Paukkupakkasilla ja Inversion aikana kannattaa suunnata ylös tunturiin
Gondola 2000 IMG 0965

Paukkupakkasilla ja Inversion aikana kannattaa suunnata ylös tunturiin

Säätiedot voivat yllättää tunturilla: Miksi tunturissa on usein leudompi sää kuin alhaalla kylässä? Tutustu inversio-ilmiöön, joka tekee tuntureista pakopaikan kovilta pakkasilta, ja löydä vinkit talviseen lasketteluun Levi Ski Resort -sovelluksen avulla.

Sääennusteet ja säähavainnot tehdään yleensä maanpinnan tasolla, ja tämän vuoksi tuntureilla saattaa olla merkittävästi leudompaa säätä kuin mitä sääennusteissa ennustetaan.

Miksi tunturit tarjoavat pakopaikan kovilta pakkasilta?

Yleisesti ilmakehässä lämpötila laskee noin 6-10 celsiusastetta jokaista kilometriä kohti ylöspäin mentäessä. Kuitenkin talvisissa pakkastilanteissa ilmakehässä tapahtuu päinvastaista, kun lämpötila nousee ylöspäin mentäessä. Tätä erikoista ilmiötä kutsutaan säätieteessä "inversioksi". Kireimmissä pakkasissa lämpötilaero voi olla 10-30 astetta, ja se johtuu nimenomaan inversiosta. Voimakkaimmat inversiotilanteet muodostuvat heikkotuulisten selkeiden öiden jälkeen.

Eli älä peruuta laskettelupäivää paukkupakkasilla, vaan lähde hissillä ylös tunturin ylemmille alueille, missä sää on leudompi.

Levi Ski Resort -sovellus auttaa sinua seuraamaan säätä

Tunturin tuoreimmat tiedot, myös hyperpaikalliset säätiedot, löydät Levi Ski Resort applikaatiosta. 3D kartta näyttää sinulle koko tunturin, avoimet hissit, säätiedot ympäri tunturia, ski bussien aikataulut ja sijainnit unohtamatta Levi Black- kanta-asiakasohjelmaa sekä paljon muuuta!

Lisää artikkeleita