Levi motoristin silmin
maisema vaeltaja tunturi

Levi motoristin silmin

Lapin mahtavia maisemia kelpaa katsella moottoripyörän selästä tai auton ikkunasta ihaillen!

 Tutustu kuuteen mielenkiintoiseen vierailukohteeseen kumipyörien päällä liikkuen. 

1) Levitunturin huippu 

Helpoin tapa ottaa Levi haltuun on suunnata Levitunturin huipulle. Tarkemman tutustumisen – ja avautuvien maisemien ihailun – arvoisina pitstoppeina matkan varrella ovat esimerkiksi Hotel Levi Panorama sekä näköalaravintola Tuikku. Tunturitie jatkuu Lammaskurun ja Tuikun parkkipaikan jälkeen vieden lähes Levitunturin huipulle. Halutessaan matkaa voi jatkaa lyhyesti jalan ja käydä huiputtamassa itse Levitunturi – avautuvat maisemat palkitsevat takuulla. Levin huiputukseen on kiva yhdistää myös kierros Levitunturin ympäri ja maisemien ihailu esimerkiksi Utsuvaaran huipulta. 

2) Pallastunturit 

Mukavia maisemia ja tarkemman tutustumisen arvoisia kohteita löytyy myös Levin lähituntureilta. Monien motoristien suosikki on Leviltä Muonion suuntaan suuntautuva vierailu Pallaksen kansallismaisemiin. Reitin varrelle sijoittuvat Jeris- ja Särkijärvi tarjoavat ensiluokkaisia maisemia ja mahdollisuudet ikimuistoiseen matkantekoon. Pallastunturi useine huippuineen on vaikuttava näky: Taivaskeron korkein kohta kohoaa 809 metriin. Pallasjärven eteläpäässä on puolestaan Punainenhiekka, ranta joka hehkuu nimensä mukaisesti upeissa väreissä.  

3) Yllästunturi 

Mukavia maisemia on tiedossa myös suuntaamalla Leviltä keula kohti Kittilän kirkonkylää ja kierrokselle naapurihiihtokeskus Ylläksen ympäri. Ylläsjärven ja Äkäslompolon yhdistävä Maisematie on kuin tehty tunnelmalliseen matkantekoon mahtavista maisemista nauttien. Äkäslompolosta matka jatkuu luontevasti kohti pohjoista Aakenuksentielle saakka, jota pitkin pääsee palaamaan Leville pitkän Aakenustunturin katveessa. Vaihtoehtona on jatkaa matkaa aina Pallakselle saakka ja yhdistää kolmen tunturin kiertoajeluun näin Levin kaksi tunnetuinta naapuria.  

4) Taatsin seita

Suojeltu Taatsin seita Taatsijärven rannalla on yksi Lapin tunnetuimmista seidoista eli muinaisista palvonta- ja uhripaikoista. Kymmenisen metriä korkean kivipatsaan ympärillä on yhä vanhoja eläinten luita ja sarvia. Mukava retkikohde, joka on helposti saavutettavissa Leviltä suunnaten kohti Könkään kylää ja sieltä edelleen matkaa Pokkaa kohti jatkaen. Matkanteko sujuu leppoisasti pitkiä suoria ja mahtavia selkosia myötäillen. Huomioi soratien kunto ajonopeudessa. Looginen pysähdyspaikka retkelle on Pokan kylän legendaarinen Tieva-Baari. Taatsin seidan jälkeen matkaa on mahdollista jatkaa aina Inariin saakka. 

5) Pajalan kautta Ruotsiin 

Muille maille vierahille halajaville kiinnostava reitti kulkee Kolarin kautta Pajalaan ja sieltä Torniolokijaaksoa pitkin kohti etelää ja Haaparantaa. Ruotsin puolelle muuttuu paitsi kieli ja valuutta, mutta myös maisemat sekä kauppojen ja ravintoloiden tarjonta. Parhaimmat ostosmahdollisuudet löytyvät Haaparannasta, josta matkantekoa on helppo jatkaa kohti etelää Suomen puolella tai laajemmin Ruotsin mahdollisuuksiin tutustuen. 

6) Norjaan ja Jäämerelle 

Leviltä Norjaan ja aina Jäämerelle suuntautuvalle reissulle kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä tiedossa on runsaasti pysähdyksiä – reitin varrella avautuvat upeat maisemat vaativat jatkuvaa ihastelua. Vuonot, vuoret, vesiputoukset ja kimalteleva meri palkitsevat. Upeita reittejä ovat esimerkiksi Levi-Alta-Tromssa ja Levi-Tromssa-Narvik. Vähemmän kuljettu suunta Leviltä johdattaa Inarin, Utsjoen ja Nuoogamin kautta Varangin vuonolle. Tarkemman tutustumisen arvoisena helmenä Pikku-Suomenakin tunnettu Pykeija

Lisää artikkeleita