4 vinkkiä turvalliseen lomaan Levillä
Joulukuusi liikenneympyrä

4 vinkkiä turvalliseen lomaan Levillä

Näillä ohjeilla lomailet turvallisesti talviaikaan Lapissa!

Tässä olennaiset ohjeet onnistunutta ja turvallista vierailua varten. Nauti lomastasi Levillä.

1 – Ennakoi Lapin talviset olosuhteet

Etäisyydet ja aika: Lapissa etäisyydet ovat pitkät ja myös pelastajilla voi kestää tavallista pidempään päästä luoksesi. Siksi ennakoiminen ja omasta turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää.

Lumi ja liukkaus: Olosuhteet ovat yleensä liukkaat. Varaudu liukkauteen aina ulkona liikkuessasi.

Pakkanen ja tuuli: Kylmyys on vaarallista, jos olet varustautunut huonosti. Pukeudu aina riittävän lämpimästi. Huolehdi myös lasten riittävästä pukeutumisesta. Tuuli lisää pakkasen purevuutta, pienikin pakkanen voi palelluttaa tuulisella säällä nopeasti.

Vesistöt ja jää: Erityisesti kaupunkien läheisyydessä olevien vesistöjen jäät ovat useimmiten vaarallisen heikkoja. Liiku jäillä vain merkityillä reiteillä ja oppaan kanssa. Jäällä näkyvät jäljet eivät ole merkki jään kestävyydestä, vaan tietämättömyydestä.

Päivän pituus ja valo: Talvella himmeää päivänvaloa on saatavilla vain pari tuntia päivässä. Muista lyhyt päivä, kun suunnittelet retkiä. Pimeässä liikkuessasi parannat omaa turvallisuuttasi huomattavasti käyttämällä heijastinta ja esimerkiksi otsalamppua.

2 – Huomioi majoittuessasi myös turvallisuus

Paloturvallisuus: Yksityisissä majoituskohteissa (Airbnb ja booking.com yms.) majoittuvien kannattaa huolehtia majoituskohteen turvallisuudesta yhdessä majoittajan kanssa. Varmista majoittajalta ainakin, että palovaroitin toimii.

Sauna: Lue ohjeet tai pyydä majoittajalta ohjeet saunan turvalliseen käyttöön. Älä käytä saunaa koskaan varusteiden kuivaamiseen!

Takka ja tulisijan lämmitys: Kysy majoittajalta ohjeet tulisijan turvalliseen käyttöön.

3 – Liiku vain merkityillä ja sallituilla reiteillä

Pulkkailu: Laske pulkalla vain turvallisilla paikoilla. Älä laske autoteillä tai parkkipaikoilla. Varo laskiessasi myös ihmisiä ja muita mahdollisia esteitä.

Kävely: Kävele vain kävelemiseen tarkoitetuilla ja merkityillä reiteillä. Vältä kävelyä autoteillä ja ihmisten pihoissa. Älä kävele liikenneympyrässä, hiihtoladuilla ja moottorikelkkareiteillä.

Hiihtäminen: Hiihtoladut ovat tarkoitettu ainoastaan suksilla liikkumiseen. Hiihtoladuilla käveleminen ja pulkalla laskeminen on kielletty. Hiihtoladun tunnistaa suksilla liikkuvista ihmisistä ja kahdesta urasta lumessa. Karttasovellukset eivät välttämättä erota hiihtolatuja muista liikkumisväylistä.

Moottorikelkkailu: Kelkkaile vain merkityillä moottorikelkkareiteillä! Moottorikelkkailu kannattaa aloittaa opastetuilla kierroksilla. Kokeneempi kelkkailija voi suunnitella moottorikelkan vuokraamista itsenäisemmin.

Autoilu: Maltti on valttia liikenteessä, noudata nopeusrajoituksia ja ota huomioon runsaat ihmismäärät korkeasesongilla. Varo Levin keskustassa erityisesti isoja turistiryhmiä ja pulkkailevia lapsiperheitä.

Huolehdi autoillessa hyvästä näkyvyydestä. Auton sisäilman kiertoa ei kannata käyttää, se aiheuttaa lasien huurtumista. Jos auton lasit ovat jäätyneet, ne on puhdistettava ennen liikkeelle lähtöä. Autolla liikkuessa on otettava mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, sillä esimerkiksi tieltä suistumisen jälkeen avun saapumiseen saattaa mennä hetki.

Porot ja revontulet: Kun kuvaat poroja tai revontulia, tee se turvallisessa paikassa. Älä pysäytä autoa keskelle tietä, älä kuvaa keskellä ajotietä!

4 – Hädän hetkellä soita apua

Jos joudut hätään, soita hätänumeroon 112. Suosittelemme myös 112-sovelluksen lataamista
puhelimeen
. Jos joudut hätään, pelastushenkilökunta löytää sinut sovelluksen avulla nopeammin.

Ensisijainen lähde: Pelastustoimi

Lisää artikkeleita