Aktiviteetit
keskiyön aurinko

Keskiyön aurinko

Keskiyön aurinko

Keskiyön aurinko, joka tunnetaan myös yöttömänä yönä tai polaaripäivänä, on luonnonilmiö, jossa aurinko ei laske horisontin alapuolelle vuorokauden aikana. Ilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta kiertorataansa nähden ja keskiyön aurinko esiintyy ainoastaan eteläisen napapiirin eteläpuolella ja pohjoisen napapiirin pohjoispuolella.

Levillä yötön yö kestää lähes kaksi kuukautta, toukokuun loppupuolelta heinäkuun puolivälin tienoille. Lapin yöt ovat myös ennen ja jälkeen yötöntä yötä hyvin valoisia. Yötön yö on luonnonilmiö, joka pitää itse kokea. Sitä on vaikea selittää, koska ilmiö on niin upea ja mieleenpainuva.  

YÖTTÖMÄN YÖN VALO

Levin kesän taianomaiset valoisat yöt ovat vertaansa vailla. Päivällä maisemat näyttäytyvät hyvin kirkkaassa valossa ja yöllä ympärille levittäytyy uskomattoman pehmeä, kultainen valo. Mahtava aika nauttia keskiyön maagisesta valosta on hetki, kun aurinko on matalimmillaan. Tällöin valo maalaa kaiken ympärilläsi kullan ja oranssin eri sävyillä. Aamuyöllä aurinko nousee ylemmäs ja silloin kannattaa olla vesistön äärellä. Koe kuinka maisema heijastuu kuulaana veden pinnalta kuin peilistä ja kuuntele, kun luonto alkaa jälleen hiljalleen herätä uuteen päivään.

MITÄ TEHDÄ YÖTTÖMÄN YÖN AIKAAN?

Yötöntä yötä kannattaa ehdottomasti lähteä ihailemaan. Ympärillä on pelkästään puhdasta luontoa, rauhaa ja valoa. Kuvittele itsesi istumassa tunturissa kiven päällä, maisemia ihaillen ja kuksasta juomaa nauttien. Tai lipuen hiljalleen kanootilla tyynessä Ounasjoessa kultaisen valon ympäröimänä, kuin satukirjasta.

Ei mihinkään kiire, täysi hiljaisuus ja olet niin hetkessä kiinni, että sydän pakahtuu onnesta. Ja kaikki tämä omassa kotimaassa, Lapin maagisessa yöttömän yön valossa. Pohjoisen ainutlaatuisen yöttömän yön tunnelma saa akkusi latautumaan ja mielen kirkastumaan.

Lähde omatoimisesti yöttömän yön tunturivaellukselle. Ja tiesitkö, että Levitunturissa kulkevat frisbeegolfväylät ovat vapaasti käytössäsi ympäri vuorokauden? Eksoottinen elämys löytyy myös Suomen pohjoisimmalta golfkentältä Leviltä. Pelaa 18 -reikäisellä kentällä läpi koko valoisan yön, seuranasi ainoastaan poroja.

Tai lähde opastetusti valokuvausretkelle, pyörällä, kanootilla tai hevosilla. Opastetuilla retkillä saat taatusti kaiken irti tästä erityisestä vuodenajasta.

keskiyön aurinko

Kokeilepa myös näitä!