Kittilän kylät johdattavat entisaikojen tunnelmaan
Feel Levi ilma tulistelu

Kittilän kylät johdattavat entisaikojen tunnelmaan

Kittilän kunnassa on yli kolmekymmentä kylää vierailtavaksi.

Kittilä on vuonna 1868 perustettu vireä, reilun 6700 asukkaan, kunta Tunturi-Lapissa. Pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suurimman kunnan alueella on yli 700 järveä ja 10 tunturia. Kunnassa on poroja noin 12 000.

Kittilän kylissä vierailijat voivat kokea monia kulttuurihistoriallisia elämyksiä kauniissa maisemissa. Entisajoista säilyneet, kyläkokonaisuudet vievät vierailijat aikamatkalle vanhojen pihapiirien ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ympäröimänä.

Kittilän kylät – monessako olet jo vieraillut?

Alakylä sijaitsee Kittilän eteläisellä alueella Ounasjoen varrella, mikä tarjoaakin erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Nykyisen Pohjolan Osuuspankin alkuna voidaan pitää vuonna 1912 Alakylään perustettua Pohjois-Lapin ensimmäistä osuuskassaa.

Hanhimaassa on valtakunnallisestikin arvokasta maisema-aluetta vanhoine rakennuksineen Lismajoen törmällä. Kylän nimen sanotaan tulleen siitä, että hanhet ovat ruokailleet Lismajoessa kylän kohdalla.

Helppi on Kittilän kunnan yksi eteläisimmistä kylistä. Kylän läpi kulkee Ounasjoki, jonka yli kulkeva jäätie yhdistää rannat ja niillä olevat asutukset talvella.

Jeesiöjärvi on Kumputunturin läheisyydessä sijaitseva erämaan rauhaa tarjoava kylä. Kumputunturille kulkee kylästä moottorikelkkareitti.

Kallossa kaunista maisemaa koristaa kaksi järveä; Kallojärvi ja Syväjärvi. Tarinan mukaan kylän nimi on peräisin 1600-luvulta, jolloin kalastusretkellä verkkoon olisi tarttunut pääkallo. Sanonta kuuluukin: "Kallossa kahen silimän välissä."

Kaukonen on yksi vanhimmista ja vahvimmista kylistä Ounasjoen varrella. Moderni infrastruktuuri tarjoaa monenlaisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Kaukonen on arvioitu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Kelontekemän kylä sijaitsee Kumputunturin kauniissa maisemissa ja Kittilän suurimman järven, kalaisan Kelontekemäjärven rannalla. Kesällä kylää koristaa upeat kukkakedot ja talvisin siellä on tunnelmallisen rauhallista.

Kiistala-Lintula-Rouravaara, näitä kolmea kylää yhdistää sijainti Kittilän kultakaivoksen läheisyydessä. Kiistala on järvimaisemakylä, kun taas Lintula on perinteisellä ilmeellä yksi edustavimpia kyliä Lapissa. Rouravaarassa sijaitsee puolestaan kultakaivos.

Kinisjärvi-Vuoman alueella Kinisjärven vesistö tarjoaa hienot mahdollisuudet kalastukselle ja melontaan. Alueella järjestetään myös erilaisia kalastuskisoja.

Kirjaselkämaa on uudehko kylä, se on toiminut vasta vuodesta 2011. Iloista elämää kylässä luovat yritystoiminta ja kasvava loma-asukkaiden määrä. Kylän nimi tulee alueen maaston muodosta, joka on kuin avattu kirja.

Kittilän kirkonkylä on kunnan palvelujen keskittymä. Sieltä löytyy julkisia ja kaupallisia palveluja sekä monia erilaisia harrastemahdollisuuksia. Muutaman kilometrin päässä kylältä sijaitsee myös kansainvälinen lentokenttä.

Kuivasalmi-Nilivaara ovat Kittilän kaksi kylää, jotka ovat aina toimineet yhdessä. Rastinjärven itärannalla Korteniemessä kerrotaan perimätiedon mukaan olevan 1600-luvulla eläneen Päiviö-noidan asuinkenttä.

Kuusajoki-Siitonen ovat kaksi lähekkäin sijaitsevaa pientä kylää, kyläyhdistykseen kuuluu myös Hormakumpu. Alueella on muun muassa Lopsunojan kullanhuuhdontapaikka.

Köngäs tarjoaa monenlaista tekemistä niin matkailijalla kuin alueen asukkaille. Kylän läpi virtaa myös Ounasjoki, joka tarjoaa hyvät kalastus- ja virkistysmahdollisuudet. Köngäs tarkoittaa koskea.

Lehmilehto-Maunujärvi sijaitsevat luonnon rauhassa puhtaan ilman keskellä. Maunujärvessä voi pulahtaa uimassa tai seurata alueella runsaasti esiintyviä eri lintulajeja. Alueelta löytyy myös kotimuseo, jossa on vanhoja maa- ja kotitaloudessa tarvittavia työvälineitä.

Lompolo tarkoittaa pientä järveä, jonka läpi virtaa joki. Lompolon kylästä on upeat maisemat järven yli Pallas-Ounastuntureille. Kansantarinan mukaan alueella on aiemmin asunut staaloja eli jättiläisiä.

Molkojärven kylä sijaitsee saman nimisen järven rannalla, joka on Kittilän kunnan yksi suurimmista järvistä. Molkojärven rannalta löytyneiden esineiden perusteella kylässä olisi ollut asutusta jo kivikaudella.

Pakatti on kirkonkylän lähettyvillä oleva asuinalue. Kylässä sijaitsee Kittilän kotiseutumuseo.

Pokka on Kittilän yksi pohjoisimmista kylistä lähellä Inaria. Pokan kylällä on hallussaan myös Suomen pakkasennätys vuodelta 1999, jolloin siellä mitattiin peräti -51,5°C.

Pulju on pohjoinen erämaakylä. Kaunis luonto ja sen rauha ovat alueen valttikortit. Erämaa-alueella kohoaa kylän kanssa saman niminen tunturi, Puljutunturi lähes 500m korkeuteen.

Pöntsön kylä tarjoaa luonnonrauhaa Levin tuntumassa. Pöntössä pääset kokemaan myös taide-elämyksiä monimuotoisessa Galleria Raekalliossa.

Rauduskylän vanhat pihapiirit ja talonpoikaistalot sijaitsevat järvenrannalla noin 33 kilometriä Kittilän kirkonkylältä pohjoiseen.

Raattama sijaitsee Pallastunturin kupeessa ja on rauhallinen, kaunis kylä. Kylää ympäröi marjaisat metsät sekä kalaiset järvet.

Rauhala on kylä hyvien kulkuyhteyksien varrella Kittilän ja Muonion välillä. Rauhala sijaitsee Jerisjärven rannalla lähellä Pallas-Yllästunturia. Alueella on paljon vaellusreittejä sekä useat alueen matkailukeskukset ovat helposti saavutettavissa.

Sirkka on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana nopeasti kansainvälisesti tunnetun matkailukeskuksen, Levin, rinnalla toimivaksi asuinalueeksi. Kylällä järjestetään vuosittain useita tapahtumia. Kittilän kylistä Sirkka on ehkä tunnetuimpia ympärivuotisen vapaa-aikakeskuksen Levin vuoksi.

Tepasto on elinvoimainen Ounasjoen varrella tunturien maisemassa sijaitseva kylä. Alueella on aktiivista matkailutoimintaa sekä säilyneet maa- ja porotalous.

Tepsan kylän löytää läheltä Sodankylän rajaa, itäisestä Kittilästä. Kylässä vallitsee vahva musiikki- ja tanssiperinne, jota on vaalittu useiden sukupolvien ajan.

Veittivuoma sijaitsee lähellä Rovaniemeä, eteläisessä Kittilässä. Kylä tarjoaa rauhallisen asuinpaikan läheisissä keskuksissa työskenteleville.

Vittakumpu ja Kumpujen kylien alueeseen kuuluu myös Pitkäkumpu, Kotakumpu, Riikonkumpu ja Kenttälä. Asutusta löytyy vilkkaan tien varressa, joka johtaa Inariin sekä kultakaivokselle.

Tule ja tutustu lomallasi Kittilän kunnan kyliin! "Ei sole poka mikhän kävässä Kittilässä!"

Tutustu tarkemmin Kittilän kyliin. Kesällä 2024 voit myös pelata hauskaa kyläbingoa!

Lisää artikkeleita