahtuu monenlaista juoksijaa ja sattumusta.

Martti Vainio rullahiihti kisan läpi

Vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisissa Martti Vainio sijoittui hopealle 10 000 metrillä, mutta jäi kiinni dopingin käytöstä. Tästä seurasi kilpailukielto, jota hän uhmasi osallistumalla rullasuksilla ensimmäiselle Ruskamaratonille vuonna 1984, markkinointikikkana tapahtumajärjestäjille. Vainio juoksi Ruskamaratonillavoittoon uransa päätyttyä vuonna 1986 ja vuonna 1987 hän oli toinen.

Nimekkäitä juoksijoita

Ruskamaratonilla on nähty lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä tähtiä nauttimassa Lapin tunnelmasta ja reitistä. Olympiatason maratoonari, brittiläinen Fiona Oakes juoksi Ruskamaratonin vuonna 2011. Neljä maratonin juoksun maailmanennätystä hallussaan pitävä nainen juoksi Levillä ylivoimaiseen voittoon ajalla 2.58.12 ja eroa toiseksi juosseeseen Johanna Davidilaan tuli yli 18 minuuttia.

Härkäporojen kanssa kilpasilla

Vuonna 2017 Golfrannan huoltopisteellä oli hieman erilainen ruuhka, kun paikalle sattui iso tokka härkäporoja. Juoksijat väistelivät poroja ottaessaan naposteltavaa ja juotavaa pisteeltä. Muutama poro päätti lähteä mukaan juoksemaan. Tilanteesta saatiin myös kuva ikuistettua, kun härkäporo on asfaltilla kirittämässä juoksijoita.

Ruskamaratonilla 33 kertaa

Sodankyläläinen Martti Huotari juoksi urallaan 300 maratonia, joista Ruskamaratonilla peräti 33 kertaa. Merkittävästi hänen 300:s maratoninsa osui Ruskamaratonille vuonna 2017, minkä jälkeen hän päätti uransa. Levin Heinäkengät muistivat häntä kakulla ja erikoispokaalilla. Martti Huotari jää pysyvästi Ruskamaratonin historian kirjoihin ja tätä ennätystä voi koittaa lähteä rikkomaan.

Nutukkaita ja tontteja palkinnoksi

Ruskamaraton aloitti vuonna 1984, ja urheiluseura Sporttiklubi Levin Heinäkengät r.y. perustettiin samana vuonna tukemaan maratonin järjestämistä. Seuran nimi viittaa nutukkaisiin - perinteisiin poronnahkakenkiin. Perinteisesti nutukkaiden sisälle on laitettu lämmikkeeksi kuivattua heinää, mistä tulee nimi heinäkenkä. Maratonin voittajille on annettu nutukkaat vuodesta 1984 lähtien. Lisäksi Levin tontteja on jaettu pääpalkintoina. Vaatimuksena oli kolme peräkkäistä voittoa täydellä maratonilla ja eräänä vuonna ehdot täyttyivät niin miehissä kuin naisissa. Vuosituhannen vaihteessa Levin tonttien arvonnousu päätti tämän perinteen.

Ruskamaraton 2023: Kansainvälinen kattaus

Matkoina tänä vuonna ovat tuttuun tapaan täysmaraton, puolimaraton, kymppi, 16 km polkujuoksu sekä Ruskareissu 6,5 km. Nuorille on myös omat ruskamatkat valittavana. Ilmoittautuneita on jo suomalaisten lisäksi mm. Englannista, Espanjasta, Virosta, Saksasta, Unkarista, Maltasta, Norjasta, Puolasta, Ruotsista sekä USA:sta. Polkujuoksun eli trail runin lähtöviivalla nähtäneen viime vuoden voittaja hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen sekä kovia haastajia mm. Norjasta.

Tänä vuonna Ruskamaraton juostaan viikkoa edellisvuosia myöhemmin ja tämä näkyy myös osallistujamäärässä. Mukaan on ilmoittautunut nyt jo 40% enemmän juoksijoita, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Odotamme viivalle 1500 juoksijaa, sanoo kilpailujohtaja Jari Kinnunen.

Kinnunen muistuttaa myös, että juhlavuoden kunniaksi jokaisella juoksumatkalla arvotaan yllätyspalkintoja eli voit voittaa vaikket voittaisikaan itse juoksumatkaa. Lisäksi tapahtumapäivänä markkina-alueelta löytyy Ruskamaraton Karaoke Tiipii, jossa voi käydä laulamassa viimeisetkin tsemppihuudon rippeet.

Lisätietoa aiheesta:Ruskamaratonin lisätiedot

Ruskamaratonin vaikutukset liikennejärjestelyihin

Ruskamaratonin vaikutukset liikennejärjestelyihin  KUVA

Lisää artikkeleita