Levin latuetiketti – kahdeksan vinkkiä hiihtäjille
Hiihto

Levin latuetiketti – kahdeksan vinkkiä hiihtäjille

Näin nautit ja virkistyt turvallisesti Levin hiihtoladuilla sekä huomioit myös muut hiihtäjät.

1. Valitse sopiva latu

Valitse hiihtolenkille itsellesi oikea latu huomioimalla erityisesti oma kuntosi ja taitotasosi sekä reitin vaikeusaste. Levin latujen vaikeusasteet on merkitty latukarttoihin värikoodein: sininen on helppo, punainen keskivaikea ja musta vaikea latu. Huomioi myös hiihtotapasi sekä onko suunnittelemasi reitti hiihdettävissä perinteisen latuna, luistelu-urana vai molempina.

Levin ladut kunnostetaan pääsääntöisesti aamuisin. Sääolosuhteet voivat vaihdella Levillä päivänkin mittaan huomattavasti. Lumisade, jäinen latu tai neulaset ja muut "roskat" ladulla vaikuttavat merkittävästi ladun nopeuteen, hiihdettävyyteen ja jaksamiseesi.

2. Huomioi muut hiihtäjät

Levi on yksi Suomen suosituimmista talviloma- ja hiihtokohteista, joten ota huomioon hiihtolenkilläsi myös muut hiihtäjät. Ole ystävällinen ja kohtelias. Älä luistele perinteisen ladun päällä. Laduilla nopeampi hiihtäjä väistää hitaampaa ja yksin hiihtävä jonossa hiihtäviä. Seuraa myös takaasi tulevia – ja anna tarvittaessa tilaa nopeammille. Älä roskaa. Ja kerää tarvittaessa huomaamasi roskat.

3. Hiihdä oikeaan suuntaan

Latukarttoihin ja ladun varren merkintöihin on merkitty ladun kiertosuunta, noudata merkittyä hiihtosuuntaa. Seuraa hiihtolenkilläsi reitin varren opasteita ja viitoituksia. Hiihdä oikean puoleista latua, ohita vasemmalta. Vältä hiihtämistä ladulla pitkiä matkoja rinnakkain esimerkiksi retkiseurasi tai perheesi kesken.

4. Tauota ajatuksella ja ajoissa

Pidä hiihtäessäsi taukoja tarpeen mukaan, mielellään hieman ennakoivasti päivän voimat ja energiasi huomioiden. Vältä pysähtymistä hiihtoladulle ja pidä tauot selkeästi latu-uran sivussa tai muussa sopivassa paikassa. Jos kaadut, nouse nopeasti ylös ja siirry ladun sivuun. Korjaa kaatuessasi mahdollisesti rikkoutunut latu, mikäli tarpeen.

5. Pidä etäisyyttä

Säilytä hiihtäessäsi kaiken aikaa riittävä etäisyys edellä hiihtävään. Älä hiihdä kannoilla. Älä hiihdä myöskään "kilpaa" edellä olijaan tai takana tulijaan nähden. Muista riittävä, turvallinen etäisyys muihin hiihtäjiin erityisesti laskuissa.

6. Tarkkuutta laskuissa

Hiihtäjät arvostavat Levin latujen monipuolisuutta sekä vaihtelevien reittien korkeuseroja. Latujen korkeuserot tarkoittavat siten sekä monipuolisesti haastavia nousuja, mutta myös vauhdikkaita ja pitkiä laskuja. Latujen laskuissa on tärkeää hallita vauhtisi kaiken aikaa. Älä vaihda latua laskun aikana. Noudata erityistä varovaisuutta liukkailla jääkeleillä. Huomioi laskuissa myös mahdolliset mutkat, risteykset sekä mäkien aluset.

7. Auta tarvittaessa muita

Hiihtoladuilla toisten auttaminen on jokaisen hiihtäjän velvollisuus. Auta kanssahiihtäjiä erityisesti onnettomuuden kohdatessa, mutta tarvittaessa aina muutoinkin. Muista varautua myös riittävästi välttääksesi joutumasta itse autettavan rooliin. Matkapuhelin, nopeasti saatavaa energiaa sekä riittävästi lämmintä vaatetta on hyvä pakata mukaan erityisesti pidemmille hiihtolenkeille. Huomioi myös, että osa Levin laduista saattaa sijaita matkapuhelinverkon katveessa.

8. Pysy hiihtäessäsi ladulla

Turvallisuussyistä Levin ladut on tarkoitettu vain hiihtämistä varten. Älä vastavuoroisesti hiihdä Levin keskustassa jalkakäytävillä kävelijöiden tai ajoradoilla autojen seassa. Kävely, pyöräily ja moottorikelkkailu laduilla ei myöskään ole sallittua, vaan näille on Levillä täysin omat reittinsä. Koiran kanssa hiihtäminen on sallittu ainoastaan koiraladuilla kiinni kytketyn koiran kanssa.

Levin laduilla liikuttaessa tärkein ohje muistettavaksi on: nauti matkasta ja mahtavista maisemista.

Lisää artikkeleita