Sähköistä seikkailua tunturissa: upea reissu Ylläkseltä Leville
Marita Ylläs-Levi

Sähköistä seikkailua tunturissa: upea reissu Ylläkseltä Leville

Tunturi-Lapin komeita maisemia pääsee ihailemaan maastopyörällä. Ylläs-Levi MTB-reitti on täydellinen tähän.

Ylläs-Levi MTB-reitti on vakiinnuttanut asemansa maastopyöräilijöiden keskuudessa. Moottoripyöräendurosta tuttu Marita Nyqvist on siirtynyt kokonaan sähkömaastopyörien puolelle harrastamaan. Marita ajoi Ylläs-Levi reitin ensimmäistä kertaa Levi Midnight Enduron SM-osakilpailun jälkeen.

- Parasta reitillä oli kyllä maisemat, hienoa tunturimaisemaa. Tykkäsin myös kovasti Lainiotunturin rinteillä olevasta kapeasta polusta, joka kulki mäntykankaiden halki ja juurakkojen värittämästä polusta, joka toi Pyhäjärvelle, kertoo Marita Nyqvist.

Reitin teknisesti vaativimmat osuudet osuvat reitin puoliväliin. Kokeneet maastopyöräilijät pystyvät reitin ajamaan ja vähemmän kokeneet voivat aina taluttaa pyörää haastavammissa paikoissa.

- Ajoin reitin omalla sähkömaastopyörälläni. Sähköpyörällä voi säästellä omia voimia ylämäissä. Suosittelen tuota matkaa sähkömaastopyörällä, jos ei ole luomupyörällä ajanut pitkiä matkoja. Luomupyörällä aikaa menee enemmän ja tulee varmasti tunkattua matkalla. Jos ajaisin reitin luomupyörällä, pitäisin enemmän taukoja eli rytmitys olisi erilainen, sanoo Marita.

Tauot rytmittävät matkan tekoa

Maritalla kesti reitin ajamiseen noin kolme ja puoli tuntia. Matkaan mahtui yksi pidempi pysähdys Pyhäjärven kodalla, missä syötiin eväitä ja fiilisteltiin reittiä.

- Oli kiva, että reitillä oli vessoja ja kotia, joissa on hyvä pitää taukoja. Jos ajaisin reitin enemmän retkenä, pitäisin enemmän taukoja, sillä nyt me ajettiin aika hyvää vauhtia, toteaa Marita.

Ylläs-Levi reitin voi ajaa kummin päin vain. Reitin varrella on useita huollettuja tulentekopaikkoja, vessat löytyvät Kotamajalta, Pyhäjärveltä ja Merkkisen laavulta / Kätkän laavulta, riippuen kumpaa puolta Kätkätunturin kierrät Levin päässä.

Ylläs-Levi reitin historia

Ylläs – Levi –maastopyöräilyreitti avattiin 18.7.2015 Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa pidetyssä pyöräilytapahtumassa. Avajaisten yhteydessä oli mahdollisuus pyöräillä porukalla Ylläkseltä Leville Suomen kansallispuistojen kummina toimivan Mikko ”Peltsi” Peltolan johdolla. 30.7.2015 järjestettiin puolestaan ensimmäinen Ylläs-Levi MTB- maastopyöräilykilpailu.

Ylläs-Levi reitin pisimmätyksittäiset nousut ovat Kukastunturin nousu Ylläksellä, Homevaaran nousu ja Pyhätunturin laitaan kiipeäminen.

- Etelässä polkiessa ei tarvitse miettiä paljonko on nousua. Täällä Lapissa sitä pitää miettiä, sillä nousut voivat olla pitkiä. Täällä lähden ehdottomasti sähköpyörällä liikkeelle, sillä etenen enemmän ja varmasti nautin ajamisesta enemmän, sanoo Marita.

Marita Nyqvistin ensikohtaaminen Ylläs-Levi MTB-reitin kanssa oli unohtumaton seikkailu.

- Muista ottaa eväät mukaan ja äläkä lähde heti täysillä. Varaa retkeen aikaa, niin ehdit katsella maisemia ja pitää riittävästi taukoja, ohjeistaa Marita Nyqvist.

Faktat Ylläs- Levi MTB -reitistä:
Keskivaikea, alustaltaan vaihteleva
n. 57,4 km
843 nousumetriä
Kesto 3-6 tuntia
572 m korkein kohta
189 m matalin kohta

Täältä saat pyörät vuokralle ja henkilö- ja pyöräkuljetukset Ylläs-Levi reitille.

Tutustu Ylläs-Levi reittiin Outdoor Active-sivun kautta.

Lisää artikkeleita