Tunturin villit asukit
Levi metsä syksy usva

Tunturin villit asukit

Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka eivät tosin helposti eksy ihmisten silmien eteen.

Saatat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi, jos olet tarkkana ja onnekas.

Ahma (Gulo Gulo)

Ahma on metsän uteliaimpia eläimiä ja sen elämä onkin jatkuvaa tutkimusmatkailua. Ahma ei itse saalista juuri itse, vaan syö muiden haaskoja. Ravintonsa se hotkii isoina kimpaleina nopeasti, mikä on tuonut tälle ahmatille alun perin nimensäkin. Peto ahma silti on, se pystyy tappamaan helposti esimerkiksi poroja. 

Karhu (Ursus Arctos)

Karhu on Suomen kansalliseläin ja metsiemme kuningas, jota on muinoin pidetty jopa pyhänä eläimenä. Karhun arvostuksesta suomalaisten mielissä kertoo se, että sillä on yli 200 eri nimitystä suomen kielessä. Kesäisin kaikkiruokainen karhu tankkaa ravintoa; marjoja, viljaa, kalaa, lintuja, jopa hirviä. Talven se viettää lämpimässä pesässään talviunesta nauttien. 

Susi (Canis Lupus)

Sataako vai paistaako? Susi on Suomen metsien kenties pelätyin eläin, vaikka siihen ei luonnossa törmää edes yrittämällä, niin paljon se karttaa ihmistä. Se on sosiaalinen laumaeläin, joka kommunikoi perheenjäsentensä kesken elein, ilmein, asennoilla ja ulvomalla. Ulvominen ei siis johdu täydestä kuusta, kuten tarinoissa usein kerrotaan. Biologisesti susi on samaa lajia kuin kesyt koirat. 

Pääset tutustumaan pohjoisen eläimiin myös monilla ohjatuilla retkillä.

Lisää artikkeleita